Rickandie » Specials » Bescherming van materialen

Producten en processen voor bescherming van materialen

Producten en processen voor bescherming van materialen Na het verwerken van materialen zijn die dikwijls blootgesteld aan allerlei invloeden. Een verschijnsel dat materiaal kan beïnvloeden is het weer. Regen, wind, koude en andere eigenschappen van het weer kunnen bepaalde materialen aantasten. Om dit te voorkomen is bescherming nodig. Die bescherming kan bestaan uit verschillende producten die op het materiaal kunnen worden aangebracht. In veel gevallen moet dat ook regelmatig worden herhaald om voor blijvende duurzaamheid te zorgen. Daarnaast kunnen materialen vooraf worden geïmpregneerd.

Beschadiging en aantasting van materialen

Maar materiaal kan niet alleen door weersinvloeden worden aangetast. Sommige materialen zijn zodanig toegepast dat beschadiging kan voorkomen of dat ze door bepaalde stoffen worden aangetast. Beschadiging kan bijvoorbeeld door het intensief belopen van een parketvloer wat tegengegaan kan worden door een goede deklaag van speciale lak. Aantasting kan bij talrijke gebruiksvoorwerpen door bepaalde stoffen. Om dit te voorkomen kunnen ze van een beschermlaag worden voorzien.

Natuurlijke en kunstmatige materialen

Materialen kunnen zowel natuurlijk zijn als kunstmatig worden geproduceerd. Meestal is materiaal nog zichtbaar in het eindproduct. Als dit niet het geval is wordt in de regel over grondstof gesproken. Kunstmatige stoffen zijn in het algemeen zodanig samengesteld dat bescherming van de stof niet noodzakelijk is. Met natuurlijke materialen is dat om duurzaamheid te bereiken meestal wel het geval.

Blijvende bescherming

Natuurlijke materialen ondergaan vaak een behandeling voordat ze verwerkt worden bijvoorbeeld als bouwmateriaal. Maar daarna is regelmatig een product gebruiken voor blijvende bescherming dikwijls noodzakelijk. Er bestaan talrijke producten die materialen kunnen beschermen en specifiek op een bepaald materiaal zijn gericht. Na het lezen van de beschrijving van het product kan echter makkelijk het juiste product worden gekozen.

Soorten materiaal en bescherming

Materialen die, afhankelijk van de manier van verwerken, bescherming nodig hebben zijn onder meer hout, ijzer en steen zoals aardewerk.

Hout

Hout is bij toepassing in de buitenlucht een kwetsbaar materiaal. Tuinhout is dikwijls geïmpregneerd om een langere houdbaarheid te verkrijgen. Maar dan nog is het goed om regelmatig extra te beschermen met speciale producten. Bij toepassing van hout in huizen of gebouwen is bescherming nodig als hout bijvoorbeeld als vloermateriaal wordt gebruikt. Heel gebruikelijk is het ook om hout van een verflaag te voorzien wat gedeeltelijk ter bescherming is maar zeker ook om een bepaalde kleur te geven.

IJzer

IJzer heeft de eigenschap dat er snel roestvorming kan ontstaan. Om ijzer corrosiebestendig te maken wordt gebruik gemaakt van de techniek van galvaniseren. Tijdens het proces van galvaniseren wordt een ijzeren plaat voorzien van een laagje chroom, nikkel of zink. Een bijkomend voordeel is dat de plaat daardoor mooi gaat glanzen en krasbestendig wordt.

Aardewerk

Aardewerk bestaat uit gebakken klei en is daardoor ook bevattelijk voor aantasting door allerlei stoffen. Om dat te voorkomen wordt het materiaal dikwijls na het eerste bakproces voorzien van een glazuurlaag en opnieuw gebakken. Glazuur maakt het aardewerk minder poreus waardoor vloeistoffen beter bewaard kunnen worden.
Beschermen van tuinhout met buitenbeits en houtolie

Beschermen van tuinhout met buitenbeits en houtolie

In de tuin worden voor diverse toepassingen zowel hardhout als zachthout gebruikt. Meestal is dat hout vooraf geïmpregneerd waardoor het beter tegen allerlei weersomstandigheden kan. Maar dan nog moet…
Galvaniseren ter bescherming grondmateriaal

Galvaniseren ter bescherming grondmateriaal

Galvaniseren is een oppervlaktebehandeling en wordt toegepast om een grondmateriaal te voorzien van een dunne hechtende deklaag. Een voorbeeld is om een ijzeren plaat door middel van galvaniseren te v…

Glazuur als beschermlaag

Glazuur is simpel gezegd een uit klei bestaand materiaal na een zeer hoog smeltpunt. Het wordt toegepast als dunne glasachtige laag die wordt aangebracht op dakpannen, bakstenen, plavuizen, tegels en…

Parketlak voor alle houten vloeren en parketvloeren

Parketlak is een product dat is bedoeld om houten vloeren en parketvloeren een beschermende laag te geven en voor een mooie uitstraling te zorgen. Een merk dat voor diverse vloeren aangepaste parketla…
Voor elk karwei een verfsoort

Voor elk karwei een verfsoort

Verven is zeker niet alleen een karwei voor een vakman. Heel veel doe-het-zelvers zijn handig in het opknappen van de muren, de plafonds of het houtwerk van het huis of geven meubels een nieuwe uitstr…
Gepubliceerd door Rickandie op 21-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Materiaal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hout
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Galvaniseren
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glazuur_(aardewerk)