Rickandie » Specials » Eenvoudige recepten

Ook eenvoudig koken kan plezier en lekkernijen opleveren

Vele honderden kookboeken bevatten vele duizenden recepten. Heel veel van die recepten zijn zo gedetailleerd dat je zou vrezen bij een gram meer of minder dan de beschrijving aangeeft dat het resultaat van het kokkerellen niet eetbaar zal zijn. Ook als je nou net niet dat éne kruid te pakken kunt krijgen, zal dan de smaak geheel anders zijn? Ach, zoveel keukenprinsen en prinsessen bedenken zelf recepten die dikwijls heel wat eenvoudiger zijn en waar de disgenoten toch heerlijk van smullen.

Eenvoudig en snel liever dan kant-en-klaar

Niet iedereen staat graag in de keuken achter de potten en pannen. Ingeval iemand koken als een noodzakelijkheid ziet en niet als hobby komen eenvoudige recepten goed van pas. De eenvoud bestaat dan vaak uit minder verschillende ingrediënten en een makkelijke bereidingsmanier. Dikwijls gaat dit ook gepaard met snel klaar wat velen verkiezen boven kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt.

Beschrijving globaal of uitgebreid

Het woord recept is afgeleid van het Latijns recipe dat betekent “men neme” wat meestal het eerste woord was van recepten uit de Romeinse tijd. Een recept is een voorschrift voor de bereiding van een gerecht. Maar zoals elk voorschrift kan dit globaal zijn of erg uitgebreid. Bij een recept is het wel makkelijk als niet alleen de ingrediënten en de hoeveelheden worden vermeld maar ook de manier van bereiding. Om kinderen te leren koken is het zelfs beter om in bij de beschrijving ook de soort pannen en het gebruik van het kooktoestel mee te nemen.

In elk geval heeft een recept de volgende onderdelen:
  • Naam van het gerecht
  • Bereidingsduur
  • Bedoeld voor hoeveel personen
  • Soort ingrediënten
  • Hoeveelheid van de ingrediënten
  • Bereidingstemperatuur

Bij een uitgebreide beschrijving worden eveneens vermeld:
  • Gereedschap
  • Soort pannen

Overige vermeldingen kunnen zijn:
  • Vervangende ingrediënten
  • Aantal calorieën
  • Vitaminen die gerecht bevat
  • Mineralen en voedingsstoffen

Recepten overal te vinden

Recepten zijn tegenwoordig te kust en te keur te vinden in talrijke kookboeken, huis-aan-huis reclameblaadjes, op verpakkingen van bepaalde producten en ook zijn op internet zeer veel websites met recepten te vinden. Bij de kookboeken bevinden zich ook exemplaren van beroemde koks. Daarnaast kent de tv veel kookprogramma’s waarbij ook recepten opvraagbaar zijn. Tussen die recepten zitten beschrijvingen voor zowel ingewikkelde gerechten als voor eenvoudige. Even zoeken (op internet met zoekwoorden) dan valt naar ieders smaak en voorkeur wel een recept te vinden. Handig is om van de eenvoudige recepten een eigen kookboek samen te stellen dat scheelt een volgende keer zoekwerk.

Dikwijls minder calorieën

Gerechten van eenvoudige recepten hebben vaak minder calorieën omdat er minder vet, olie of suiker in is verwerkt. Daarom passen zij goed in een afslankprogramma. Maar dat is niet per definitie zo, daarom is het altijd beter eerst goed het aantal calorieën na te gaan.

Smikkelen van de rumpot als kersttraditie

Rumpot is eigenlijk van oorsprong een Duits dessert (Rumtopf) dat al meer dan 100 jaar bestaat. Het recept is gebaseerd op allerlei soorten fruit, suiker en rum. De bereiding is een kwestie van een be…

Soep vooraf en toetje toe

Een drie gangen menu hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Ook voor de mindere koks is naast een hoofdgang een soep vooraf en een toetje toe best te doen en zelfs binnen korte tijd. Als daar bij komt…

Caloriearm appeltaartrecept voor alleenstaanden

Appeltaart is voor velen een vaak gekochte lekkernij en voor vele anderen een regelmatig zelfgemaakte traktatie. Maar voor alleenstaanden, die ook eens in zijn of haar eentje willen smullen van een st…
Maaltijden met normale hoeveelheden en calorieën

Maaltijden met normale hoeveelheden en calorieën

Wat voor de een normale hoeveelheden voor een maaltijd zijn, wordt door een ander te veel of misschien nog vaker te weinig gevonden. Toch bestaan er algemene normen voor de hoeveelheden die afgeleid k…

Energie en eenheidsmaten calorie en kilojoule

Calorie is een eenheidsmaat van energie en warmte. Eigenlijk is calorie een verouderde maat die tegenwoordig vaak vervangen wordt door joule. Maar in de levensmiddelenindustrie wordt de term calorie n…
Gepubliceerd door Rickandie op 31-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Solo.be
  • Wikipedia