Rickandie » Specials » Goed gekleed

Kleren maken de man en de vrouw

Kleren of kleding is in de meeste klimaten nodig om te beschermen tegen de kou. Daarnaast is het in nagenoeg alle culturen gebruikelijk om delen van het lichaam te bedekken. Niet alle culturen hebben daar voorschriften voor die nagekomen moeten worden maar de praktijk heeft wel voor regels gezorgd waar iedereen zich aan houdt. Overigens is het ook strafbaar als bepaalde lichaamsdelen niet bedekt zijn waar in principe eigenlijk al fatsoensnormen voor gelden.

Uit de geschiedenis

Over kleding uit de prehistorie is weinig bekend omdat nagenoeg niets is overgebleven uit die tijd. Waarschijnlijk bestonden de kleren destijds uit overblijfselen van de jacht zoals dierenhuiden of uit gedroogde grassen en dergelijke. Later werden dierenhuiden bewerkt en ontstond het beroep van leerlooier. Ook is wol ontstaan uit de vacht van sommige dieren dat gebruikt kon worden voor kleding. Door ontwikkelingen in de landbouw kwamen er gewassen waarvan de vezels evenals de wol gebruikt konden worden om te spinnen en te weven. In de vorige eeuw ontstonden kunstvezels die geschikt zijn voor het vervaardigen van stoffen voor kleding.

Kleding en gebruik

Kleding onderscheid zich naargelang het gebruik. Zo is kleding die in de vrije tijd wordt gedragen heel anders dan die bij officiële gelegenheden. Sportkleding is ook onvergelijkbaar met kleding die bijvoorbeeld door de krijgsmacht wordt gedragen. Ook de stoffen die voor kleding worden gebruikt zijn heel verschillend naargelang het soort kleding en de draaggelegenheid. Zo is een skipak uit ander materiaal gemaakt dan een chique avondjapon.

Eenvormige kleding en uniform

Soms onderscheid een bepaalde groep zich in zijn geheel door het dragen van eenvormige kleding of een uniform. Een voorbeeld van eenvormige kleding is het winkelpersoneel van meestal een grootwinkelbedrijf. Een uniform onderscheid zich daarvan door een speciaal ontwerp met specifieke kenmerken.

Technieken om kleding te maken

Om kleding te maken bestaan verschillende technieken zoals breien, haken en naaien. Naaien gebeurt meestal met een machine behalve voor de zogenaamde haute couture waarbij de kledingstukken met de hand worden gemaakt. Confectie is volledig machinaal werk waarbij in grote fabrieken door elk personeelslid meestal maar een klein onderdeel van het kledingstuk wordt gemaakt en doorgeschoven naar een volgende die weer een onderdeel voor zijn of haar rekening neemt.

Kleding maken als hobby

Terwijl eeuwenlang alleen kleding werd gemaakt voor eigen gebruik groeide het maken van kleding uit tot grootschalige fabricage. Toch bleef het thuis zelf maken van kleding tot de tweede helft van de twintigste eeuw een regelmatig terugkerende bezigheid en beschikten grote gezinnen soms over een naaister die alle kleding maakte. Tegenwoordig is het zelf maken van kleding meestal een hobby. In de meeste gevallen wordt die door vrouwen bedreven maar ook door mannen worden kleren gemaakt wellicht met een knipoog naar het verleden toen er vooral sprake was van kleermakers en geen kleermaaksters.

Versieren van kleding

Kleding wordt vaak voorzien van accessoires en versierselen zoals sjaals, stropdassen, sierknopen en specifiek voor klederdrachten een oorijzer of riem met siersluiting. Maar ook de stof zelf kan versierd worden met borduurwerk, sierstiksels of opgewerkte andere stoflaagjes die dan vaak een opvallende kleur hebben. Een speciaal soort lapjeswerk is patchwork waarbij kleine lapjes tot een geheel worden genaaid. Dit tijdrovende karwei kan enigszins benaderd worden op een makkelijkere manier door per kledingonderdeel een verschillende stofsoort te gebruiken.

Tijdloze uitstraling scheelt in portemonnee

Kleding leent zich in het bijzonder om de mode te volgen. Omdat kleding verslijt of kinderen er uit groeien moeten om de zoveel tijd een of enkele kledingstukken uit de garderobe worden vernieuwd. Dat biedt de mogelijkheid om telkens kleren te kopen van de laatste mode. Overigens is niet iedereen daar even gevoelig voor wat ook wel in de portemonnee kan schelen. Kleding die niet zozeer aan slijtage onderhevig is kan ook best in meer tijdloze uitstraling worden aangeschaft.

Draagbaar en betaalbaar

Aangevers van de laatste mode zijn vaak ontwerpers van haute couture. Ontwerpers van confectie spiegelen hun ontwerpen daar aan en zo ontstaat een draagbare en betaalbare mode in tegenstelling tot haute couture die slechts door een select publiek kan worden aangeschaft en gedragen. Goed gekleed is daardoor in het bereik van zeer velen en zelfs in kringloopwinkels zijn soms nog juweeltjes te vinden.
Kleding met speciale functie of uitstraling

Kleding met speciale functie of uitstraling

Kleding bestaat in allerlei soorten en maten. De soorten zijn onder meer afhankelijk van een bepaalde cultuur, beroep of activiteit. Kleding heeft voor een aantal beroepen vooral een beschermende func…
Mode, haute couture en trend

Mode, haute couture en trend

Kleding en mode horen dikwijls bij elkaar. Toch is lang niet alle kleding als mode te beschouwen. Mode is namelijk van voorbijgaande aard en afhankelijk van ideeën op een bepaald moment die daarna wee…
Zelf kleding ontwerpen en maken

Zelf kleding ontwerpen en maken

Met patronen bezig zijn en daarna met lappen stof om daar een kledingstuk van te maken is vooral een bezigheid van vrouwen. Toch vreemd eigenlijk want kledingontwerpers zijn meestal mannen en het oude…
Bijzondere kleding van peplos tot crinoline

Bijzondere kleding van peplos tot crinoline

Door de eeuwen heen is er steeds kleding geweest die zich onderscheidde van wat algemeen gedragen werd. Vooral was dit het geval bij de zogenaamde betere stand zoals de adel. Dure stoffen en veel opsm…
Kleding van achttiende tot en met twintigste eeuw

Kleding van achttiende tot en met twintigste eeuw

Wat zou een man uit de achttiende eeuw, die gekleed was in een habit à la française, schrikken als hij plotseling geconfronteerd werd met een man uit deze tijd in spijkerbroek en T-shirt. En wat zou e…
Gepubliceerd door Rickandie op 05-04-2014, laatst gewijzigd op 29-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.