Rickandie » Specials » Kookmanieren

Van vierpits gasstel naar losse apparatuur

Van vierpits gasstel naar losse apparatuur Lange tijd was het algemeen gebruikelijk om te koken op een vierpits gasstel. In veel gevallen was dat gasstel gecombineerd met een oven. Later werden ook andere vormen van verhitting toegepast. Gaandeweg kwamen er echter ook steeds meer apparaten op de markt waarmee een enigszins vergelijkbaar effect kon worden bereikt als met een gasstel maar toch de voorkeur kregen van veel kokkerellers. Die voorkeur is meestal gebaseerd op sneller kunnen werken, minder energiegebruik of op een alternatieve manier van eten bereiden.

Sneller werken

Met een aantal van die losse apparaten kan sneller worden gewerkt:

Water koken

Een voorbeeld van sneller werken is water koken. Voorheen gebeurde dat dikwijls in een zogenaamde fluitketel. In die ketel werd koud water op een gaspit opgewarmd. Op het moment dat het water heet was en stoom veroorzaakte perste die stoom zich door een fluitje dat op de schenktuit van de ketel was bevestigd. Dat was het signaal dat het water het kookpunt had bereikt. Tegenwoordig gaat water koken vaak door middel van een los apparaat en is sneller op het kookpunt.

Koken met microgolven

Een andere manier om sneller te werken is door gebruik te maken van microgolven in plaats van gas of stroom. Microgolven worden toegepast in een magnetron. In een hoge energieconcentratie zorgen de golven ervoor dat watermoleculen gaan bewegen. Daardoor ontstaat warmte die zorgt voor het garen van het voedsel.

Koken en opwarmen met minder energie

Hoewel velen de beschikking hebben over een oven die gecombineerd is met een kookplaat is het gebruik van een oven voor kleine gerechten niet erg milieuvriendelijk. Om die reden hebben veel keukens kleinere apparaten waarmee ook makkelijker bijvoorbeeld een worstenbroodje of appelbol kan worden opgewarmd. In een grote oven kost zo’n actie veel energie.


Koken aan tafel

Een derde reden om losse apparatuur aan te schaffen is een andere manier van eten bereiden. Dikwijls staat voor een uitgebreide maaltijd slechts één persoon uren in de keuken maar met andere apparatuur zijn er mogelijkheden om gezellig aan tafel ieder voor zich eten klaar te laten maken. Deze manier van eten bereiden is vooral populair bij feestelijke gelegenheden. De gezelligheid staat daarbij voorop.
Waterkoker: onderdelen, werking en aanschaf

Waterkoker: onderdelen, werking en aanschaf

Wie weet wat een fluitketel is, verraadt daarmee een hogere leeftijd te hebben. Jeugdigen hebben meestal nooit water gekookt in een fluitketel want daar was dat keukenapparaat voor bestemd. De elektri…

Magnetron: vooral voor de snelle en makkelijke hap

Ook de beste kokkerellers hebben niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Zoals voor velen is dan ook voor hen een magnetron een uitkomst. Veel gerechten lenen zich voor bereiding in een magnetron en…
Fonduen en soorten pannen en rechauds

Fonduen en soorten pannen en rechauds

Fonduen is een manier van eten klaarmaken die vooral op feestdagen toepassing vindt. Velen waarderen het en het heeft als prettige bijkomstigheid dat niemand urenlang in de keuken hoeft te staan. Het…

Stoomkokers voor behoud van voedingsstoffen en smaak

Koken, braden en bakken gebeurt meestal op traditionele manier met pannen op een fornuis of door gebruik te maken van elektrische verwarmingsmogelijkheden. Toch is er een alternatief dat eigenlijk de…
Mini-bakoven als extra apparatuur in de keuken

Mini-bakoven als extra apparatuur in de keuken

Veel keukenopstellingen hebben een grote bakoven maar soms is er nog ergens een mini-bakoven toegevoegd al dan niet in combinatie met een magnetron. Het voordeel van een kleine oven is dat voor het be…
Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid

Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid

Gourmetten zou wel eens uitgevonden kunnen zijn door iemand die elk jaar met Kerstmis, of een andere gelegenheid, uren in de keuken stond om voor een gezelschap te koken. Bij gourmetten kookt en bakt…
Gepubliceerd door Rickandie op 22-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties