Rickandie » Specials » Traumaverwerking

Wat te doen na een schokkende ervaring

Wie ooit een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt zal wel weten wat het kost om die ervaring weer te boven te komen. Soms is de schok zodanig dat volledig herstel onmogelijk blijkt. Er mee leren leven is dan een zware opgave. Maar er zijn dikwijls ook mogelijkheden om, al dan niet met hulp van deskundigen, er weer bovenop te komen.

Zoek lotgenoten

Veel kracht kan soms worden geput door aansluiting bij een groep van lotgenoten. Ervaringen uitwisselen heeft dikwijls een sterk helende werking. Het weten dat je niet de enige bent met een bepaald probleem kan troost geven. Er zijn voor veel soorten trauma´s lotgenotengroepen die best te vinden zijn met enig zoekwerk op internet.

Diverse therapieën voor verwerking

Er bestaan ook therapieën om door middel van creativiteit schokkende gebeurtenissen te verwerken. De uitdrukking: Iets van je afschrijven, is in deze van toepassing. Maar er zijn ook andere creatieve manieren op de gebieden muziek, dans, drama en beeldend.

Accu opladen

Ook na het ondergaan van een ziekte kunnen zich verschijnselen voordoen die op dezelfde wijze als een traumaverwerking kunnen worden aangepakt. Eigenlijk komt het er op neer dat er weer voldoende bijgetankt moet worden om het gewone leven weer aan te kunnen.

Opnieuw wennen aan gewone leven

Na een verblijf in het ziekenhuis is ook het wennen aan het gewone leven van belang. Om niet meteen in het diepe gegooid te worden wordt een patiënt wel eens op proefverlof gestuurd. Pas als dit goed verlopen is wordt overgegaan tot ontslag uit het ziekenhuis.

Speciale organisaties

Een trauma opgelopen door een val vergt speciale nazorg als bij de val een hersenletsel is opgelopen. Begeleiding door een consulent van de NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) kan dan uitkomst bieden. De nazorg zal er dan op gericht zijn dat op de juiste wijze wordt omgegaan met eventuele blijvende beperkingen zowel lichamelijk als geestelijk.

Creatieve therapie in vier werkgebieden

Creatieve therapie is een vorm van therapie waarbij gevoelens op non-verbale manier worden geuit. Er zijn vier verschillende gebieden binnen de creatieve therapie: muziek, beeldend, drama en dans. Doo…

Revalidatieverlof tijdens ziekenhuisopname

Ziekenhuizen streven ernaar om patiënten de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats te geven. Een aantal ziekenhuizen kent daarom het systeem van zogenaamd revalidatieverlof. Revalida…

Stichting Chaja en ziekteverwerking door creativiteit

Stichting Chaja is een organisatie die mensen wil helpen in hun verwerkingsproces van de ziekte kanker. De naam Chaja is afgeleid van het Hebreeuwse woord "chai" dat “leef” betekent. Stichting Chaja s…

Trauma na een schokkende gebeurtenis

Naast lichamelijke letsels worden onder trauma’s vooral ook psychische problemen verstaan die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een schokkende gebeurtenis. Onder dergelijke gebeurtenissen behoren bijvo…

Vermoeidheid na hersenletsel, kanker of langdurige ziekte

Vermoeidheid na een hersenletsel, kanker of langdurige ziekte treedt meestal zeer wisselend op. Er zijn dus momenten dat de vermoeidheid meer of minder wordt ervaren. Die constatering is belangrijk om…
Problemen van je af schrijven door schrijftherapie

Problemen van je af schrijven door schrijftherapie

Schrijftherapie is een therapie die uitgaat van wat iemand over zijn verleden opschrijft. Voor het uitvoeren van de schrijftherapie geeft de therapeut huiswerkopdrachten. Schrijftherapie is bedoeld om…
Omgaan met problemen en het oplossen van problemen

Omgaan met problemen en het oplossen van problemen

Persoonlijke problemen kunnen zich op allerlei gebieden voordoen. Veel problemen kunnen echter snel worden opgelost zonder enige hulp. Maar er zijn ook problemen die zeer diep ingrijpen en pijn doen e…
Gepubliceerd door Rickandie op 19-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.