Rickandie » Specials » Vaccineren

Toedienen van stoffen ter bescherming tegen ziekten

Vaccineren is inenten met een vaccin. Een vaccin is een farmaceutisch preparaat. Inenten is een injectie geven. Een injectie geven, ook wel prikken genoemd, is het toedienen van een farmaceutisch preparaat (medicament) door middel van een injectiespuit. Een injectiespuit is een medisch instrument dat bestaat uit een plastic of glazen cilinder waar de toe te dienen vloeistof in zit met aan de ene kant een injectienaald en aan de andere kant een soort pompje waarmee de vloeistof kan worden opgezogen en door de naald kan worden gedrukt. Die naald word ergens in het lichaam gestoken waardoor de vloeistof zich in het lichaam kan verspreiden.

Lichaam maakt zelf antistoffen

Vaccineren gebeurt om iemand te beschermen tegen bepaalde ziektes. De stof die gevaccineerd wordt is meestal bedoeld om het lichaam aan te sporen zelf antistoffen te maken tegen een bepaalde ziekte. Soms worden echter kant- en klare afweerstoffen toegediend die onmiddellijke bescherming bieden.

Inentingen voor risicogroepen

Inentingen worden dikwijls gegeven aan bepaalde risicogroepen. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse griepprik die wordt gegeven aan ouderen en aan mensen met suikerziekte of met longproblemen. Die doelgroepen lopen meer risico op ernstige gevolgen bij het oplopen van griep. Een andere doelgroep zijn reizigers naar landen waar risico’s gelden. Een vaccinatie moet hen beschermen tegen het oplopen van ziekten. Voor sommige landen zijn die vaccinaties zelfs verplicht.

Kinderen en bescherming

Met name voor kinderen gelden complete programma’s voor het vaccineren en waar meer dan 95 procent van de ouders voor kiezen om hun kinderen aan mee te laten doen. Die vaccinaties worden uitgevoerd door de GGD of het consultatiebureau.

Injecties bij speciale gevallen

Injecties worden ook wel toegediend in speciale gevallen zoals bij een slijmbeursontsteking. Overigens zijn niet alle deskundigen overtuigd van het gunstige effect van dergelijke inentingen.

Prikken ondergaan

Hoewel een prik in het algemeen weinig pijn doet zijn er mensen die grote angst hebben voor het ondergaan van de prik. Dit geldt dan niet alleen voor een vaccinatie maar ook voor prikken bij bloedafname voor een onderzoek, nierdialyse, prikken voor verdoving bijvoorbeeld bij de tandarts of doorprikken van blaren.
Vaccinaties en medicijnen op reis

Vaccinaties en medicijnen op reis

Welke medicijnen gaan er mee op reis? Natuurlijk in eerste instantie de medicijnen die thuis ook worden gebruikt zowel de receptmedicijnen als de vrij verkrijgbare. Uiteraard is het daarbij nodig om t…

Verwonding op straat en tetanusprik

Wie aan tetanus denkt legt meestal meteen een relatie met de prik tegen straatvuil. Velen hebben ofwel als kind ofwel later wel eens schaafwonden opgelopen door een val op straat en zijn daarna ingeën…

Ziektebestrijding door Rijksvaccinatieprogramma

Ingeënt worden is voor de meeste mensen en zeker voor kinderen geen prettige gebeurtenis. Velen schrikken terug voor de prik op zich. Maar die schrik wordt meer gevoed door de angst voor de pijn die z…

Inenten of vaccineren en voor wie bedoeld

Inenten of vaccineren is een stof in een lichaam spuiten als bescherming tegen bepaalde ziekten. Vaccineren komt tegenwoordig vooral voor bij kinderen en bij volwassenen die verre reizen maken en bij…

Extreme prikangst of naaldangst bij een inenting

Naar schatting komt extreme prikangst of naaldangst bij een inenting bij één op de duizend mensen voor. Van die duizend mensen heeft een aantal dermate grote angst dat die een onneembare barrière vorm…

Injectie met corticosteroïde bij slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder is het in de meeste gevallen mogelijk een injectie toe te dienen maar sommige deskundigen vinden dat niet zinvol. Sowieso is het voor de meeste artsen de la…
Gepubliceerd door Rickandie op 15-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.