Rickandie » Specials » Weer

Gespreksonderwerp bij uitstek

Een geliefd onderwerp om een praatje te beginnen is toch wel het weer. Voor de hand liggend omdat er elke dag zowel letterlijk als figuurlijk sprake is van weer. Zo valt er altijd wel een opmerking over te maken. Daarbij komt dat het een onderwerp is met een zekere onvoorspelbaarheid ook al denken sommige mensen dat ze het weer wél kunnen voorspellen en zijn er instanties die zich daar dag en nacht uitgebreid mee bezig houden.

Tegenspreken niet zinvol

Die voorspellingen en het niet altijd uitkomen daarvan, maakt het onderwerp mysterieus. Gespreksonderwerpen met nauwelijks feitelijkheden zoals het weer geven vaak meer gesprekstof dan andere onderwerpen. Ook is tegenspreken eigenlijk niet zinvol omdat pas na afloop blijkt of het weer goed voorspeld is of niet.

Weersverwachting en computerwerk

Wereldwijd zijn veel instanties bezig met het meten van allerlei zaken waarop weersverwachtingen zijn gebaseerd. Tegenwoordig is dat vooral computerwerk met zeer uitgebreide berekeningen die allerlei modellen opleveren. Hoewel het precieze van de voorspellingen de laatste jaren toeneemt is nog steeds niet voorspelbaar welk model precies op welk gebied van toepassing is. Of het op die ene plek, waar dat festival in de open lucht wordt gehouden, droog zal blijven heeft toch een voorspellingsrisico.

Voorspellen door dieren en mensen

Dieren voorspellen op hun eigen manier het weer. Zo kunnen vogels zich aanpassen aan het te verwachten weer op basis van de luchtdruk die ze ervaren. Mensen die veel in de natuur vertoeven menen eenzelfde soort eigenschap te bezitten om op basis van dingen die ze ervaren het weer te voorspellen. Zo zijn er ook veel spreekwoorden ontstaan zoals: Morgenrood, water in de sloot.

IJsheiligen en de bloemetjes naar buiten

Natuurlijk is er het hele jaar door een zeker weersverloop wat vergelijkbaar is met andere jaren. Zo is een zeer bekende mening dat het beter is om de bloemetjes pas buiten te zetten nadat de periode van de zogenaamde ijsheiligen achter de rug is. Een simpele eigen visie van velen is om de buitenkraan voor de veiligheid al in november dicht te draaien in verband met mogelijke vorst.

Europese weercomputer en ECMWF en KNMI

Weersverwachtingen voor de middellange en lange termijn zijn voornamelijk gebaseerd op computerberekeningen die verricht worden door het ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts). Dat…
KNMI, computers, supercomputers en kritiek

KNMI, computers, supercomputers en kritiek

De computer is inmiddels voor zeer velen een onmisbaar apparaat geworden. In elk geval is dat voor bedrijven, instellingen en instituten zoals ook voor het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch I…
Mooi weer met de Hondsdagen

Mooi weer met de Hondsdagen

Hondsdagen is een term die bij velen waarschijnlijk onbekend is. Uiteraard is dan ook de periode waarin die vallen onbekend. Bekender is het verschijnsel IJsheiligen omdat menige tuinbezitter weet dat…
mijn kijk op

Computermodellen, weerpluim en elfstedenkoorts

Er doen maximaal 16 duizend sportievelingen mee aan een Elfstedentocht maar de bedoeling is om een slordige 16 miljoen Nederlanders (baby’s en te kleine kinderen niet meegerekend) te enthousiasmeren.…
IJsheiligen en het weer

IJsheiligen en het weer

Het weer voorspellen zonder computer is tegenwoordig ondenkbaar. Ooit was er een tijd dat voorspellen heel anders ging en dat er veel volkswijsheden bestonden die daarbij hielpen. “IJsheiligen” is daa…
Gepubliceerd door Rickandie op 04-01-2014, laatst gewijzigd op 14-06-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.