Rickandie » Specials » Zelfhulp

Niet altijd meteen naar de huisarts

Niet altijd meteen naar de huisarts Voor veel ziektes, kwalen en aandoeningen is het beslist noodzakelijk om een huisarts te raadplegen. Maar er zijn ook mogelijkheden om zelf op een verantwoorde manier aan de slag te gaan. Bij twijfel echter nooit doen en toch maar liever een afspraak maken met een arts.

Wel of niet zelfhulp

Waarbij het soms verantwoord kan zijn om zelfhulp toe te passen zijn niet die ziektes, kwalen en aandoeningen waar medische kennis voor noodzakelijk is. Uitzonderingen hierop vormen bijvoorbeeld wel kleine wondverzorgingen, ziektes als verkoudheid en huidaandoeningen waar allerlei crèmes en dergelijken voor verkrijgbaar zijn zonder recept van een dokter. Die problemen kunnen zonder echte medische kennis best zelf aangepakt worden.

Niet naar dokter rennen

In deze special gaat het om tamelijk alledaagse kwaaltjes waar velen om de zoveel tijd last van kunnen hebben en die niet ernstig genoeg zijn om meteen naar de dokter te rennen. Overigens, rennen zal niet kunnen, want daar hebben de kwaaltjes nu juist mee te maken.

Zelfhulp bij spierproblemen

Bij twee artikelen in deze special gaat het om spieren die niet meer helemaal functioneren zoals dat zou moeten. Daar is soms zelf veel aan te doen en wel zodanig dat de kwaal geheel verdwijnt. In het ene geval is dat door oefeningen te doen en in het andere door gebruik te maken van een speciaal technisch hulpmiddel. Mocht dat niet baten en de ernst van de kwaal groot genoeg zijn en blijven dan is uiteraard een bezoek aan de huisarts van belang.

Andere zelfhulp

Een artikel gaat over duizeligheid en wat daar zelf aan te doen valt en in een artikel wordt beschreven hoe zelf een onderzoek kan worden gepleegd naar eventuele rugklachten. Ook betreft een artikel het omgaan met pijn die is ontstaan door overbelasting. En natuurlijk zijn er situaties waarin reeds kennis is opgedaan van een vorige aandoening en kan zelfhulp een oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen die ooit van een fysiotherapeut zijn geleerd en die zonder nieuwe gang naar de huisarts en de therapeut zelf kunnen worden uitgevoerd.

Zelfhulp bij hielspoor ofwel pijn onder de hiel

Hielspoor is de benaming voor pijn onder de hiel. Die pijn kan zeer hevig zijn en lang aanhouden. De oorzaak van de pijn is een niet-bacteriële ontsteking. Een dergelijke ontsteking kan op verschillen…
Zelf te verrichten internetonderzoek bij rugpijn

Zelf te verrichten internetonderzoek bij rugpijn

Als u wilt kunt u geheel zelfstandig uitzoeken hoe het er met uw rugpijn voorstaat. Dit kan op een internetsite en gebeurt aan de hand van een serie vragen. Aan het eind van het onderzoek wordt een di…

Duizeligheid, soms zelf te behandelen

BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) is een duizeligheid die acuut ontstaat na een bepaalde beweging die meestal snel wordt uitgevoerd. De duizeligheid bestaat uit een draaierig gevoel dat…
Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoet

Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoet

Een klapvoet is een lastig verschijnsel tijdens het lopen en wordt ook wel voetheffersparese genoemd. Een parese is een onvolledige verlamming van de spieren. Bij een klapvoet is er dus sprake van een…

Spierknopen, soms zelf te behandelen

Een spierknoop is een lokale verkramping van een spier waardoor die verzwakt raakt. Spierknopen, ook triggerpoints genoemd, treden in beginsel in het midden van een spiervezel op. Spierknopen ontstaan…
Gepubliceerd door Rickandie op 22-11-2013, laatst gewijzigd op 16-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties