Rickandie » Specials » Accus

Ontwikkeling van sterke accu’s

Ontwikkeling van sterke accu’s Menskracht is eeuwenlang een belangrijke energiebron geweest. Daarnaast maakt de mens al vanuit vroegere tijden ook gebruik van de werkkracht van dieren. Op een gegeven moment werd de stoommachine uitgevonden en werden allerlei machines ontwikkeld die de werkkracht van mens en dier voor een groot deel overnamen. Daarna ontstonden verschillende andere manieren om machines te laten werken.

Van stoommachine naar stopcontact

Veel stoommachines verdwenen voorgoed en maakten plaats voor machines (groot en klein) die stroom als krachtbron hadden. Zo is stroom, bijvoorbeeld voor huishoudelijke apparaten, rechtstreeks uit het stopcontact niet meer weg te denken. Maar bij sommige apparaten is het niet mogelijk met een stroomsnoer een verbinding te maken tussen het apparaat en het stopcontact.

Volta uitvinder van batterij

Gelukkig vond graaf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta de elektrische batterij uit die ook naar zijn naam voltaïsche cel (Zuil van Volta) wordt genoemd. Volta was een Italiaanse natuurkundige die leefde van 1745 – 1827. Vooral kleine apparaatjes maken tegenwoordig gebruik van een batterij.

Van batterij naar accu

Maar een batterij kan betrekkelijk weinig energie leveren om welke reden een accu is uitgevonden. Eigenlijk is een accu een grote uitvoering van een batterij maar een accu is altijd oplaadbaar wat bij een batterij niet altijd het geval is.

Sterke accu’s

In de zoektocht om accu’s te ontwikkelen die steeds meer energie kunnen leveren, zonder opnieuw opgeladen te moeten worden, zijn diverse soorten accu’s ontstaan. Accu’s met meer laadvermogen worden vooral toegepast op elektrische fietsen en scootmobielen. Ook in laptops zitten tegenwoordig accu’s die een aantal uren stroom leveren.

Nog sterkere accu´s

Nog een weg te gaan geldt voor de ontwikkeling van accu’s die de nodige energie moeten leveren om elektrisch auto te rijden. Voorlopig vinden veel berijders van een elektrische auto de actieradius nog vrij klein. Ook zijn die accu’s nog zeer duur wat de uiteindelijke prijs van elektrische auto’s opdrijft.

Li-ion technologie voor trapondersteuning elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn tegenwoordig in vele merken verkrijgbaar en in alle prijsklassen. Maar uiteraard altijd nog duurder dan een gewone fiets. Dat prijsverschil zit hem natuurlijk vooral in de tec…
Accu’s voor elektrische fietsen

Accu’s voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen winnen het steeds meer van de vervuilende en lawaai makende bromfietsen die eigenlijk al heel lang nagenoeg geheel uit het straatbeeld zijn verdwenen. E-bikes kosten geen benzine m…
Accu’s en batterijen: veel soorten voor talrijk gebruik

Accu’s en batterijen: veel soorten voor talrijk gebruik

Een accu, als verzamelaar van elektrische stroom, is een onontbeerlijk toestel voor zeer veel vervoermiddelen, elektronische apparatuur en consumentenelektronica. Naast accu’s zijn voor hetzelfde doel…
Accu elektrische fiets onderweg opladen

Accu elektrische fiets onderweg opladen

Fietsers met een elektrische fiets met trapondersteuning zijn gebonden aan een bepaald maximum aantal kilometers voor een fietstocht. Afhankelijk van de kwaliteit van de accu en de stand waarin de ond…
Elektrisch autorijden met zware en voorlopig dure accu

Elektrisch autorijden met zware en voorlopig dure accu

Een elektrische auto is nog niet voor iedereen een aantrekkelijk vooruitzicht. De prijs van die auto wordt voor een zeer groot gedeelte bepaald door de kosten van de accu en niet iedereen heeft zoveel…
Accu’s voor scootmobielen en opladen

Accu’s voor scootmobielen en opladen

Accu’s moeten in het algemeen betrouwbaar zijn. In het bijzonder geldt dat voor accu’s van scootmobielen. De gebruikers van een scootmobiel zijn dikwijls slecht ter been en hebben een groot probleem a…

Oplaadkosten van de fietsaccu

De energie van het motortje van de elektrische fiets, ook e-bike genoemd, wordt geleverd door een accu. Het opladen van de accu zal in de meeste gevallen thuis gebeuren waardoor met enkele aanpassinge…
Gepubliceerd door Rickandie op 14-12-2013, laatst gewijzigd op 19-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jpj2000nl, Pixabay
  • Wikipedia