Rickandie » Specials » Anders koken

Eten bereiden zonder afgezonderde kok en niet in de keuken

Eten bereiden zonder afgezonderde kok en niet in de keuken Koken, bakken en braden gebeurt niet altijd in de keuken. Soms wordt eten bereid in de woonkamer en in de zomermaanden in de tuin. Logisch dat daar andere dingen voor nodig zijn dan traditionele pannen en potten want er is geen fornuis of ander kooktoestel aanwezig. Zo zijn in de loop van de jaren enkele manieren van maaltijden bereiden uitgevonden die gebruik maken van speciale toestellen. De meest gebruikelijke zijn bakplaat, fonduepan, gourmetstel en steengril voor in huis en barbecue voor buiten in de tuin of op het balkon.

Trend naar niet in de keuken

Hoewel de meeste maaltijden in de keuken worden bereid bestaat er een trend om vooral bij feestelijke gelegenheden niet in de keuken te koken maar in de kamer of bij mooi weer in de tuin. Een groot voordeel daarbij is dat niemand zich hoeft af te zonderen om de maaltijd te bereiden. Een ander voordeel is dat het gezamenlijk bezig zijn met het klaarmaken een zekere gezelligheid met zich meebrengt. De geschiedenis van het ín de keuken naar níet in de keuken koken loopt vanaf de middeleeuwen met potten boven een open vuur naar onvergelijkbare bak en braad methoden en hele andere attributen in de eenentwintigste eeuw.

Van potten in de middeleeuwen naar inductiekookplaat

Uit de middeleeuwen zijn afbeeldingen bekent waaruit blijkt dat koken gebeurde in potten boven een open vuur. Veel later werd de plattebuiskachel uitgevonden die niet alleen voor de verwarming in huis zorgde maar waar ook op werd gekookt. Weer later ontstonden fornuizen die ofwel met hout ofwel met kolen werden gestookt en vervolgens verschenen gasfornuizen en gaskookplaten waar op werd gekookt. Een nog nieuwere trend zijn elektrische kookplaat en inductiekookplaat. Maar al die mogelijkheden van kokkerellen spelen zich in een speciale ruimte af zoals de keuken.

Contact met gezinsleden of gasten

Maar keukens worden in de eenentwintigste eeuw anders uitgevoerd dan voorheen. Er bestaat kennelijk een sterke behoefte om wat in de keuken gebeurt meer bij het totale wonen te betrekken.

Contact vanuit keuken

Keukens worden voortaan zodanig uitgevoerd en ingericht dat degene die achter de pannen staat contact kan hebben met gezinsleden of bezoekers.

Makkelijker contact

Maar nog makkelijker om contact te houden met de andere aanwezigen kan door middel van gezamenlijk aan tafel eten te bereiden met een bakplaat, fonduepan, gourmetstel en steengril of door buiten te barbecueën.

Hoort bij gezelschap

Bij het gezamenlijk bereiden van eten hoeft niemand zich apart uit te sloven. Bij het barbecueën hoort degene die bij het vuur staat (en dikwijls regelmatig wordt afgewisseld) honderd procent bij het gezelschap en kan meedoen met alle vrolijke “verjaardagdiscussies” die soms voorafgaan aan een feestelijke maaltijd.

Gezelligheid kent geen tijd

De attributen die worden gebruikt bij het niet in de keuken kokkerellen zijn heel anders dan de pannen en potten (en tegenwoordig ook wokken) die in de keuken te vinden zijn. Bij het zelf eten bereiden door alle tafelgenoten gaat het meestal ook om kleine hapjes die betrekkelijk snel klaar zijn. Bij de lappen vlees en worstjes op de barbecue is meer geduld nodig waarbij het spreekwoord “Gezelligheid kent geen tijd” (het is niet erg als het wat later wordt) een beetje ruim geïnterpreteerd moet worden omdat de tijd wordt verlengd door tussendoor te wachten.
Barbecue op houtskool of gas

Barbecue op houtskool of gas

Er zijn liefhebbers van barbecue die vanwege de smaak zweren bij barbecueën op houtskool. Anderen beweren dat er geen verschil van smaak is bij houtskool of gas. Het kiezen tussen een barbecue op hout…
Fonduen en soorten pannen en rechauds

Fonduen en soorten pannen en rechauds

Fonduen is een manier van eten klaarmaken die vooral op feestdagen toepassing vindt. Velen waarderen het en het heeft als prettige bijkomstigheid dat niemand urenlang in de keuken hoeft te staan. Het…
Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid

Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid

Gourmetten zou wel eens uitgevonden kunnen zijn door iemand die elk jaar met Kerstmis, of een andere gelegenheid, uren in de keuken stond om voor een gezelschap te koken. Bij gourmetten kookt en bakt…
Gepubliceerd door Rickandie op 05-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay (bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Middeleeuwse_kookkunst