Bijzondere plek in huis
Een keuken is eigenlijk een bijzondere plek in huis. Hij moet aan talrijke eisen voldoen. Er moet als belangrijkste functie in gekookt kunnen worden. Voor velen is een keuken met ruimere afmetingen ook de plaats waar gegeten wordt. Maar voor dat koken zijn veel voorzieningen nodig van pan tot vergiet en van soms kookeiland of minstens een tweepits toestelletje tot magnetron.
Alles er op en er aan
Door velen wordt belang gehecht aan een keuken met alles er op en er aan en wordt daarom de oude Bruynzeel afgedankt om vervangen te worden door een kastjescombinatie die het oog streelt met de nieuwste apparatuur zoals een Quoocker waar direct kokend water mee kan worden verkregen. Uiteraard moet de nieuwe keuken ook voorzien zijn van de nodige elektrische apparaten. Maar het kiezen van het juiste model keuken met al die apparatuur valt niet altijd mee. Om die reden is een goed advies onontbeerlijk.
Makkelijk schoon te houden
Een keuken vergt een goede hygiëne. Dat begint al met het materiaal. Makkelijk afsoppen is een wens van veel keukenprinsen en keukenprinsessen. Een veelvoorkomende wandbekleding bestaat daarom uit
tegels. Ook bij de vormgeving van de apparatuur is vaak rekening gehouden met makkelijk schoonmaken waarbij de inductie kookplaat wel de kroon spant met zijn geheel platte oppervlakte zonder obstakels.
Keukengereedschap in veel soorten
Gereedschappen als pannen, messen en andere benodigdheden zijn in allerlei soorten en maten en kleuren te verkrijgen. Meestal in sets waarbij alle artikelen dezelfde uitstraling hebben. Vaak moet daarbij wel op het juiste gebruik worden gelet om de specifieke eigenschappen te behouden zoals niet krassen in pannen met een bepaalde bodem. Maar met een beetje extra zorg levert dat jarenlang profijt op.
Oost, west, thuis best
Ooit was er in de keuken een speciaal rekje waar handdoeken, theedoeken, keukendoeken en vaatdoeken een plaats naast elkaar kregen. Vóór zo’n rekje hing meestal een afschermdoek met daar heel vaak de
spreuk op geborduurd: “Oost, west, thuis best”. In de meeste keukens is dat rekje al jarenlang verdwenen maar allerlei doeken zijn nog steeds onmisbaar om droog te maken wat nat is.