Rickandie » Specials » Muziekinstrumenten

Blaasinstrumenten, snaarinstrumenten en slagwerk

Muziekinstrumenten zijn er in verschillende soorten. Meestal worden muziekinstrumenten ingedeeld in drie hoofdgroepen namelijk blaasinstrumenten, snaarinstrumenten en slagwerk. Per hoofgroep bestaan dan verschillende onderverdelingen mede afhankelijk van de manier waarop de instrumenten bespeeld worden. Ook bestaan er indelingen die van het soort orkest afhangen of van het materiaal waarvan de instrumenten gemaakt zijn.

Blaasinstrumenten

Zoals de naam al aangeeft wordt bij blaasinstrumenten de klank voortgebracht door middel van lucht. Het aanblazen gebeurt heel verschillend en is afhankelijk van het soort blaasinstrument. Zo wordt de kleine piccolo heel anders aangeblazen dan de grote bastuba. Uiteraard vergt de benodigde lucht soms veel van de conditie van de bespeler.

Snaarinstrumenten

Het bekendste snaarinstrument is toch wel de viool. Een naam die tot de verbeelding van velen spreekt is Stradivarius. Dat was de naam van een Italiaanse vioolbouwer die gezorgd heeft voor het nalaten van een aantal prachtige handgemaakte violen die zeer veel geld waard zijn vanwege hun bijzondere klankkleur. Maar ook nu zijn er nog vioolbouwers die volledig handwerk leveren. Voor minder kapitaalkrachtigen bestaan er fabrieksviolen die best van een behoorlijke kwaliteit kunnen zijn maar uiteraard in de verste verte niet kunnen tippen aan een Stradivarius.

Slagwerk

In tegenstelling tot de andere hoofdgroepen wordt bij deze groep instrumenten meestal kortweg gesproken over slagwerk en niet over slagwerkinstrumenten. Tot die groep behoren zeer veel instrumenten waarbij de klanken ontstaan door er op een of andere manier op te slaan. Dat slaan gebeurt dan met de hand of met speciale stokken. Veel instrumenten die tot het slagwerk behoren produceren behoorlijk veel decibellen.

Bijzondere instrumenten

Tot instrumenten die moeilijk in te delen zijn behoren het kerkorgel en het draaiorgel. Een kerkorgel is eigenlijk een blaasinstrument maar er is zoveel lucht voor nodig dat het niet met de mond kan worden aangeblazen. Het draaiorgel is ook een soort blaasinstrument maar heeft een geheel eigen manier van klankvoortbrenging. Hoewel een draaiorgel muziek voortbrengt wordt het soms niet tot de muziekinstrumenten gerekend maar meer tot geluidsvoortbrengers zoals bandrecorder, grammofoon, stereo-installatie enz. Een reden daarvoor is dat het draaiorgel niet door een muzikant wordt bespeeld maar volledig mechanisch werkt zoals ook een mechanische piano.
Duizenden tamboers bij het Baselse carnaval

Duizenden tamboers bij het Baselse carnaval

Carnaval vieren gebeurt op diverse plaatsen in de wereld op heel verschillende manieren. Zo heeft ook de Zwitserse stad Basel zijn specifieke kenmerken. Muziek is daarbij een hoofdelement. Duizenden p…

Violen bouwen uit passie

Nederland telt rond vijfentwintig vioolbouwers. De meeste bouwers verdienen hun geld vooral met reparaties en hebben daarnaast een winkel. Het bouwen van een viool gebeurt dan meer uit passie. De wink…

Pianoforte voorloper piano en vleugel

De pianoforte (ook fortepiano genoemd) is tussen 1698 en 1709 uitgevonden door instrumentenbouwer Bartolomeo Cristofori uit het Italiaanse Florence. Het instrument is ook bekend onder de Duitse naam H…
Draaiorgels en pogingen tot hun behoud

Draaiorgels en pogingen tot hun behoud

Er zijn vele types draaiorgels. De kleinsten zijn buikdraaiorgels die voor de buik worden gedragen. De grootste draaiorgels zijn wel enkele meters lang en zijn vaak op speciale mobiele stellages gebou…
Orgelfronten en hun ontwikkeling door de eeuwen heen

Orgelfronten en hun ontwikkeling door de eeuwen heen

De meeste muziekinstrumenten hebben vaste regels voor het formaat en het model. Het orgel, ook kerkorgel genoemd, is het enige instrument waarvoor in sommige opzichten geen vaste regels bestaan. Dit g…
Gepubliceerd door Rickandie op 18-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.