Bescherming tegen wateroverlast en overstromingen
De kust is het gebied dat zich bevindt tussen het land en de zee. Het belangrijkste doel van de kust is de bescherming van het land voor het zeewater. Omdat grote delen landinwaarts vanaf de kust onder de zeespiegel liggen moet de kust hoog genoeg zijn om het zeewater tegen te kunnen houden. Die hoogten worden hoofdzakelijk voor een deel bereikt door duinen en voor een ander deel door dijken.
Noordzeekust en stormvloeden
De Noordzeekust is bevattelijk voor stormvloeden. Omdat de kust op veel plaatsen betrekkelijk vlak is kunnen door een geringe stijging van het zeewater grote stukken land overstromen. Westelijke stormen kunnen zeer heftig zijn. De eerst bekende grote storm uit de geschiedenis vond plaats in 838 toen een groot deel van Noordwest-Nederland overstroomde. Bekender is echter de Watersnoodramp van 1953 waarbij 1835 mensen om het leven kwamen. Na die ramp werden de dijken nogmaals verhoogd om mogelijk nieuw gevaar af te wenden.
Talrijke instanties betrokken bij bescherming
Talrijke instanties zijn betrokken bij het onderhoud van de duinen en de dijken. Een van die organisaties is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier die als belangrijke taak heeft om het dichtbevolkte Noord-Holland te beschermen tegen wateroverlast en overstromingen. Hollands Noorderkwartier onderhoudt 343 kilometer waterkeringen die bestaan uit dammen, duinen, dijken en kades. Die waterkeringen zijn te vinden langs de Noordzee, Waddenzee en het Markermeer en IJsselmeer. Maar uiteraard zijn ook elders langs de kust organisaties verantwoordelijk voor de veiligheid.
NAP
Een belangrijk gegeven met betrekking tot de hoogte van de zeespiegel en de hoogte van het land is het zogenaamde NAP (Normaal Amsterdams Peil). Het NAP is het peil waarop hoogtemetingen worden gebaseerd. Een hoogte van 0 meter is daarbij ongeveer gelijk aan het gemiddelde niveau van de Noordzee. Het aangeven van de hoogten ten opzichte van het NAP gebeurt onder meer door 35.000 peilmerken. Die peilmerken bestaan uit bronzen boutjes die aangebracht zijn in bouwwerken, kaden, muren of zich op palen bevinden. Die peilmerken bevatten het opschrift NAP plus de hoogte op die plek ten opzichte van het NAP.
Grote waterwerken verricht
In Nederland zijn grote waterwerken verricht voor de bescherming van de kust. Dijken werden verzwaard en verhoogd of speciaal aangelegd om grote gebieden beter te beschermen zoals de Afsluitdijk. Recenter zijn de grootse werkzaamheden in het kader van het Deltaplan. Het zijn werkzaamheden die veel werkgelegenheid hebben opgeleverd maar de belastingbetaler ook veel hebben gekost. Maar de opgedane kennis op het gebied van waterbeheer kan ook wereldwijd voordeel aan de mensheid opleveren.