Niet meer storten of dumpen van afval of vuilnis
Afval of vuilnis is volgens een woordenboek hetgeen weggegooid wordt maar gelukkig is dat lang niet altijd meer het geval. Weliswaar wordt veel afval, zoals onder meer huisafval, eerst verwijderd maar het wordt zeker niet definitief weggegooid. Het verwijderen gebeurt sinds de eenentwintigste eeuw steeds meer gescheiden. Talrijke gemeenten hebben systemen om huisafval gescheiden op te halen en om ander afval door de consumenten te laten inleveren. Na verwerking van het afval krijgt veel van wat vroeger weggegooid werd een tweede leven of wordt als grondstof gebruikt voor nieuwe producten.
Niet meer storten of dumpen
Gemiddeld zorgt een persoon in Nederland voor ongeveer vijf kilo afval per week. Tot afval of vuilnis behoren materialen, producten en stoffen waar de eigenaar afstand van wil doen en die niet ergens op zolder of in een schuur belanden. Als iedereen het afval keurig
gescheiden inlevert kan veel van dat afval als grondstof dienen voor nieuwe producten. Zeker wordt afval ook niet meer zoals vroeger op een stortplaats gestort en zomaar ergens dumpen is niet toegestaan.
Ladder van Lansink
Tot in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw is het zomaar dumpen van schadelijke stoffen dikwijls gebeurd. Vanaf die tijd is het beleid echter ten aanzien van het omgaan met afval sterk veranderd. Mede door het bewustzijn van de schaarste van bepaalde grondstoffen werd het beleid gericht op hergebruik van materialen, producten en stoffen mede ten gunste van het milieu. Afvalverwerking heeft voortaan te maken met de Ladder van Lansink met als achtereenvolgende treden:
Onderverdeling van afval
Afval en vuilnis waar normaal iedereen mee te maken heeft kan worden onderverdeeld in een aantal categorieën zoals:
- chemisch afval
- elektronisch afval
- glasafval
- groenteafval
- fruitafval
- kunststofafval
- papierafval
- kartonafval
- restafval
- schroot
- textielafval
- tuinafval
- verpakkingsafval
- zwerfafval
Jaarlijks veel voedsel als afval
Bij afval wordt ook betrekkelijk veel voedsel aangetroffen. Het weggooien van voedsel is niet goed voor het milieu en zeker ook niet voor de portemonnee. Door slim te kopen en te koken kan worden voorkomen dat een groot deel van de veertig kilo, die nu (anno 2018) jaarlijks per persoon wordt weggegooid, in de afvalverwerking terecht komt.
Geen gratis plastic tasjes meer
Het verbod op het gratis weggeven van plastic tasjes door winkeliers, dat per 1 januari 2016 is ingegaan, heeft zeer veel effect gehad. Het aantal plastic tasjes dat vanaf die tijd wordt geproduceerd is aanzienlijk minder en er blijkt ook dat er veel minder plastic tasjes als zwerfafval eindigen op straat, in het water of ergens anders. Consumenten nemen massaal een eigen tas mee om boodschappen te doen.
Inleveren oude apparaten
Oude en afgedankte
huishoudelijke apparaten kunnen meestal op twee manieren worden ingeleverd ofwel bij de gemeente ofwel in een winkel.
Bij gemeente
Inleveren bij de gemeente kan afhankelijk van een bepaalde gemeente op drie manieren:
- Inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats.
- Op de stoep zetten bij het huisvuil.
- Afspraak maken met de ophaaldienst.
In een winkel
In veel gevallen kan een huishoudelijk apparaat (door particulieren) worden ingeleverd als een nieuw apparaat wordt gekocht en er is een beperkt aantal winkels waar sowieso kleine apparaten kunnen worden ingeleverd. Dit kan dan gratis in het kader van de oud-voor-nieuwregeling.
10 Tips om minder afval te produceren
- Voorkom reclame in de brievenbus door middel van een sticker.
- Koop niet meer voedsel dan nodig is. Een voorraad aanleggen is makkelijk maar het gevolg is dikwijls dat voedsel weggegooid moet worden omdat het over de datum is.
- Kook alleen wat opgegeten wordt wat met enige ervaring best te berekenen is.
- Repareer elektrische apparaten, fietsen, kleding enz. of laat dit doen. Veel spullen gaan dan nog een hele tijd mee.
- Breng spullen naar de kringloopwinkel. Een ander kan er dikwijls nog veel plezier van hebben.
- Wat maar één keer of slechts af en toe nodig is hoeft niet altijd te worden aangeschaft. Leen van vrienden of buren.
- Zelf luiers wassen spaart zeer veel afval uit. Niet populair maar scheelt ook nog eens in de portemonnee.
- Bespaar op papier door zoveel mogelijk digitaal te werken of papier tweezijdig te gebruiken.
- Gebruik oplaadbare batterijen.
- Neem altijd een kleine opvouwbare tas mee.