Een ambacht is volgens het woordenboek een vak waarbij iets met de hand gemaakt wordt. Die uitleg in strikte zin slaat vooral op oude ambachten. Immers, tegenwoordig zijn er veel beroepen waar iets met de hand wordt gemaakt maar waar zeker ook gebruik wordt gemaakt van machines. Bij oude ambachten, van voornamelijk vóór de industriële revolutie, is dat niet het geval maar was alles volledig met de hand gemaakt.
Behoud van vakkennis en vaardigheid
Echte oude ambachten zijn vaak met uitsterven bedreigd omdat steeds meer machines het handwerk hebben overgenomen. Met het verdwijnen van het vak verdwijnt uiteraard ook de vakkennis en de handvaardigheid die met het vak gepaard gaan. Soms worden speciale verenigingen opgericht om die kennis en vaardigheid te behouden.
Toeristische attractie
Een typisch Nederlands oud ambacht is molenaar waarbij overigens wel gebruik gemaakt wordt van een soort machine. Zolang molens gerestaureerd blijven worden zullen er wellicht altijd molenaars blijven bestaan om alleen al aan toeristen te laten zien op welke manier vroeger graan werd gemalen.
Oude ambachten en kunstwerken
Oude ambachten hebben ook erg veel prachtige kunstwerken opgeleverd. Ambachten die daartoe gerekend kunnen worden zijn spinnen, knopen en weven. Een van die ambachten of een combinatie daarvan hebben prachtige kunstwerken opgeleverd als tapijten en gobelins. Zeer bekend zijn Perzische tapijten waarvan de oude exemplaren altijd volledig handgeknoopt zijn.
Speciale markten en braderieën
Veel oude ambachten zijn geheel verdwenen omdat machinale productie het werk heeft overgenomen. De ambachten zijn alleen nog te bewonderen op speciale markten en braderieën. De vraag is wel hoe lang daar nog bijvoorbeeld een mandenmaker zijn werk zal doen terwijl het publiek bewonderend toekijkt.
Producten in Musea
Veel producten die gemaakt zijn door vaklui die het oude ambacht nog beheersten zijn te vinden in musea. Een speciaal museum is Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld). Dit museum geeft een unieke kijk in de wereld van destijds.
Geen vraag meer naar producten
Soms verdwijnt een oud ambacht omdat er geen vraag meer is naar het product. In dit verband heeft de klompenmaker het zwaar omdat er steeds minder klompen worden gedragen. Maar zolang het nog een gewild artikel is voor toeristen zullen er wel enkele klompenmakers overblijven.
Een molensteen is een grote ronde platte steen die in een windmolen of watermolen gebruikt wordt voor het malen van diverse producten. De platte kant van de steen is op een bepaalde manier bewerkt waa…
U kent ze wel. Die prachtige Perzische tapijten. Heeft u er zelf geen? Dan ligt er misschien een bij de buren of ergens in de woonkamer bij uw familie of kennissen. Op zijn minst heeft u er wellicht e…
Kelim zou letterlijk betekenen “vlakgeweven”. Een kelim is dus een geweven tapijt of kleed zonder pool. Dit in tegenstelling tot veel Oosterse tapijten die geknoopt zijn en dus wél een pool hebben. Ke…
Wandtapijten zijn al eeuwenlang sieraden voor de liefhebbers. Koningen en edelen hebben er talloze aangeschaft om zalen en andere ruimten mee te versieren. Met zeer verfijnde technieken zijn vaak met…
Aan ambachtelijke vakmensen is altijd behoefte, zelfs in slechte tijden. Ongeveer 12 procent van de totale beroepsbevolking werkt in ambachtelijke beroepen. Maar de waardering voor ambachtelijk onderw…
Een mandenmaker maakt op kunstzinnige wijze manden door middel van vlechtwerktechniek waarbij hij gebruik maakt van stengels en plantaardige vezels. Met de hand manden maken gebeurde vooral in het (ve…
Nederland staat bij buitenlanders onder meer bekend om zijn windmolens. Over het hele land verspreid staan er windmolens maar er zijn enkele gebieden vooral bekend om hun molens. In het verleden diend…
Dankzij de souvenirindustrie wordt het beeld in stand gehouden dat Nederlanders op klompen lopen. Onzin uiteraard hoewel klompen eeuwenlang tot populair schoeisel hebben gehoord. Vanaf ongeveer de hel…
Gepubliceerd door Rickandie op 14-02-2014, laatst gewijzigd op 09-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.