Rondkomen met een bepaald bedrag
Een te besteden bedrag, ook budget genoemd, is dikwijls een uitgangspunt voor een activiteit. Dingen doen kost nu eenmaal geld. Het probleem daarbij is soms dat het veel moeite kost om het budget niet te overschrijden. Een goede planning of het maken van een begroting kan daar dan beter aan voorafgaan. Maar dan nog kunnen er momenten komen waarop moet worden bezuinigd om het budget niet te overschrijden. En alles begint uiteraard met het goed met geld om kunnen gaan.
Begroting
Een begroting bestaat uit de
kostenraming van een plan. Het best is daarbij om niet alleen de grote lijnen in de begroting op te nemen maar ook allerlei details. Een totaalpost voor het aantal ijsjes dat tijdens een zomervakantie door een gezin wordt genuttigd zal makkelijk overschreden kunnen worden. Neem bijvoorbeeld op hoeveel per dag aan ijsjes zal worden besteed. Zo is het ook beter om de diverse huishoudelijke uitgaven uit te splitsen. Bij het opstellen van een begroting moet ook rekening worden gehouden met het wisselen van de uitgaven. Op jaarbasis zijn er maanden die duurder zijn dan anderen en op basis van een activiteit zoals bijvoorbeeld een vakantie zal de ene dag duurder uitvallen dan de andere.
Bijhouden van budget
Om binnen het budget te blijven zal het nodig zijn om alle uitgaven bij te houden. Het kost even tijd om notities te maken maar dat is de enige manier om een goed overzicht te houden. Uiteraard moeten de uitgaven telkens vergeleken worden met het bedrag dat in de begroting is opgenomen. Op die manier kan per uitgavenpost het budget in de hand gehouden worden.
Rondkomen en actie nodig?
Soms kunnen uitgaven toch niet goed worden voorzien of vallen de bedragen hoger uit. In die gevallen zal het noodzakelijk zijn om te bezuinigen. Dat bezuinigen kan op een bepaalde post die overschreden dreigt te worden of door verschuiving van het budget. Wellicht dat het minder pijn kost om van een andere post een bedrag af te halen en te besteden aan de onvoorziene uitgaven.
Goed met geld omgaan
Aan de basis van het aanhouden van een budget ligt natuurlijk het goed kunnen omgaan met geld. De basis daarvoor wordt eigenlijk al gelegd in de kinderjaren. Door bijvoorbeeld traktement te geven op jonge leeftijd leert een kind wat het met geld kan doen en hoeveel geld voor bepaalde dingen nodig is. Het
gezegde “Jong geleerd is oud gedaan” kan dan van toepassing worden. Voor volwassenen geldt uiteraard voldoende discipline om het budget aan te houden.
Bepaald bedrag
Een krap budget hoeft niet altijd te betekenen dat er minder plezier beleefd wordt bijvoorbeeld aan een vakantie. Er zijn best mogelijkheden om ook met weinig geld plezier te maken waar talrijke tips voor bestaan. Het komt immers bij iedereen wel eens voor dat plotselinge hoge uitgaven een stuk van het vakantiegeld opsnoepen.