Rickandie » Specials » Klapvoet

Tamelijk onbekende voethandicap maar lastig

Een klapvoet is een verschijnsel dat bij velen onbekend is. Het zal ook niet zo gauw een onderwerp zijn voor een verjaardagsfeestje. Degene die met een klapvoet behept is vindt het meestal zelf ook een vreemd verschijnsel en zal er daarom niet zo snel met iemand over praten. Het is ook geen kwaal die door er over te praten enige verlichting biedt zoals dat soms met andere kwalen wel het geval is. Ook informatie inwinnen bij anderen levert weinig op door de onbekendheid.

Klapvoet is handicap bij sporten

Wie concludeert dat het daarom wel meevalt om ermee behept te zijn heeft het echter mis. Vooral degenen die gewend zijn een leven lang veel aan sport te doen, waarbij het gebruik van de voeten belangrijk is, hebben veel last van een klapvoet. Veel bewegingen kunnen niet meer gemaakt worden zoals vroeger. Iemand met een klapvoet is bijvoorbeeld niet meer goed in staat om plotselinge zijbewegingen te maken.

Met plofje op de grond

Maar de grootste handicap is dat het met een klapvoet niet meer mogelijk is om de voorvoet en de tenen op te tillen. Dat heeft gevolg voor de manier van lopen. De voet klapt daarom met een plofje op de grond waar de naam klapvoet vandaan komt. Die handicap is bij een paar passen zetten niet zon probleem maar wel bij een langere wandeling maken.


Soms minder overlast

Bij sommige andere bewegingen geeft een klapvoet minder overlast. Een hobbydanser zal bij het lopen naar de dansschool meer merken van de klapvoet dan eenmaal op de dansvloer. Wellicht dat de variëteit van de bewegingen met de voet tijdens het dansen een positieve invloed heeft.

Hulpmiddelen bij klapvoet

Overigens bestaan er hulpmiddelen om de voetspieren, die niet meer voldoende gebruikt kunnen worden, te ondersteunen. De keuze die middelen al dan niet te gebruiken zal afhangen van de ernst van de kwaal omdat het gebruik van de hulpmiddelen onprettig aanvoelt. Goed dat ze er zijn maar de afweging of de kwaal erger is dan het dragen van die hulpmiddelen zal doorslaggevend zijn voor eventuele aanschaf.

Persoonlijke ervaringen

Ervaringen met klapvoeten lijken ook persoonlijk te zijn. Zo komt het voor dat iemand problemen heeft met gewoon wandelen terwijl bergwandelen minder moeite kost. Het gebruik van de voetspieren op een schuine helling zal daarbij waarschijnlijk gunstig zijn. Voor degenen die daar baat bij hebben zijn er uiteraard mogelijkheden om zonder bergen te trainen op de schuine stand van de loopband in een fitnesscentrum. Ook hebben sommigen baat bij warmte en werkt een bezoek aan de sauna positief uit op de klapvoet.
Klapvoet met hanentred

Klapvoet met hanentred

Er is sprake van een zogenaamde klapvoet als de voorvoet niet goed kan worden opgetild. Daardoor kan bij het lopen de voet niet normaal worden afgewikkeld en klapt hij bij het neerzetten op de grond w…
Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoet

Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoet

Een klapvoet is een lastig verschijnsel tijdens het lopen en wordt ook wel voetheffersparese genoemd. Een parese is een onvolledige verlamming van de spieren. Bij een klapvoet is er dus sprake van een…
Met klapvoeten naar de sauna en geen hanentred meer mijn kijk op

Met klapvoeten naar de sauna en geen hanentred meer

Dit artikel berust vooral op mijn eigen visie zonder dat daar medische uitgangspunten aan ten grondslag liggen. Zeker is er ook geen sprake van een wetenschappelijk onderzoek. Maar naar mijn overtuigi…
Gepubliceerd door Rickandie op 15-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.