Rickandie » Specials » Calorieen

Op de pondjes letten

Informatie lezen op allerlei verpakkingen kan helpen bij het willen beperken van de calorieën. Termen als light lokken de consument die aan de lijn wil doen. Maar is light wel zo light als we denken? En hoe staat het met de gezondheid van al die caloriearme producten? En hoeveel calorieën hebben we eigenlijk dagelijks nodig?

Toepassing van term light

Bevat een product met de term light slechts zo weinig calorieën als de consument verwacht? Het gebruik van de term light is door de producent van artikelen onder bepaalde voorwaarden al toegestaan als één van de onderdelen van het product daaraan voldoet.

Beter alle gegevens lezen

De term light geeft daarom niet altijd een garantie dat er veel minder calorieën in een product aanwezig zijn. Beter is daarom om alle gegevens die met de calorieën te maken hebben goed te lezen. Uiteraard moet er wel van uitgegaan kunnen worden dat de gegevens kloppen want de consument heeft geen enkele mogelijkheid dit te controleren.

Benodigde calorieën

Er is een verschil tussen de calorieën die mannen en vrouwen dagelijks nodig hebben. Ook is er uiteraard verschil in de benodigde calorieën voor mensen met lichamelijk zware beroepen en mensen die weinig bewegen. Teveel calorieën is in elk geval niet goed omdat die worden omgezet in vet.

Zoetstoffen en gezondheid

In caloriearme producten worden dikwijls vervangers van suiker verwerkt. Die zoetstoffen werden in het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw geïntroduceerd. Sinds die tijd circuleren er negatieve berichten rondom de effecten van die zoetstoffen op de gezondheid. Maar de EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) ziet op basis van wetenschappelijke onderzoeken nog steeds geen reden om af te wijken van haar aanbeveling van maximaal 40 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag te gebruiken.

Minder suiker, vet en hoeveelheden voedsel

Overigens zijn er bij het bereiden van voedsel mogelijkheden om het aantal calorieën te beperken. Met iets minder suiker en vet wordt al een gunstig effect verkregen. Ook kritischer omgaan met de hoeveelheden die genuttigd worden kan een goede actie zijn om het aantal calorieën te verminderen.
Term light niet altijd duidelijk voor consumenten

Term light niet altijd duidelijk voor consumenten

De voordelen van lightproducten worden vaak overschat. Voor een deel zou dat kunnen komen omdat de informatie op de verpakking niet altijd goed wordt beoordeeld. Het komt er bij de consument ook niet…

Caloriearm appeltaartrecept voor alleenstaanden

Appeltaart is voor velen een vaak gekochte lekkernij en voor vele anderen een regelmatig zelfgemaakte traktatie. Maar voor alleenstaanden, die ook eens in zijn of haar eentje willen smullen van een st…
Maaltijden met normale hoeveelheden en calorieën

Maaltijden met normale hoeveelheden en calorieën

Wat voor de een normale hoeveelheden voor een maaltijd zijn, wordt door een ander te veel of misschien nog vaker te weinig gevonden. Toch bestaan er algemene normen voor de hoeveelheden die afgeleid k…

Energie en eenheidsmaten calorie en kilojoule

Calorie is een eenheidsmaat van energie en warmte. Eigenlijk is calorie een verouderde maat die tegenwoordig vaak vervangen wordt door joule. Maar in de levensmiddelenindustrie wordt de term calorie n…
Gepubliceerd door Rickandie op 17-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.