Rickandie » Specials » Honing

Honing: geliefde zoetstof met ook medische toepassingen

Honing: geliefde zoetstof met ook medische toepassingen Honing is als zeer bekende vloeibare substantie een lekkernij die vaak op een boterham wordt gesmeerd of ergens aan wordt toegevoegd. Het gaat daarbij vooral om het suikergehalte van de honing. Het is een puur natuurlijke stof die ontstaat door veel werk van bijen die nectar uit bloemen verzamelen. In de bijenkast wordt die nectar uiteindelijk omgezet in honing. Maar honing wordt niet alleen als eetbare stof aangewend. Honing wordt ook in de medische wereld gebruikt.

Werk van een imker

Het verkrijgen van honing is een karwei voor de imker wat iemand is die zich bezighoudt met de bijenteelt. Een imker haalt eerst de ramen met raten uit de bijenkast en snijdt de wasdekseltjes weg. Daarna worden de ramen met open raat in een speciale centrifuge gehangen en wordt de honing eruit geslingerd. Tenslotte wordt de honing gezeefd. Een alternatief is een methode die vooral vroeger werd toegepast waarbij de honingraten worden verbrijzeld en door een doek geperst. Op die manier blijven de wasdeeltjes achter.

Honing als oeroude wondgenezer

Naast honing als eetbare stof wordt hij ook gebruikt in de medische wereld. Dat komt omdat honing antibacteriële elementen bevat welke ook een functie hebben in het afweersysteem van de bijen zelf. Eigenlijk is het toepassen van honing als wondgenezer al een oeroud gebruik. Een speciaal soort honing wordt alléén gebruikt voor niet eetbare producten namelijk Manukahoning. Deze honingsoort wordt toegevoegd aan talrijke producten zoals bijvoorbeeld crèmesoorten voor huidbehandeling.

Rechtstreeks van imkers

Honing is in supermarkten en speciaalzaken verkrijgbaar maar dikwijls ook rechtstreeks van een imker. Imkers bieden hun producten dikwijls aan de straatkant aan vooral op fietsroutes waar makkelijk even afgestapt kan worden om een potje te bemachtigen. De honing van een imker is uiteraard honderd procent natuurlijk terwijl er in supermarkten nog wel eens sprake kan zijn van het toevoegen van suikerwater. Tegenover honing met toevoeging van suikerwater bestaat puur biologische honing welke uit gebieden komt waar binnen een straal van vijf tot tien kilometer geen snelwegen, industrie of niet-biologische landbouw voorkomt.

Lange houdbaarheid

Honing is een product dat nauwelijks kan bederven. Zo is er ooit in Egyptische koningsgraven honing gevonden die nog eetbaar was. Maar honing kan op den duur wel van smaak veranderen. Ook kan honing afhankelijk van de temperatuur enigszins veranderen van substantie zoals minder vloeibaar worden. Door te verwarmen wordt hij weer makkelijker smeerbaar.
Medicinale werking van manukahoning en manukaproducten

Medicinale werking van manukahoning en manukaproducten

Er bestaan zeer veel honingsoorten. De meeste soorten zijn bekend als producten voor de consumptie. De verschillen hebben dan vooral betrekking op de kleur en de smaak welke afhankelijk zijn van de so…
Honing: natuurproduct geproduceerd door honingbijen

Honing: natuurproduct geproduceerd door honingbijen

Honing is een honderd procent natuurlijk product dat niet fabrieksmatig nagemaakt kan worden. Honing ontstaat in een bijenkorf nadat honingbijen nectar uit de natuur hebben verzameld. Zuivere honing i…

Niet-eetbare producten met honing

Honing is vooral bekend als zoet boterhambeleg en als toevoeging aan allerlei recepten. Maar honing wordt ook verwerkt in talrijke niet-eetbare producten. De goede eigenschappen van honing geven die p…
Honing voor medicinaal gebruik

Honing voor medicinaal gebruik

De medicinale toepassing van honing wordt nog steeds niet door iedereen toegejuicht. Wetenschappelijke onderzoeken proberen de sceptische meningen over de medicinale producten met honing weg te krijge…
Gepubliceerd door Rickandie op 12-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jochenpippir, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Honing
  • http://www.bijenhouders.nl/afdelingen