Honing: geliefde zoetstof met ook medische toepassingen
Honing is als zeer bekende vloeibare substantie een lekkernij die vaak op een boterham wordt gesmeerd of ergens aan wordt toegevoegd. Het gaat daarbij vooral om het suikergehalte van de honing. Het is een puur natuurlijke stof die ontstaat door veel werk van bijen die nectar uit bloemen verzamelen. In de bijenkast wordt die nectar uiteindelijk omgezet in honing. Maar honing wordt niet alleen als eetbare stof aangewend. Honing wordt ook in de medische wereld gebruikt.
Werk van een imker
Het verkrijgen van honing is een karwei voor de imker wat iemand is die zich bezighoudt met de
bijenteelt. Een imker haalt eerst de ramen met raten uit de bijenkast en snijdt de wasdekseltjes weg. Daarna worden de ramen met open raat in een speciale centrifuge gehangen en wordt de honing eruit geslingerd. Tenslotte wordt de honing gezeefd. Een alternatief is een methode die vooral vroeger werd toegepast waarbij de honingraten worden verbrijzeld en door een doek geperst. Op die manier blijven de wasdeeltjes achter.
Honing als oeroude wondgenezer
Naast honing als eetbare stof wordt hij ook gebruikt in de medische wereld. Dat komt omdat honing antibacteriële elementen bevat welke ook een functie hebben in het afweersysteem van de
bijen zelf. Eigenlijk is het toepassen van honing als wondgenezer al een oeroud gebruik. Een speciaal soort honing wordt alléén gebruikt voor niet eetbare producten namelijk
Manukahoning. Deze honingsoort wordt toegevoegd aan talrijke producten zoals bijvoorbeeld crèmesoorten voor huidbehandeling.
Rechtstreeks van imkers
Honing is in supermarkten en speciaalzaken verkrijgbaar maar dikwijls ook rechtstreeks van een imker. Imkers bieden hun producten dikwijls aan de straatkant aan vooral op
fietsroutes waar makkelijk even afgestapt kan worden om een potje te bemachtigen. De honing van een imker is uiteraard honderd procent natuurlijk terwijl er in supermarkten nog wel eens sprake kan zijn van het toevoegen van suikerwater. Tegenover honing met toevoeging van suikerwater bestaat puur biologische honing welke uit gebieden komt waar binnen een straal van vijf tot tien kilometer geen snelwegen, industrie of niet-biologische landbouw voorkomt.
Lange houdbaarheid
Honing is een product dat nauwelijks kan bederven. Zo is er ooit in Egyptische koningsgraven honing gevonden die nog eetbaar was. Maar honing kan op den duur wel van smaak veranderen. Ook kan honing afhankelijk van de temperatuur enigszins veranderen van substantie zoals minder vloeibaar worden. Door te verwarmen wordt hij weer makkelijker smeerbaar.