Rickandie » Specials » Kenmerken

Herkenning door nummer of code

Precies aangeven waar je woont is niet in alle landen op de wereld makkelijk maar bij ons gewoon een kwestie van de stad, straat en het huisnummer noemen. Vooral dat nummer is uiteraard van belang om niet een hele straat af te hoeven zoeken. Ook andere dingen zijn herkenbaar aan een nummer of aan een alternatief daarvan door een bepaalde code.

Codes in verschillende uitvoeringen

Een code hoeft niet altijd uit cijfers of letters te bestaan maar kan ook met streepjes of kleine vierkantjes worden aangegeven voor een elektronische verwerking. Voor veel codes bestaan landelijke of zelfs internationale afspraken.

Nummer is eigenlijk een getal

Overigens wordt altijd gesproken over een huisnummer maar een nummer bestaat eigenlijk slechts uit één cijfer. Beter zou dus zijn een huisgetal ingeval het boven cijfer 9 uitkomt. Hetzelfde geldt voor een nummerbord van een auto waarbij naast cijfers ook letters worden gebruikt. De term nummer is echter geheel ingeburgerd voor een huisnummer en autonummer.

Lange codes met verschillende herkenningen

Codes die uit cijfers of streepjes bestaan worden razendsnel herkend door elektronische apparatuur. De meeste kassasystemen zijn daar op ingericht. Lange codes bevatten vaak verschillende gegevens voor de herkenning van een product en soms ook voor landherkenning. Codes die gebruikt worden voor de herkenning van een boek hebben ook een onderdeel voor de herkenning van de uitgever en een aanduiding voor een bepaald boek waar dan niet de gehele titel voor nodig is.

Nieuwe ontwikkeling QR-code

Een nieuwe ontwikkeling in de wereld van de codes is een QR-code. Deze bestaat niet uit cijfers of streepjes maar uit kleine vierkantjes. De QR-code heeft veel meer mogelijkheden dan de codes met cijfers en streepjes en wordt op steeds meer artikelen gebruikt.
Streepjescode en de toekomst

Streepjescode en de toekomst

Sinds de jaren zeventig is een streepjescode op allerlei verpakkingen een normaal verschijnsel. De streepjes bevatten verschillende gegevens zoals landcode en gegevens over het product. Een streepjesc…

Huisnummers als herkenning

Een huisnummer is het nummer dat bij de gemeente geregistreerd staat en bedoeld is voor de herkenning van een bepaald gebouw zoals een huis, bedrijfspand of andere opstal. Het huisnummer vormt als zod…
QR-code, concurrent van de streepjescode

QR-code, concurrent van de streepjescode

Een QR-code is een code die bestaat uit kleine vierkantjes die zowel horizontaal als vertikaal gelezen kunnen worden. Vanwege die twee richtingen is er sprake van een tweedimensionale code. De code is…

Herkenning van een boek door ISBN

Wie over een boek spreekt noemt daarbij als eerste herkenning de titel. Daarna misschien de schrijver en dan pas hoe het er uit ziet. Maar er is nog een herkenning die zeker in de wereld van de boekha…
Gepubliceerd door Rickandie op 19-12-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.