Medicijnen voor bestrijding en genezing
Medicijnen, ook geneesmiddelen of medicamenten genoemd, bestaan uit stoffen of een combinatie van stoffen die gebruikt worden om een bepaalde kwaal of aandoening te bestrijden en om van een ziekte te genezen. Veel medicijnen hebben een biologische oorsprong maar de meeste geneesmiddelen worden tegenwoordig synthetisch gemaakt.
Vervangende of verminderende werking
De werking van medicijnen berust meestal op twee verschillende uitgangspunten. Zo kan een medicijn bepaalde schadelijke factoren verminderen of verloren functies vervangen. Medicijnen die schadelijke factoren verminderen zijn bijvoorbeeld antibiotica die zorgen voor minder bacteriën. Een geneesmiddel met een vervangende werking is insuline die de verloren gegane insulineproductie vervangt.
Verschillende stoffen
Maar medicijnen bevatten niet alleen de werkende stof maar ook hulpstoffen zoals bindmiddel of kleurstof en smaakstof. In een algemeen artikel van deze special over medicijnen wordt onder meer informatie gegeven over de stoffen.
Vergelijkbare medicijnen
Van sommige medicijnen met ongeveer dezelfde werking zijn verschillende typen verkrijgbaar zoals aspirine en paracetamol. Een artikel gaat daar uitvoerig op in en geeft ook aan wanneer de geneesmiddelen gebruikt kunnen worden.
Recept van arts en controle door apotheker
Medicijnen met een minder zware werking zijn meestal zonder recept van een arts verkrijgbaar zowel bij de apotheek als bij de drogist. Zwaardere medicijnen, alleen op recept verkrijgbaar, zijn alleen bij de apotheek verkrijgbaar. De apotheker heeft bij de verkoop een speciale taak die gebaseerd is op het veilig gebruik van medicijnen. Hij heeft daarvoor de beschikbaarheid over de nodige gegevens van de patiënten.
Pijnsignalen en de ernst daarvan
In een artikel wordt ingegaan op het belang van pijnsignalen en welke drie groepen medicijnen daarvoor bestaan afhankelijk van de ernst van de pijn.
Medicijnen zijn middelen waar iedereen vroeg of laat wel mee te maken krijgt vanwege bepaalde gezondheidsproblemen. Het gebruik van medicijnen is dan in de meeste gevallen van tijdelijke aard. Buiten…
Aspirine en paracetamol worden beiden gebruikt als bestrijders van pijn en koorts. Aspirine werkt koortsverlagend is pijnstillend en is een ontstekingsremmer. Paracetamol werkt eveneens koortsverlagen…
Zoals pijn in verschillende soorten voorkomt zo zijn er ook verschillende geneesmiddelen om die pijn te bestrijden. Als de pijn niet zo hevig is wordt al gauw naar paracetamol of een vergelijkbaar pro…
Patentrecht op een medicijn (ook octrooirecht genoemd) is het alleenrecht dat een fabrikant heeft om een nieuw door hem te ontwikkelen geneesmiddel gedurende een bepaalde periode te vervaardigen en te…
Wie ermee behept is weet dat een koortslip heel vervelend is. Je loopt de hele dag met een naar gevoel rond dat regelmatig afleidt van welke bezigheid ook. Naast die ergernis is een koortslip ook nog…
Gepubliceerd door Rickandie op 27-09-2013, laatst gewijzigd op 25-11-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
- Wikipedia
- Gipdatabank.nl
- Cbg-meb.nl
- Kiesbeter.nl
- Dokteronline.com
- Apotheek.nl
- Aspirine.nl
- Kring-apotheek.nl
- Pijnwijzer.com
- Bijsluiters