Pijnprikkels zijn verschijnselen waar elk mens zijn hele leven mee te maken heeft. Meestal hebben pijnprikkels een gunstig effect als waarschuwing dat er iets mis is. Maar naast pijnprikkels hebben velen ook te maken met langdurige pijnen waar soms hun dagelijkse bezigheden sterk door worden beïnvloed.
Zelfmedicatie of toch een huisarts
Iemand die pijn heeft zal in eerste instantie naar paracetamol of aspirine grijpen die meestal wel in het medicijnkastje te vinden zijn. Maar voor sommige pijnsoorten werken die middelen niet afdoende. En voor hevige pijn is zelfmedicatie ook geen oplossing. Een bezoek aan een huisarts kan dan een weg naar een betere oplossing zijn. Een huisarts zal in veel gevallen doorverwijzen naar andere deskundigen. Soms is dat een specialist maar er kan ook doorverwezen worden naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
Verwoorden van de klachten
Om een goed verhaal te kunnen houden bij een huisarts kan thuis al een en ander worden nagegaan en is het best handig om notities te maken om bij een huisarts goed te kunnen verwoorden waar de pijn precies zit en op welke momenten en met welke bewegingen die het hevigst is.
Zelfonderzoek via internet
Wellicht is het vergaren van enige voorinformatie ook makkelijk. Internet is daar een goed medium voor en er bestaat zelfs een mogelijkheid om een uitgebreid zelfonderzoek te doen door vragen te beantwoorden op internet. Daarna wordt een diagnose gesteld en een advies gegeven.
Geruststellende werking en keuzes maken
De vier artikelen van deze special pretenderen niet uitgebreid medisch en wetenschappelijk te zijn. Maar er kan wellicht wel op verschillende gebieden een geruststellende werking van uitgaan of richting gegeven worden om verdere keuzes te maken bij pogingen om van eventuele pijn af te komen.
Endorfine is een van nature in het lichaam voorkomende stof met dezelfde werking als morfine. De stof komt voor in bepaalde delen van het centraal zenuwstelsel, de hypofyse en andere organen, zoals de…
Chronische pijn, dat wil zeggen herhaaldelijk of voortdurend pijn, is een reden om naar een huisarts te gaan. Maar een huisarts is geen helderziende waardoor het belangrijk is om de pijn goed te kunne…
Oorpijn is meestal het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang of in het middenoor en soms aan de rand van de oorschelp. De gehoorgang is het gedeelte van het oor dat in direct contact staat met de…
Pijn lijden is niet leuk. Toch hebben pijnsignalen een doel. Het zijn waarschuwingen dat er iets aan de hand is. Wie goed naar pijnsignalen luistert kan soms erger voorkomen. Maar wie voortdurend pijn…
Een spierknoop is een lokale verkramping van een spier waardoor die verzwakt raakt. Spierknopen, ook triggerpoints genoemd, treden in beginsel in het midden van een spiervezel op. Spierknopen ontstaan…
Als u wilt kunt u geheel zelfstandig uitzoeken hoe het er met uw rugpijn voorstaat. Dit kan op een internetsite en gebeurt aan de hand van een serie vragen. Aan het eind van het onderzoek wordt een di…
Zenuwpijn of neuralgie is bij sommige mensen zo heftig dat het dagelijks leven er sterk door wordt beïnvloed. Zenuwpijn of neuralgie is een pijn die in het algemeen in aanvallen als pijnscheuten optre…
Gepubliceerd door Rickandie op 06-04-2012, laatst gewijzigd op 14-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.