Landen, streken en steden hebben dikwijls typische lekkernij
Hoewel veel lekkernijen toe te schrijven zijn aan een bepaald land, streek of stad, zoals bijvoorbeeld Haagse Hopjes, zijn die toch dikwijls algemeen verkrijgbaar. Smulpapen van elders hebben ze ontdekt en producenten spelen daar op in door de producten zelfs wereldwijd aan de man en vrouw proberen te brengen. Toch blijft een aantal typische lekkernijen hoofdzakelijk binnen de landsgrenzen zoals de Nederlandse pindakaas en hagelslag. Het lukt met sommige smaken niet om smulpapen wereldwijd te verleiden.
Stroopwafels
Een typische Nederlandse lekkernij, die inmiddels wel wereldwijd furore maakt, is de
stroopwafel. Er is zelfs een leverancier die naar dertig landen uitvoert en een luchtvaartmaatschappij verwent er de passagiers mee. Eigenlijk is een stroopwafel lekkerder als hij warm is wat ook de reden is dat velen hem eerst even op een dampende kop
koffie leggen. Een tip voor thuis is om hem heel even in de
magnetron te plaatsen.
Traditionele producten en concurrentie
Wie aan kermis en oudjaar denkt zal ook al gauw aan oliebollen denken wat ook zo’n typische product is. Maar de kermis heeft meer typische lekkernijen zoals suikerspinnen en poffertjes die al heel lang tot de traditionele kermisproducten horen. Tegenwoordig worden ze echter voor een deel verdrongen door versnaperingen als fruitstukje die in chocolade zijn gedompeld.
Namaken lukt niet echt
De meeste typische lekkernijen kunnen niet goed zelf worden nagemaakt. Maar er bestaan producten waarbij dat wel wordt geprobeerd zoals
Brusselse wafels. Met een
wafelijzer, een goed recept en een beetje geduld komt dat soms aardig in de richting. Zo zijn er zelfs enthousiastelingen die zich wagen aan het namaken van Zeeuwse babbelaars. Maar wie ze eenmaal tijdens een manifestatie door een in
klederdracht gestoken echtpaar heeft zien maken en er ter plekke van heeft van gesmuld weet echter dat je daar een Zeeuw voor moet zijn.
Ter plekke toch lekkerder
Het zijn niet alleen zoetigheden die tot typische lekkernijen gerekend kunnen worden. Toeristen uit alle landen die Duitsland aandoen ontkomen er niet aan om minstens één keer een echte Duitse worst te verorberen. Maar meestal lukt het niet om terug thuis zo’n lekkernij bij de supermarkt te pakken te krijgen. Weliswaar zijn er producenten die hebben geprobeerd het recept van Duitse worst na te maken maar het smaakt nooit zoals bij een straatverkoper in Duitsland zelf. En zo gaat het met zeer veel lekkernijen die in het land of de streek zelf toch veel smakelijker zijn.