Grachtenstad als Venetië van het noorden
Amsterdam telt jaarlijks zeer veel bezoekers en dat is niet voor niets. Het oude centrum heeft veel bezienswaardigheden. Daarnaast trekt de stad met haar uitgebreide winkelassortiment consumenten van heinde en verre. Ook is het aantal buitenlandse toeristen zeer talrijk. Op cultureel gebied heeft Amsterdam een belangrijke functie.
Grachtengordel op UNESCO-Werelderfgoedlijst
Amsterdam heeft een rijke geschiedenis. De stad kreeg rond 1300
stadsrechten maar groeide vooral enkele honderden jaren later in de
Gouden Eeuw uit tot een van de grootste handelssteden van de wereld. Vanaf het einde van de zestiende eeuw breidde de stad uit met de grachtengordel welke als een van de grootste Amsterdamse bezienswaardigheden onder bescherming van de UNESCO-Werelderfgoedlijst valt.
Culturele bezienswaardigheden
Naast de grachtengordel zijn de belangrijkste culturele bezienswaardigheden het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Maar Amsterdam heeft meer te bieden. Trekpleister is ook de Dam in het hart van de stad met aan de westelijke zijde het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk en aan de oostkant het Nationaal Monument dat is opgericht voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Grootse evenementen
Jaarlijks wordt een aantal grootse evenementen georganiseerd die vele honderdduizenden bezoekers trekken. Een topper is Koningsdag met een zogenaamde vrijmarkt waarop de bevolking vrij is om allerlei spullen aan de man, vrouw of het kind te brengen. Veel van de niet verkochte spullen worden na afloop achtergelaten waar de gemeentelijke reinigingsdienst de handen vol aan heeft om alles op te ruimen.
Toeristische attractie
De grachten lenen zich prima voor rondvaartboten waar toeristen graag in plaats nemen om zich rond te laten varen en uitleg te krijgen over alle panden die al eeuwenlang statig staan te stralen langs de wateren.
Welvaart in de Gouden Eeuw
In de Gouden Eeuw werden, via het spinnenweb van met elkaar verbonden grachten, vanuit de hele wereld koopmansgoederen bij de pakhuizen afgeleverd en van daaruit weer doorverkocht. Amsterdam was toen een van de steden met een zogenaamde stapelmarkt.
Hygiënische drinkwatervoorziening
In de eerste helft van de negentiende eeuw kreeg Amsterdam een hygiënische drinkwatervoorziening doordat water vanuit de duinen naar de stad werd vervoerd. Het gebruik van het water uit de grachten als basis voor het drinkwater had eerder voor epidemieën gezorgd.