Snel aan tafel met andere kooktechnieken
Koken gebeurt al eeuwenlang door gebruik te maken van potten en pannen. Het verwarmen daarvan is in de loop van de tijd wel veranderd. Dat gaat van open vuur in de middeleeuwen naar inductieplaat in de eenentwintigste eeuw. Maar daarnaast bestaan ook andere manieren van gerechten bereiden zonder traditionele potten en pannen. Het gaat daarbij over kooktechnieken waarbij de gerechten in het algemeen veel sneller klaar zijn. Kokkerellers met een drukke baan kiezen daar nogal eens voor.
Snel aan tafel
Koken is voor velen een kwestie van uren in de
keuken staan en voor anderen slechts een actie van een kant en klaar maaltijd opwarmen in enkele minuten. Uiteraard is er smaakverschil tussen de ene en andere maaltijd maar snel klaar is soms een must. In een tijd waarin alles een beetje sneller moet hebben ontwikkelaars van apparatuur daar handig op ingespeeld en toestellen op de markt gebracht die het voor maaltijdbereiders erg makkelijk maken om na korte tijd “aan tafel” te kunnen roepen.
Garen in de stoomkoker
Met koken in engere zin wordt niet bakken en braden van vlees bedoeld maar garen van groenten in heet water. Wie niet beschikt over een
waterkoker, waar snel het benodigde water in tot het kookpunt kan worden gebracht, zal water in een pan aan de kook brengen wat afhankelijk van de hoeveelheid een aantal minuten duurt. En dan kan het echte koken pas beginnen. Maar het garen van groenten kan ook op een andere kooktechniek namelijk door gebruikmaking van een
stoomkoker.
Knapperige groenten met behoud van vitamine
Een nog snellere manier om groenten te bereiden is door te
wokken. Weliswaar blijven de groenten dan meestal iets knapperiger maar dat komt de smaak ten goede (tenzij iemand daar niet van houdt en alles doorgegaard wil hebben) en is ook goed voor het behoud van vitaminen.
Koken in de magnetron
Naast koken in de stoomkoker of bereiden in een wok is een derde andere kooktechniek het koken in de
magnetron. Talrijke gerechten kunnen bereid worden in een magnetron wat snel te leren is met een goede gebruiksaanwijzing erbij. Een magnetron is overigens geschikt om meer handelingen te verrichten die met het koken te maken hebben. Zo kunnen diepvriesproducten (die door snelle koks vaak worden gebruikt) in een handomdraai ontdooit worden in een magnetron.
Kant en klaar maaltijden
Een magnetron is ook reuze geschikt voor het bereiden van kant en klaar maaltijden. Hoewel…, bereiden? Er valt niet veel meer aan te doen dan op de verpakking te lezen hoe lang de maaltijd de magnetron in moet en dat op te volgen. Maar, toegegeven, sneller aan tafel kan niet. Leveranciers doen er alles aan om de kant en klaar maaltijden zo smakelijk mogelijk te maken. Maar zoals met zoveel dingen valt over smaak niet te twisten.
Erwtensoep binnen twintig minuten
Nog een andere kooktechniek om snel aan tafel te kunnen is het werken met een snelkookpan. Een voorbeeld is een winterse erwtensoep die normaal toch minimaal een uur kooktijd vergt staat met bereiding in een snelkookpan na twintig minuten op tafel. Ook voor diverse andere gerechten is een snelkookpan een ideaal toestel.