Rickandie » Specials » Andere kooktechnieken

Snel aan tafel met andere kooktechnieken

Snel aan tafel met andere kooktechnieken Koken gebeurt al eeuwenlang door gebruik te maken van potten en pannen. Het verwarmen daarvan is in de loop van de tijd wel veranderd. Dat gaat van open vuur in de middeleeuwen naar inductieplaat in de eenentwintigste eeuw. Maar daarnaast bestaan ook andere manieren van gerechten bereiden zonder traditionele potten en pannen. Het gaat daarbij over kooktechnieken waarbij de gerechten in het algemeen veel sneller klaar zijn. Kokkerellers met een drukke baan kiezen daar nogal eens voor.

Snel aan tafel

Koken is voor velen een kwestie van uren in de keuken staan en voor anderen slechts een actie van een kant en klaar maaltijd opwarmen in enkele minuten. Uiteraard is er smaakverschil tussen de ene en andere maaltijd maar snel klaar is soms een must. In een tijd waarin alles een beetje sneller moet hebben ontwikkelaars van apparatuur daar handig op ingespeeld en toestellen op de markt gebracht die het voor maaltijdbereiders erg makkelijk maken om na korte tijd “aan tafel” te kunnen roepen.

Garen in de stoomkoker

Met koken in engere zin wordt niet bakken en braden van vlees bedoeld maar garen van groenten in heet water. Wie niet beschikt over een waterkoker, waar snel het benodigde water in tot het kookpunt kan worden gebracht, zal water in een pan aan de kook brengen wat afhankelijk van de hoeveelheid een aantal minuten duurt. En dan kan het echte koken pas beginnen. Maar het garen van groenten kan ook op een andere kooktechniek namelijk door gebruikmaking van een stoomkoker.

Knapperige groenten met behoud van vitamine

Een nog snellere manier om groenten te bereiden is door te wokken. Weliswaar blijven de groenten dan meestal iets knapperiger maar dat komt de smaak ten goede (tenzij iemand daar niet van houdt en alles doorgegaard wil hebben) en is ook goed voor het behoud van vitaminen.

Koken in de magnetron

Naast koken in de stoomkoker of bereiden in een wok is een derde andere kooktechniek het koken in de magnetron. Talrijke gerechten kunnen bereid worden in een magnetron wat snel te leren is met een goede gebruiksaanwijzing erbij. Een magnetron is overigens geschikt om meer handelingen te verrichten die met het koken te maken hebben. Zo kunnen diepvriesproducten (die door snelle koks vaak worden gebruikt) in een handomdraai ontdooit worden in een magnetron.

Kant en klaar maaltijden

Een magnetron is ook reuze geschikt voor het bereiden van kant en klaar maaltijden. Hoewel…, bereiden? Er valt niet veel meer aan te doen dan op de verpakking te lezen hoe lang de maaltijd de magnetron in moet en dat op te volgen. Maar, toegegeven, sneller aan tafel kan niet. Leveranciers doen er alles aan om de kant en klaar maaltijden zo smakelijk mogelijk te maken. Maar zoals met zoveel dingen valt over smaak niet te twisten.

Erwtensoep binnen twintig minuten

Nog een andere kooktechniek om snel aan tafel te kunnen is het werken met een snelkookpan. Een voorbeeld is een winterse erwtensoep die normaal toch minimaal een uur kooktijd vergt staat met bereiding in een snelkookpan na twintig minuten op tafel. Ook voor diverse andere gerechten is een snelkookpan een ideaal toestel.

Magnetron: vooral voor de snelle en makkelijke hap

Ook de beste kokkerellers hebben niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Zoals voor velen is dan ook voor hen een magnetron een uitkomst. Veel gerechten lenen zich voor bereiding in een magnetron en…

Stoomkokers voor behoud van voedingsstoffen en smaak

Koken, braden en bakken gebeurt meestal op traditionele manier met pannen op een fornuis of door gebruik te maken van elektrische verwarmingsmogelijkheden. Toch is er een alternatief dat eigenlijk de…
Verschillende soorten wokken om te roerbakken

Verschillende soorten wokken om te roerbakken

Een wok is een pan met een platte bodem en een hoog opgaande bollende rand. De bodem is ten opzichte van het totale model betrekkelijk klein maar de bollende rand dient ook als warmtebron voor het roe…
Waterkoker: onderdelen, werking en aanschaf

Waterkoker: onderdelen, werking en aanschaf

Wie weet wat een fluitketel is, verraadt daarmee een hogere leeftijd te hebben. Jeugdigen hebben meestal nooit water gekookt in een fluitketel want daar was dat keukenapparaat voor bestemd. De elektri…
Gepubliceerd door Rickandie op 09-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties