Veel afwisseling in natuur en manier van genieten
Veel mensen krijgen de kriebels als ze het woordje bergen horen. Ze herinneren zich dan plotseling prachtige tochten die ze maakten of heerlijke skivakanties. Helaas voor hen heeft ons landje slechts een paar heuvels waardoor ze terug thuis al gauw weer verlangen naar een volgende bergvakantie.
Tamelijk makkelijk bereikbaar
Gelukkig vergt een tocht naar de bergen geen vreselijk lange en dure reis. Met uitzondering van zeer drukke tijden en lange files is een autorit naar de bergen in de toplanden Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Noord Italië een kwestie van minder dan de klok rond. Voor een tussenvakantie met iets lagere bergen zijn ook diverse streken in Duitsland heel geschikt en die zijn al te bereiken in enkele uren.
Miljoenen jaren verschuivingen van aardplaten
Bergen zijn ontstaan in miljoenen jaren van verschuivingen van aardplaten. Die verschuivingen hebben prachtige berglandschappen opgeleverd met heel veel variatie tussen de verschillende gebieden en de verschillende berglagen. Maar de natuur zorgt voor nog meer grote verschillen van de eeuwige sneeuw op de hoogste toppen, die hier en daar bereikbaar zijn door de aanleg van bergbanen, tot warme föhnwinden in de dalen.
Activiteiten te kust en te keur
Voor sportievelingen nodigen de bergen uit tot allerlei activiteiten. Dat gaat van een simpele wandeling van dorp naar dorp, met zicht op prachtige berglandschappen, tot meer dan honderd meter door de lucht zweven door heldhaftige skispringers. Daar tussenin liggen talrijke mogelijkheden voor activiteiten die iedereen kan kiezen ten opzichte van voorkeur en wat hij of zij fysiek aankan. En altijd zijn er weer die zeer afwisselende uitzichten die diepe indruk maken.
De aardkorst bestaat uit een aantal platen die voor een deel aan de oppervlakten te zien zijn en voor een deel de bodem van de oceanen vormen. De dikte van de aardkorst bedraagt slechts een fractie va…
Wie ooit op bergvakantie is geweest zal het beslist wel eens hebben meegemaakt dat er ineens een raar gevoel in de oren optreedt. Het doet meestal niet echt pijn maar is wel heel vervelend als je het…
Hoogtevrees is een angst die vrijwel iedereen meer of minder heeft. Hoogtevrees wordt ook acrofobie genoemd. Eenzelfde soort vrees is dieptevrees wat bathofobie heet. Een situatie die in verband kan w…
De Dolomieten in Noord-Italië behoren tot de mooiste berggebieden van de Alpen. De vormen van de kalksteenrotsen zijn uniek. De bergketen bevindt zich aan de zuidelijke kalksteenalpen met zeer karakte…
Fietsen in de bergen is niet voor iedereen weggelegd maar met de juiste training vooraf en goed materiaal is er soms meer mogelijk dan verwacht. Op de fiets is dan een gezonde manier om te genieten va…
Hoogteziekte is de naam voor een aantal ziekteverschijnselen die kunnen optreden bij het naar grote hoogten gaan zonder eerst te acclimatiseren. Beneden een hoogte van 2500 meter is er weinig risico v…
Skispringen, ook schansspringen genoemd, is eigenlijk een wintersport hoewel die sport tegenwoordig ook in de zomer wordt bedreven. In de winter wordt gebruik gemaakt van vers gevallen of opgebrachte…
Velen dromen jaarlijks van een witte kerst maar dat komt niet zo vaak voor. Een groot aantal Nederlanders is daar echter toch jaarlijks van verzekerd omdat ze met Kerstmis op wintersport zijn in een p…
Wie in de bergen loopt kan veel gemak hebben van een hoogtemeter. Een hoogtemeter die voor bergwandelingen wordt gebruikt is eigenlijk een luchtdrukmeter (barometer) waarbij de luchtdruk niet in hecto…
Bergwandelen is wandelen in de bergen over meestal uitgestippelde paden die een zeker hellingspercentage hebben. Zodra niet meer gewandeld kan worden, omdat de helling te steil is en er hulpmaterialen…
Langlaufen is een manier van wintersport bedrijven waar soms op wordt neergekeken. Toch is het bij velen een populaire manier van voortbewegen door de sneeuw. En wie denkt dat het een sport is die nie…
De grootste en hoogste bergen van Europa bevinden zich in de bergketens Alpen en Dolomieten. De bergen, bergruggen en bergmassieven van de Alpen en Dolomieten zijn ontstaan door aardverschuivingen. De…
Gepubliceerd door Rickandie op 09-02-2014, laatst gewijzigd op 09-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.