Afwenden en voorkomen van gevaar
Bescherming in de zin van behoeden voor gevaar slaat dikwijls op personen, voorwerpen, situaties of natuurgeweld. Er bestaan talrijke manieren om te beschermen welke afhankelijk zijn van wie of wat er beschermd moet worden en welke aanpak daarbij noodzakelijk is. Veel manieren van beschermen zijn in regels of wetten vastgelegd maar ook moeten manieren op het moment dat zich iets voordoet worden bedacht. Dikwijls is het ook nodig om de mate van bescherming telkens aan te passen.
Persoonsbescherming
Bescherming van personen gaat van het oprichten en in stand houden van een leger tot gewoon simpel de naam van iemand geheim houden of zijn beeltenis bedekken. Tussen die twee uitersten kunnen zich talrijke situaties voordoen waarin iemand lang of kort tegen gevaar behoedt moet worden.
Bescherming op andere vlakken
Bescherming die ook met mensen te maken heeft kan op een heel ander gebied liggen. Zo kan in de zomer de huid beschermd worden tegen teveel zonnestralen met een speciale crème. Sowieso beschermen we ons dagelijks tegen kou door kleding. Maar ook een bepaald gevoel kan ons bescherming bieden. Zoals de emotie angst welke een signaal inhoudt om te voorkomen dat ons iets ernstigs overkomt.
Bescherming tegen rampen en natuurgeweld
Voorkomen van schade door natuurgeweld kan ook door diverse vormen van bescherming. Zeker in ons laag gelegen land zijn overstromingen een reëel gevaar als de kusten niet voldoende beveiligd zouden zijn en de dijken niet hoog of sterk genoeg. De kans dat andere natuurrampen bij ons voorkomen lijkt echter heel klein maar op veel plaatsen in de wereld zou op dat gebied wellicht meer aan bescherming van de bevolking moeten worden gedaan.
Corrosie, weersinvloeden of beschadigingen
Vormen van bescherming zijn ook het prepareren van bepaalde materialen die bijvoorbeeld gevoelig zijn voor corrosie, weersinvloeden of mogelijke beschadigingen. Diverse technieken zijn daarvoor uitgevonden of producten ontwikkeld.
Bescherming vastgelegd in regelgeving
Wat voor sommigen geen waarde heeft en afgebroken of vernietigd kan worden wordt door anderen om tegenovergestelde redenen beschermd. Veel steun biedt hierbij regelgeving van bovenaf zoals bijvoorbeeld bij het behoud van rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten. Door in de regelgeving aan te geven wat wel en wat niet mag worden
monumenten beschermd.