Rickandie » Specials » Marokkaanse architectuur

Veel eeuwenlang overgebleven Marokkaanse architectuur

Veel eeuwenlang overgebleven Marokkaanse architectuur De architectuur van Marokko kent een grote verscheidenheid aan stijlen. Die verscheidenheid is vooral het gevolg van achtereenvolgende bouwstijlen door de eeuwen heen tot en met moderne bouwwerken. Vooral het stadsbeeld van de vier zogenaamde koningssteden is op architectonisch gebied zeer boeiend en trekt veel bewonderaars. Centraal binnen de bebouwing staat meestal een moskee die rijk versierd is en gedomineerd wordt door een minaret. Maar ook de vele andere bouwwerken kenmerken zich door rijke versiering van onder meer plafonds en prachtig stucwerk en tegelwerk.

Drie dynastieën met Arabo-Andalusische architectuur

Zeer gewaardeerde architectuur is de Arabo-Andalusische die drie dynastieën achter elkaar tot stand kwam. Dat waren de dynastieën van de Almoraviden, de Almohaden en de Meriniden. Die architectuurrichting vond zijn oorsprong in de in het Spaanse Cordoba ontwikkelde kunst die op zich weer was gebaseerd op de kunst van de Omajjaden. Vanaf de elfde eeuw bereikte die kunstvorm Marokko en ontstond de Arabo-Andalusische architectuur.

Almoraviden

Helaas zijn de bouwwerken uit de eerste periode van de Almoraviden veelal door de Almohaden vernietigd.

Almohaden

De Almohaden pasten veel vernieuwing toe zoals vele soorten bogen en bijvoorbeeld een kapiteel in de vorm van een palmblad. Voorbeelden van hun architectuur zijn de Koutoubia van Marrakech en de Hassan moskee van Rabat.

Meriniden

In de tijd van de Meriniden van de dertiende tot de vijftiende eeuw was Fez de hoofdstad van Marokko. De architectuur stond in die periode onder invloed van de vele Arabische en Joodse vluchtelingen die naar Marokko trokken. Uit die tijd zijn vooral veel kleine religieuze gebouwen overgebleven alsmede grote toegangspoorten en privéwoningen in de Andalusische stijl.

Decoratie in de architectuur

In de Marokkaanse architectuur zijn veel mozaïekvloeren te vinden in moskeeën, paleizen en riads evenals houten plafonds en gestucte muren die betegeld zijn.

Houten plafonds

De houten plafonds waren oorspronkelijk vooral beschilderd in de kleuren rood, wit en zwart. Moskeeën uit de twaalfde eeuw hebben dikwijls een plafond met de vorm van een afgeknotte piramide.

Stucwerk

De stuctechniek die was overgenomen van de Omajjaden werd onder meer toegepast in Marrakech in het paleis van Ali ben Youssef en in Fez in de Kairaouine-moskee. Aanvankelijk was het stucwerk bij de Almohaden vrij eenvoudig en werden onder meer palmmotieven gebruikt. Later werden ingewikkelde patronen toegepast door de Meriniden waarvan de madrasa Bou Inania in Fez een goed voorbeeld is. In de Alawitische periode kwam vooral beschilderd stucwerk voor in privéwoningen. Ook in deze tijd (anno 2018) is deze manier van stucwerk toepassen nog steeds populair.

Tegelwerk

Vanaf de elfde eeuw wordt in de Marokkaanse architectuur tegelwerk toegepast op muren, vloeren en zuilen van bouwwerken en paleizen. Aanvankelijk vooral witte en groene tegels maar later rijk versierd met geometrische figuren. Ook wordt in nieuwe bouwwerken nog steeds veel tegelwerk toegepast met een goed voorbeeld het hoofdpostkantoor in Casablanca en de Hassan II moskee.
Geschiedenis van Marokko in grote lijnen

Geschiedenis van Marokko in grote lijnen

Marokko is een koninkrijk dat ligt op het kruispunt van Europa en Afrika. Het is een land met een rijke geschiedenis en vooral ook met een prachtige cultuur die onderhevig is geweest aan verschillende…

Marokkaanse bouwkunst voor nederzettingen

De oorspronkelijke behuizing van de nomaden in Marokko was gebaseerd op mobiliteit omdat ze herhaaldelijk van de ene streek naar de andere trokken. De behuizing bestond meestal uit een tent. Daarnaast…
Marokkaanse bouwkunst voor steden

Marokkaanse bouwkunst voor steden

Marokkaanse steden zijn niet ontstaan uit nederzettingen of dorpen, maar zijn als stad ontwikkeld. Oorspronkelijk bestaat een Marokkaanse stad meestal uit vier wijken waaraan bij de koningssteden een…

Marokkaanse bouwwerken met veel mozaïeken en geometrie

Marokkaanse kunst heeft twee stromingen. De kunst van het platteland en de kunst van de steden. In Marokko zijn de steden niet ontstaan uit dorpen, maar direct als stad opgericht. Het platteland houdt…

Marokko in vogelvlucht

Marokko letterlijk in vogelvlucht is een vliegreis naar de hoofdstad Rabat. Figuurlijk in vogelvlucht is een eerste globale informatie over het land. In Marokko wonen ongeveer 34.000.000 mensen waarva…
Vier Marokkaanse koningssteden

Vier Marokkaanse koningssteden

Koningssteden zijn steden in Marokko die ooit door machthebbers tot hoofdstad zijn uitgeroepen en waar zij hun residentie hadden. Zo staan vier Marokkaanse steden bekend als koningsstad namelijk Fès,…
Gepubliceerd door Rickandie op 24-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kkortmulder, Pixabay
  • http://www.vakantiearena.nl/marokko/architectuur-en-kunstnijverheid
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Islamitische_architectuur