Producten van glas vinden we dagelijks zeer veel om ons heen. Zowel gebruiksvoorwerpen als sierartikelen van glazen vazen tot glazen hangertjes. En wat zouden onze huizen en gebouwen zijn zonder vensterglas? De tijd van gedroogde varkensblazen in hele kleine raampjes is toch echt al eeuwen voorbij.
Hoofdgrondstof is zand
Ons glas is een materiaal dat niet, zoals bijvoorbeeld hout, kant en klaar in de natuur is te vinden. De hoofdgrondstof is merkwaardig genoeg gewoon zand. Onvoorstelbaar bijna dat daar doorzichtig materiaal als glas uit kan worden gemaakt. Zand is in overvloed aanwezig maar het proces om daar glas uit te maken is zodanig dat het toch betrekkelijk prijzig is terwijl zand gratis lijkt te zijn.
Glasovens draaien dag en nacht
In de loop van de eeuwen zijn er verschillende ovens ontwikkeld om zand met enkele toevoegingen te laten smelten tot glas. Momenteel draaien de glasovens dag en nacht om het nodige glas te maken maar ook omdat een continuproces effectiever is dan telkens dagelijks opnieuw te beginnen.
Venetiaans glas wereldberoemd
Glas is ook al eeuwen een geliefd materiaal voor kunstvoorwerpen. Beroemd is het zogenaamde Venetiaanse glas dat overigens in Murano wordt geproduceerd. Met de term Venetiaans glas wordt echter geen glassoort bedoeld maar allerlei siervoorwerpen die vervaardigd zijn uit glas. Die kunstwerken staan er voor bekend dat er op zeer decoratieve wijze kleuren in zijn verwerkt.
Glas-in-lood ramen
Ook voor andere kunstwerken wordt glas gebruikt. Zeer talrijk zijn de kolossale glas-in-lood ramen van Europese kerken. Die kunstvorm werd overigens niet alleen in vergane eeuwen toegepast maar moderne glas-in-lood werken zijn nog steeds geliefd en sieren ook moderne architectuur.
Spiegelglas kwalitatief hoogstaande glassoort
Bij glas wordt in eerste instantie gedacht aan materiaal waar doorheen gekeken kan worden wat in de meeste gevallen ook zo is. Maar wie voor de spiegel staat realiseert zich misschien niet dat die ook uit glas bestaat wat echter wel het geval is. Spiegelglas is zelfs de meest veredelde soort vlakglas met uitzondering van spiegels op de kermis die niet voor niets lachspiegels heten.
De naam glasvezel staat voor een haardunne vezel van glas. Glasvezel wordt veel gebruikt in de telecommunicatie om signalen over grote afstand te transporteren. Maar ook voor het verstevigen van kunst…
In de middeleeuwen hadden de huizen dikwijls glas-in-lood ramen waarbij de glasruitjes een heel klein formaat hadden. De glastechnieken waren toen nog niet zodanig ontwikkeld dat grotere glasoppervlak…
Eigenlijk klopt de term Venetiaans glas niet. Het meeste glaswerk dat die naam draagt komt namelijk uit Murano. Bestuurlijk kan dit wel bij Venetië horen maar het is echt een aparte eilandengroep ten…
Glashut is de oorspronkelijke benaming van een fabriek waar glas werd gemaakt. Tegenwoordig heet zo’n fabriek een glasfabriek voor de fabricage van talrijke glasproducten en floatglasfabriek voor de v…
Glasvezel wordt steeds meer toegepast in de telecommunicatie. Het gaat daarbij om vezel van zeer helder glas waardoor licht wordt gestuurd. Naast deze belangrijke toepassing wordt glasvezel ook gebrui…
Na eeuwen kastelen bewoond te hebben lieten de rijken steeds vaker prachtige paleizen bouwen. Daarmee was het gedaan met de nauwelijks warm te stoken kastelen en kwamen er bouwwerken met ramen voorzie…
Glas is al eeuwenlang een belangrijk materiaal voor het maken van talrijke producten. De oudste glazen voorwerpen die ooit gevonden zijn dateren van ongeveer 2500 voor Christus. Duizend jaar later wer…
Regelmatig verschijnen in de krant berichten over steekpartijen met bierglazen soms zelfs met dodelijke afloop. Mede naar aanleiding daarvan worden wel eens convenanten afgesloten tussen ondernemers,…
Glas bestaat uit een mengsel van zand, kalk en soda. Dit mengsel wordt bij een temperatuur van 1400-1500 graden gesmolten om daarna tot fles, vaas, kunstvoorwerp, ruit of welk artikel dan ook te worde…
Glaskunst is al duizenden jaren oud. Musea tonen talrijke kunstvoorwerpen van glas. Glas kan als doorzichtig materiaal allerlei kleuren hebben en kan een vlakke of ronde vorm hebben en ook dik of dun…
Gepubliceerd door Rickandie op 22-12-2013, laatst gewijzigd op 06-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.