Zeeland heeft heel veel te bieden. Van het enige Nederlandse strand op het zuiden gelegen tot bijzondere soorten sport. Ook van typische klederdrachten met sieraden tot watervertier op het Veerse meer. Natuurlijk ook van mosselen eten tot museumbezoek. Dat allemaal vanuit een rijke geschiedenis waar de term VOC-mentaliteit vandaan komt en met grote zeehelden.
Zeeuwse zeehelden
Zeeland kent een roemruchte geschiedenis waar de meeste Zeeuwen trots op zijn. Dat niet altijd alles in het verleden is gegaan naar de normen van nu moet dan op de koop toe worden genomen. Maar een held als Frans Naerebout verdient beslist de opvallende plek op de Boulevard de Ruyter in Vlissingen.
Veel water
Tussen de provinciegrenzen bestaat Zeeland voor een zeer groot deel uit water. De belangrijkste wateren zijn de Oosterschelde en de Westerschelde. Via de Westerschelde bereiken grote schepen de havenstad Antwerpen. Om die schepen veilig door de Schelde te loodsen bestaat het zogenaamde loodswezen dat gevestigd is in Vlissingen.
Talrijke bezienswaardigheden
Veel van de geschiedenis van Zeeland is terug te vinden in het museum in Vlissingen met de toepasselijke naam MuZEEum. Een ander belangrijk museum staat in Middelburg. Verder is Fort Rammekens het bezichtigen waard en bevinden zich overal in de provincie talrijke bezienswaardigheden.
Toeristen van over de grenzen
Bijzonder in trek bij toeristen is het voormalige eiland Walcheren. Sinds 1871 is het een schiereiland door de bouw van een dam en inpolderingen aan beide zijden van die dam. Van heinde en verre komen toeristen naar Walcheren met heel veel bezoekers uit België en Duitsland.
Nog steeds klederdrachten
Hoewel het aantal dragers van klederdrachten de laatste tientallen jaren sterk is teruggelopen wordt in Zeeland, vooral bij feestelijke gelegenheden, nog veelvuldig geparadeerd met prachtige kostuums uit het verleden. Ook jeugdigen voelen zich vaak prima in de dracht die oma nog dagelijks droeg. De oude sieraden zoals oorijzers zijn eveneens bewaard gebleven en vallen op bij de drachten van de dames. Heren hebben vaak een riem met opsmuk.
Bijzondere sport
Agrariërs houden zich dikwijls met heel andere sporten bezig dan stadsmensen. Meestal hebben de sportactiviteiten van agrariërs te maken met paarden. Een voorbeeld daarvan is het zogenaamde ringrijden wat zowel plaatsvindt zittend op een paard als in een sjees getrokken door een paard.
Ringrijden is een folkloristische traditie waarbij een ringsteker op een paard zit en met een lans door een ring probeert te steken. Hij rijdt daarbij in galop op een stellage af waar de ring aan beve…
Het schiereiland Walcheren heeft een groot aantal bezienswaardigheden en leuke plaatsen om te bezoeken. Maar de meeste toeristen houden van Walcheren vanwege de kust met duinen en stranden. Walcheren…
Klederdrachten zijn meestal alleen te zien bij bepaalde evenementen en festiviteiten. Zij geven daar een folkloristisch tintje aan. Van het veelvuldig dragen van traditionele kostuums is al lang geen…
Zeeland heeft veel zeehelden voortgebracht. De meest bekende is Michiel de Ruyter. Minder bekend maar veel vredelievender was Frans Naerebout die op 30 augustus 1748 in Veere is geboren en gestorven i…
De eerste grote handelsmaatschappij van de wereld, de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie), werd in 1602 opgericht. Deze compagnie had ook in het Zeeuwse Middelburg een vestiging. Bijna twee eeuwen…
Voor veel Zeeuwen bracht de zee naast strijd en verlies ook roem en rijkdom. Het MuZEEum in Vlissingen laat daar veel van zien en toont op een boeiende manier veel van de rijke Zeeuwse maritieme gesch…
Klederdracht is kleding waardoor bepaalde groepen zich van andere kunnen onderscheiden. Elke klederdracht heeft dan ook specifieke eigenschappen en kenmerken. Tegenwoordig komen klederdrachten slechts…
De Westerschelde is een van de drukst bevaren rivieren van de wereld. Die waterweg geeft toegang tot havens in Nederland en in Vlaanderen. Tevens is het een van de meest moeilijke vaarroutes met een g…
Sinds de 15e eeuw spelen loodsen een belangrijke rol in de scheepvaart van Zeeland. Vanaf die tijd is een schipper verplicht een loods in te schakelen voor het bevaren van de Schelde. De Schelde is im…
De naam oorijzer stamt nog uit de tijd dat het kleinood inderdaad van ijzer was gemaakt. Later werden voor oorijzers achtereenvolgens materialen gebruikt als: koper, zilver en goud. De exemplaren die…
Een van de meest bruisende steden van Zeeland is vooral voor toeristen de stad Vlissingen met als zeer aantrekkelijke plek de Boulevard. Over een lengte van ongeveer twee kilometer kan een boeiende wa…
Gepubliceerd door Rickandie op 18-02-2014, laatst gewijzigd op 09-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.