Hout bewerken en verbinden
Hout is een materiaal dat kant en klaar in de natuur te vinden is en zich tamelijk makkelijk laat bewerken. Het is een materiaal in verschillende hardheid en structuur die afhankelijk is van de boomsoort en de plek waar de bomen zijn gegroeid. Hoe dichter bij de evenaar hoe harder de houtsoort en hoe fijner de structuur en ook de kleur is dan donkerder.
Hout overal om ons heen
Hout vinden we overal om ons heen en wordt gebruikt in bouwwerken en voor de vervaardiging van meubelen. Veel constructieonderdelen van huizen en gebouwen bestaan uit hout hoewel daar tegenwoordig ook vaak metaal voor wordt gebruikt. Hetzelfde was ooit het geval met meubelen maar de stijlperiode met metalen meubelen is weer nagenoeg voorbij.
Houtbewerking handwerk en machinaal
Om hout te kunnen gebruiken als materiaal voor bouwwerken en meubelen moet het eerst een aantal bewerkingen ondergaan. Van zagen tot schaven en van beitelen tot politoeren is vakwerk dat soms nog als handwerk wordt verricht maar machines hebben veel overgenomen.
Regelgeving voor gebruik van hout
Maar hout mag tegenwoordig niet zomaar in alle soorten worden gebruikt. In het besef dat bomen een waardevolle betekenis hebben voor het behoud van een goed milieu zijn er regels gekomen voor het gebruik van hout. De regels zijn gericht op duurzaam beheer van bossen en alleen gebruik van hout uit die bossen is toegestaan. Gebruik van zogenaamd hardhout is daarom voortaan maar zeer beperkt mogelijk.
Zwaluwstaartverbinding ooit populair
Het verbinden van hout kan op eenvoudige wijze met spijkers en schroeven maar ooit werden ingewikkelde constructies toegepast zoals de zogenaamde zwaluwstaartverbinding. Deze verbinding kwam eeuwen geleden vooral voor bij boekenkisten. Tegenwoordig heeft de zwaluwstaart veelal plaats moeten maken voor ingenieuze verbindingen waarbij slechts met enkele handomdraaien met een inbussleutel een verbinding tot stand kan worden gebracht.
De tijd dat een klusser de techniek moest beheersen om op allerlei traditionele manieren houten onderdelen met elkaar te verbinden is nog niet zo lang geleden. Maar helaas beheerste niet iedereen de t…
Hout als materiaal voor het maken van meubelen moet eerst op allerlei manieren worden bewerkt en daarna in onderdelen met elkaar verbonden. Het bewerken van hout gebeurde eeuwenlang volledig met de ha…
Traditionele constructies om houtdelen aan elkaar te verbinden zijn altijd nog de zwaluwstaart en de verbinding met pen en gat. Maar die traditionele constructies vergen vakmanschap en zeer secuur wer…
Gepubliceerd door Rickandie op 28-12-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.