Niet elk zijn eigen regelingen
Regelingen zijn er om ruimhartig te worden nageleefd hoewel sommigen dikwijls proberen de grens van het niet opvolgen op te zoeken. Heel veel regelingen hebben alleen betrekking op de landelijke of soms plaatselijke situatie maar er bestaan ook veel regelingen die tussen meerdere landen worden afgesproken en zelfs wereldwijd van kracht zijn. Internationale regelingen worden in onderling overleg tussen de betrokken landen afgesproken en ergens centraal beheerd en gecontroleerd.
Gelijke regelgeving sinds middeleeuwen
De weg naar een uiteindelijke gezamenlijke regelgeving is soms lang en wordt dikwijls voorafgegaan door zeer veel niet op elkaar afgestemde regelingen. Door de groei van de
handel wereldwijd is in het verleden, vanaf de
opkomst van de steden in de
middeleeuwen, steeds meer behoefte ontstaan voor gelijke regelgeving. Simpele voorbeelden zijn inhoudsmaten waarbij voorheen duidelijk moest worden aangegeven of het over de eigen norm ging of over die van de tegenpartij.
Macht van de grootsten
In sommige gevallen is de uiteindelijke regelgeving een eindpunt van een felle concurrentiestrijd. Bedrijven met de grootste macht hebben dan hun standaard aan anderen weten op te leggen en in internationale regelgeving vast laten leggen.
Successen op milieugebied
In andere gevallen hebben milieuvoorvechters kans gezien na lange strijd internationale regelgeving doorgevoerd te krijgen. Een wereldwijd voorbeeld is de strijd voor
duurzaam bosbeheer. Hoewel het niet altijd lukt om alle neuzen van alle landen dezelfde richting uit te krijgen worden op
milieugebied steeds meer internationale successen geboekt met regelgeving als toekomstgarantie.
Verdrag van Schengen
Op het gebied van het omgaan met grenzen is er veel veranderd. Zo heeft het Verdrag van Schengen vrij verkeer van personen mogelijk gemaakt naar de deelnemende landen. Het verdrag werd ondertekend in het Luxemburgse dorp Schengen dat ligt op het drielandenpunt van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk.
Veel samenwerkingsverbanden
Grote organisaties hebben vaak ook grote samenwerkingsverbanden. Soms betreft dat
samenwerking met commissies van deskundigen maar ook dikwijls met landelijke zusterorganisaties die zich conformeren aan de hoofdorganisatie. Ook de manier van samenwerken is dan in regelgeving vastgelegd.
Controle en bijsturing
In veel gevallen is de internationale regelgeving gebaseerd op slechts één bepaalde branche of onderwerp. Maar er zijn ook grote organisaties die zich met veel verschillende onderwerpen bezighouden zoals normbepaling met betrekking tot begrippen, materialen, producten, systemen en werkmethoden. Uiteraard is het daarbij belangrijk dat niet alleen regelgeving bestaat maar dat die ook gecontroleerd wordt en indien nodig telkens wordt bijgestuurd.