Rickandie » Specials » Meubelen

Meubelen in allerlei soorten en stijlen

Meubelen in allerlei soorten en stijlen Veel meubelen in huis hebben is vanzelfsprekend voor de meeste inwoners van de rijke landen. Zelfs mensen met een klein budget om van rond te komen hebben op zijn minst een tafel met stoelen en kasten en bedden. Maar ooit was dat niet zo vanzelfsprekend. Er was eens een tijd dat alleen de echte rijken over stoelen beschikten.
Bron: Teodoro S Gruhl, PublicDomainPicturesBron: Teodoro S Gruhl, PublicDomainPictures

Kasten al dan niet versierd

Ook andere meubelen, zoals wij die nu kennen, hebben een voorgeschiedenis. Zo is de ontwikkeling van kasten begonnen met een kist. Later twee op elkaar en voorzien van deuren aan de voorkant in plaats van een deksel aan de bovenkant. Nog later zijn er allerlei versieringen aangebracht die in deze tijd meestal plaats hebben gemaakt voor platte vlakken.

Van massief naar look a like

De aloude materiaalsoort hout is al lang niet meer het enige materiaal dat voor het vervaardigen van meubelen wordt gebruikt. Metaal en plastic is heel gebruikelijk en zelfs het plaatwerk, dat voorheen ofwel uit massief hout bestond ofwel van triplex en meubelplaat voorzien van een bovenlaag van fineer, bestaat tegenwoordig dikwijls uit geperste en verlijmde houspaanders met een bovenlaag in look a like hout van kunststof.

Meestal gebruiksfunctie

Door de eeuwen heen zijn er veel modellen geweest van meubelen die in allerlei varianten op de markt kwamen. Van kussenkast tot koffiehuisstoel en van kloostertafeltje tot tv-meubel. Kenmerk van de meeste meubelen is de functionaliteit altijd geweest. Hoewel veel meubelen werkelijk pronkstukken zijn hebben ze toch nagenoeg altijd een gebruiksfunctie.

Bron: Archbob (bewerking), PixabayBron: Archbob (bewerking), Pixabay

Seriewerk door industrialisatie

Meubelen maken is eeuwenlang handwerk geweest tot de industrialisatie in de twintigste eeuw. Machines maakten het mogelijk meubelen in serie te maken en zelfs series van honderden gelijke exemplaren zoals bijvoorbeeld caféstoelen. Ontwerpers van de meubelen hielden rekening met het machinaal maken van de meubelen waardoor de stijl veranderde en de opsmuk verdween. Door de grote productie was de kostprijs veel lager dan de handwerkproducten van voorheen.

Bron: JamesDeMers, PixabayBron: JamesDeMers, Pixabay

Hang naar nostalgie

Door de hang naar nostalgie zijn oude meubelen bij velen zeer populair. Sommige meubelmakers leggen zich speciaal toe op het opknappen van oude meubelen. Maar ook handige doe-het-zelvers hebben veel plezier in het opknappen van oma’s kast of nog oudere meubelen. Met de juiste middelen en veel geduld kunnen prachtige resultaten worden bereikt.

Oude meubelen opknappen

Om de zoveel jaren ontstaat er vaak een stroming van mensen die tegenstander zijn van massaproductie. Zij houden meer van ambachtelijk en originele producten die niemand anders heeft. Vaak zijn die pr…
Meubelgeschiedenis van stoel, tafel, bed en kast

Meubelgeschiedenis van stoel, tafel, bed en kast

Zitten, slapen, eten en opbergen heeft de mens wel vanaf de vroegste oudheid gedaan maar de meubelen die wij daar nu beschikbaar voor hebben zijn onvergelijkbaar met die van eeuwen geleden. De modelle…

Oirschot, meubelindustrie en symbool De Grote Stoel

Halfweg de negentiende eeuw trokken veel ambachtslieden naar Amerika. Zij dachten daar een beter bestaan te kunnen opbouwen zowel sociaal als economisch. Het was de tijd van de industriële revolutie w…

Meubelen en hun vormgeving

De tijd dat meubelen alleen met de hand gemaakt werden ligt achter ons. Weliswaar is het vak meubelmaker niet geheel uitgestorven maar de betaalbaarheid van met de hand gemaakte meubels is niet voor i…
Meubelstijlen in vogelvlucht

Meubelstijlen in vogelvlucht

In de loop van de eeuwen hebben meubelen allerlei stijlen gekend. Die stijlen liepen meestal gelijk met de stijlen in de architectuur, schilderkunst en andere kunstvormen. Aanvankelijk waren veel meub…

Koffiehuisstoel, Brahms zat er al op

De “stoel der stoelen”, zo wordt de houten koffiehuisstoel, het zogenaamde model 214, genoemd. Honderdvijftig jaar geleden werd hij ontworpen door de Duitse meubelmaker Michael Thonet. Er zijn er meer…
Gepubliceerd door Rickandie op 01-12-2013, laatst gewijzigd op 04-04-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties