Natuurbescherming en natuurbehoud hoog in vaandel
Met het alsmaar groeiende aantal woningen, dus uitbreiding van steden en dorpen, kunnen natuurgebieden in de knel komen als er niet genoeg zorg voor bestaat. Gelukkig beijveren zich velen voor bescherming en behoud van de gebieden en tegenwoordig ook voor de aaneenkoppeling van de bestaande gebieden. Een groot aantal organisaties bekommert zich om de natuur en ook zeer veel vrijwilligers verrichten werk in de natuurgebieden.
Verschillende natuurgebieden
Een natuurgebied kan zich kenmerken door:
- Een gebied waar betrekkelijk weinig mensen (mogen) komen zoals duinen, heidevelden, kwelders en plassen.
- Een gebied met bijzondere kwaliteiten op het gebied van fauna, flora, geologische gesteldheid en natuurwaarden.
- Een gebied dat speciaal wordt beheerd, bijvoorbeeld door natuurorganisaties, vanwege de natuurwaarden waarbij een doel is om de kwaliteit te handhaven of te vergroten.
- Een gebied dat door een gemeente is aangewezen in hun buitengebied en daar een wettelijke bescherming krijgt.
Recreatieve functie van natuurgebieden
Veel natuurgebieden, met uitzondering van de niet toegankelijke, hebben een duidelijke recreatieve functie. Even uit de dagelijks sleur en een fikse wandeling maken in de natuur doet velen goed. Niet alleen het genieten van de natuur is dan goed voor lijf en leden maar zeker ook het meer
bewegen dan van de bank naar de keuken is goed voor een mens.
Organisaties voor natuurbescherming
Om de natuur te beschermen bestaan diverse organisatie en instellingen met als grootsten:
De 12 Landschappen
Die organisatie is een samenwerkingsverband van 12 provinciale Landschappen. Samen hebben zij meer dan 100.000 hectare natuurgebied in eigendom en in beheer.
Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten
Deze verenging wordt meestal kortweg Natuurmonumenten genoemd en is een organisatie die natuurgebieden aankoopt en beheert waartoe als kleinste behoort Fort Ellewoutsdijk dat slechtst 1 hectare omvat en als grootste De Wieden met 5847 hectare.
Staatsbosbeheer
Deze organisatie beheert de natuurgebieden en bosgebieden die in bezit zijn van de Nederlandse staat. Met het beheer van ongeveer 260.000 hectare is Staatsbosbeheer de grootste beheerder op natuurgebied van Nederland. Hoewel de naam doet vermoeden dat alleen bos wordt beheerd is dit niet het geval. Staatsbosbeheer beheert ook andere natuurgebieden. Overigens is het beheren van bos in ons land een andere kwestie dan in verre landen waar
duurzaam bosbeheer van belang is voor het behoud van de bossen.
Natuur en vrijwilligers
Groen vrijwilligerswerk kan op veel plaatsen worden verricht. Op de website natuurwerk.nl zijn talrijke organisaties te vinden waar vrijwilligers terecht kunnen. Dat kan gaan van bomen knotten tot vogels inventariseren of kinderactiviteiten verzorgen en voorlichting geven. Maar ook bij de grotere organisaties wordt veel vrijwilligerswerk verricht.
WWF en WNF
Uiteraard kennen we niet alleen in onze streken natuurgebieden. Wereldwijd zijn er ontelbare hoewel daar niet altijd sprake is van de juiste bescherming. De belangrijkste organisatie die zich wereldwijd voor de natuur inzet is het WWF (World Wide Fund) met als Nederlandse tak het WNF (Wereld Natuur Fonds).