Andere taken voor tamboer of trommelslager naast trommelen
Een tamboer (ook wel trommelslager genoemd) is iemand met oorspronkelijk niet alleen maar de functie van muziek maken op de trom. Trommelen was wel een belangrijke taak ten opzichte van het leger waar de tamboer deel van uitmaakte maar soms moest hij daarnaast ook andere taken uitvoeren. Maar de functie is anno 2018 teruggebracht tot alleen maar trommelen en dat is een minder eenzame taak dan oorspronkelijk. Tegenwoordig zijn er namelijk ook tamboerkorpsen die bestaan uit enkele tientallen spelers op de trom.
Middeleeuwen
In de
middeleeuwen had de tamboer verschillende functies in het leger of bij de
schutterij die met het marcheren en het voeren van een strijd te maken hadden.
- Marstempo
- De tamboer gaf door zijn trommelslag het tempo aan waarin het leger moest marcheren.
- Strijd
- Tijdens de strijd werden soms bevelen van de krijgsheer door middel van tromgeluiden overgebracht op de manschappen.
- Samenwerking
- Tamboers werkten dikwijls samen met hoornblazers die met het geluid van hun instrumenten een grotere afstand konden overbruggen.
- Soldaat
- Tamboers waren soldaten als alle anderen met daarbij de specifieke taak van trommelslager.
Zeventiende eeuw
De tamboer was in de zeventiende eeuw het visitekaartje van de compagnie. Elke compagnie had twee tamboers. Volgens de geschiedschrijving moest de tamboer in die tijd meerdere talen beheersen. Dat was nodig om eventueel met de vijand te kunnen onderhandelen. Soms moest hij zelfs proberen om krijgsgevangenen vrij te kopen. Voor verschillende activiteiten bestonden diverse ritmes zoals voor een charge, reveille, terugtocht en een vergadering. Een tamboer moest die ritmes beheersen en hij moest daarnaast een snelle en langzame mars kunnen spelen.
Latere tijden
Door andere manieren van oorlog voeren werd de oorspronkelijke
functie van tamboer overbodig en bleef meestal beperkt tot ceremoniële of folkloristische gebeurtenissen of speciale taken.
Speciale taak
Een trommelslager die nog tot 2008 een bijzondere functie had in de Drentse plaats Hoogeveen was een tamboer die op zondagmorgen de mensen aanspoorde om naar de kerk te gaan. Dat gebruik bestond al vanaf het
ontstaan van Hoogeveen in de zeventiende eeuw. Die trommelslager was onmisbaar om het juiste tijdstip aan te geven van het begin van de dienst omdat een predikant van ver moest komen en onregelmatig aanwezig was. Weliswaar heeft dat gebruik nooit de werelderfgoedlijst van de
UNESCO gehaald maar is wel toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed op welke lijst Nederlandse tradities staan.
Taak ritme aangeven
Tamboers in deze tijd maken ofwel deel uit van fanfarekorpsen en harmonieën of horen tot speciale tamboerkorpsen met meerdere spelers. Bij fanfares en harmonieën hebben ze de belangrijke taak om het ritme van de muziek aan te geven aan de overige muzikanten.
Afbeeldingen van tamboers
Op het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn uit 1642 maakt de compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh zich gereed om te gaan marcheren en is rechts onder duidelijk een trommelslager afgebeeld. Ook uit andere perioden zijn afbeeldingen bekend met daarop tamboers.