Rickandie » Specials » Verf

Verf als beschermlaag en kleurgever

Verf als beschermlaag en kleurgever aan allerlei materialen is ons even vertrouwd als de lucht boven ons. Overal om ons heen zijn gebouwen of onderdelen van gebouwen, constructies, meubels en talrijke voorwerpen voorzien van een verflaag. Naast ontelbare kleuren heeft verf eigenlijk maar twee andere zichteigenschappen namelijk glanzend of mat.

Eerste functie bescherming

Talrijke materialen worden bedekt met een verflaag met als eerste functie bescherming van het materiaal. Veel voorwerpen zouden minder lang in een goede staat blijven als ze niet van een verflaag waren voorzien.

Beschermlaag voor diverse materiaalsoorten

Vooral hout heeft in veel gevallen een beschermlaag nodig. Met name hout dat aan weer en wind is blootgesteld tenzij een ander product voor de nodige bescherming zorgt. Maar niet alleen het materiaal hout wordt van een verflaag voorzien. Ook kunststof, metaal of steen kan verf bevatten.

Pigment bepaalt de kleur

De kleur van verf wordt bepaald door het pigment dat er in wordt verwerkt. Tegenwoordig worden pigmenten veelal kunstmatig geproduceerd en kunnen in elke gewenste kleur met oneindig veel variëteiten worden geleverd.

Eisen per materiaal verschillend

Verf bestaat in verschillende soorten omdat de diverse materialen andere eisen aan de verf stellen. Zo is er verschil in verfsoorten voor hout, kunststof, metaal of steen. Een verfsoort voor een houten deur met een gladde laag stelt heel andere eisen dan betonverf die op een poreuze laag moet worden aangebracht. Zo kan ook niet elke verfsoort op een plastic ondergrond worden aangebracht omdat de hechting andere eisen stelt.

Kleur met waarschuwende functie

Verf heeft soms een waarschuwende functie waarbij het dan uiteraard om de kleur gaat. De kleur rood wordt gebruikt om gevaar aan te geven of voor voorwerpen die met gevaar te maken hebben zoals bijvoorbeeld een brandweerauto. Ook andere kleuren kunnen een dergelijke functie hebben.

Speciale eigenschappen van verf

Verf heeft soms een heel speciale eigenschap zoals bordverf waar met krijt op geschreven moet worden. Ook bestaat er verf met een magnetische eigenschap waar metalen voorwerpen op kunnen worden gehecht.
Verf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huis

Verf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huis

Verf wordt meestal aangebracht op hout of ander materiaal om het te beschermen of te verfraaien. Eenmaal aangebracht drogen de meeste verfsoorten op tot een dunne vaste laag. Duurdere verfsoorten van…
Doe-het-zelf tips voor mooi schilderwerk

Doe-het-zelf tips voor mooi schilderwerk

Veel doe-het-zelvers zijn erg handig in het schilderen van houtwerk. Een groot aantal van hen heeft daar geen tips meer voor nodig. Maar de aankomende doe-het-zelver kan die zeker wel gebruiken. In di…
Voor elk karwei een verfsoort

Voor elk karwei een verfsoort

Verven is zeker niet alleen een karwei voor een vakman. Heel veel doe-het-zelvers zijn handig in het opknappen van de muren, de plafonds of het houtwerk van het huis of geven meubels een nieuwe uitstr…
Meer dan twee eeuwen Sikkens verven en lakken

Meer dan twee eeuwen Sikkens verven en lakken

Sikkens is de achternaam van de schilder Wiert Willem Sikkens die in 1792 in de stad Groningen een bedrijfje oprichtte om lakken te produceren en te verkopen. Momenteel is Sikkens een van de pijlers v…
Gepubliceerd door Rickandie op 18-12-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Wikipedia