Rickandie » Specials » Aanschaf e bike

Hulp bij aanschaf e-bike of elektrische fiets

Hulp bij aanschaf e-bike of elektrische fiets Fietsen als vorm van recreatie is weer helemaal van deze tijd. Niet dat de oude bijna roestige karretjes weer uit de schuur worden gehaald om een tochtje te maken. Nee, er wordt eerst flink geïnvesteerd in een nieuwe fiets en dat moet uiteraard een e-bike zijn. De spieren zijn niet meer zoals jaren terug toen ook de fiets nog blonk van de maandelijkse poestbeurt. Dan is een trapondersteuning de oplossing om die oude bekende routes toch weer eens te rijden.

Voordeel voor jong en ouder

Maar niet alleen de iets ouderen schaffen een elektrische fiets aan. Ook veel jongeren die de auto laten staan voor het vervoer van huis naar werk en omgekeerd hebben het voordeel van de e-bike ontdekt zoals niet meer bezweet aankomen na een tocht met sterke tegenwind.

Grote afstanden zonder of met bijladen

Nu er ook sterkere accu’s zijn ontwikkeld is het zelfs geen probleem meer om een flinke afstand af te leggen zonder de accu tussendoor op te laden. Ook komen er steeds meer oplaadpunten onderweg, vooral bij leuke terrasjes, waar je toch ondanks de trapondersteuning even heerlijk moet bijkomen.

Keuze soort accu zeer belangrijk

Bij het kiezen van een model is de keuze van de accu zeer belangrijk en die hangt voor een deel af van het beschikbare budget en voor een deel van de afstanden die afgelegd gaan worden. Een artikel in deze special geeft informatie over de soorten accu’s terwijl een ander artikel gaat over het opladen van die accu.

GPS fietsroutes

Wie de weg nog weet van vroeger kan opnieuw genieten van allerlei routes maar wellicht is er toch veel veranderd in het fietswegennet. Dat is geen probleem omdat er de laatste jaren zeer veel fietsroutes zijn ontwikkeld voor navigatiesystemen. Wie van de auto overgaat naar de elektrische fiets voor woon- werkverkeer zal bekend zijn met de autoroute maar kan ook met behulp van navigatiesystemen de kortste fietsweg snel vinden. Zie het artikel: “GPS fietsroutes, al tegen duizend”.

Ook elektrische vouwfiets

Iemand waarvoor de afstand van huis naar werk toch te ver is en eerst een gedeelte met de trein moet reizen zou kunnen overwegen om een elektrische vouwfiets aan te schaffen. Zo’n model past ook meestal wel in de kofferbak van de auto waardoor ook de combinatie van autorijden en fietsen mogelijk is.

Verschillende merken en modellen

Om te helpen bij de investering kunnen ook twee artikelen in deze special over de verschillende merken goed van pas komen. Mocht de prijs van alle beschikbare modellen toch boven het budget uitgaan en ben je erg handig met enig technisch inzicht dan is het zelfs mogelijk een gewone fiets om te bouwen tot een heuse e-bike.

Makkelijk te monteren wiel met motortje en accu

Het nieuwste op het gebied van de trapondersteuning is de ontwikkeling van een wiel waarin zowel het motortje als de accu zijn ondergebracht. Dit wiel kan tamelijk eenvoudig gemonteerd worden in verschillende modellen van fietsen. De bedoeling van de bedenker Niko Klansek is om de wielen in mei 2014 op de markt te brengen. Momenteel reist hij met zijn revolutionaire product de grote steden af om te promoten. Het motortje kan, evenals bij complete elektrische fietsen, een topsnelheid halen van 25 km per uur en de accu levert stroom om zonder tussendoor bij te laden 50 kilometer te fietsen.
Van loopfiets tot elektrische fiets

Van loopfiets tot elektrische fiets

Eeuwenlang werden paarden, ezels en andere dieren voor transport gebruikt. Deze werden al dan niet voor een vaartuig of vervoermiddel gespannen zoals bijvoorbeeld een rijtuig. Een nieuwe mogelijkheid…
Accu’s voor elektrische fietsen

Accu’s voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen winnen het steeds meer van de vervuilende en lawaai makende bromfietsen die eigenlijk al heel lang nagenoeg geheel uit het straatbeeld zijn verdwenen. E-bikes kosten geen benzine m…

Oplaadkosten van de fietsaccu

De energie van het motortje van de elektrische fiets, ook e-bike genoemd, wordt geleverd door een accu. Het opladen van de accu zal in de meeste gevallen thuis gebeuren waardoor met enkele aanpassinge…

GPS fietsroutes, al tegen duizend

Nederland telt meer dan 18 miljoen fietsen en is een fietsland bij uitstek. Evenals bij auto’s bestaat er daarom behoefte aan een fietsnavigatiesysteem. Garmin heeft al een aantal jaren zo’n systeem m…
Elektrische fiets: geen oubollig imago meer

Elektrische fiets: geen oubollig imago meer

De meeste auto’s rijden ergens tussen één op twaalf en één op zestien. Toch adviseert een bond om met een voertuig twee op vijf te gaan rijden. Die bond is de fietserbond en het advies is om twee van…

Merken elektrische fietsen, bijzonderheden en prijsklassen

Er zijn waarschijnlijk veel meer merken van elektrische fietsen dan menigeen denkt. Naast een aantal topmerken beschikt de Nederlandse markt nog over een aantal andere merken. Zelfs zoveel dat er bij…
Accu elektrische fiets onderweg opladen

Accu elektrische fiets onderweg opladen

Fietsers met een elektrische fiets met trapondersteuning zijn gebonden aan een bepaald maximum aantal kilometers voor een fietstocht. Afhankelijk van de kwaliteit van de accu en de stand waarin de ond…

Li-ion technologie voor trapondersteuning elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn tegenwoordig in vele merken verkrijgbaar en in alle prijsklassen. Maar uiteraard altijd nog duurder dan een gewone fiets. Dat prijsverschil zit hem natuurlijk vooral in de tec…

Elektrische fiets tweedehands of zelfbouw

De prijzen van nieuwe elektrische fietsen zijn dermate hoog dat niet iedereen over het benodigde bedrag beschikt en daarom uitziet naar een tweedehandse fiets. Een andere mogelijkheid om goedkoper ove…

Vijf topmerken veel verkochte elektrische fietsen

Elektrische fietsen worden momenteel in enkele tientallen merken geleverd. In de concurrentiestrijd meent elk merk natuurlijk de beste te zijn. Slechte elektrische fietsen zijn er niet omdat slechte k…

Fietsroutenetwerk in Noord-Brabant

Een fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft een nummer waardoor het eenvoudig mogelijk is zelf een fietsroute uit te zetten…
Gepubliceerd door Rickandie op 27-11-2013, laatst gewijzigd op 17-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay