Beschermlaag voor diverse materialen
Veel materialen zijn voorzien van een beschermlaag met als doel dat het materiaal langer meegaat, makkelijker schoon te maken is, slijtvaster wordt of er gewoon mooier uitziet. Veel voorkomend is een verflaag. Andere producten ter bescherming zijn glazuur, lak en olie. Ook bepaalde metalen worden in dunne lagen toegepast als bescherming.
Hout binnenshuis
Hout is een echt natuurproduct. Daarom is het in veel situaties nodig om het te beschermen. Binnenshuis valt dat wel mee en is hout uitermate geschikt als materiaal voor
meubels. Vaak worden daarvoor de hardere houtsoorten gebruikt die tegen een stootje kunnen. Ander houtwerk binnen wordt meestal voorzien van een verflaag.
Hout buitenshuis
Buitenshuis kan hout meestal wel een beschermlaag gebruiken om bestand te zijn tegen weersinvloeden. Houtsoorten die voor buiten worden gebruikt zijn meestal iets duurdere soorten voor kozijnen en deuren. Ook dan wordt evenals bij binnenwerk meestal een verflaag aangebracht. Maar houtsoorten die als tuinhout worden toegepast zijn vaak zachtere houtsoorten die geïmpregneerd worden of worden voorzien van een speciale deklaag.
Glazuur voor aardewerk en tegels
Niet alleen hout wordt voorzien van een beschermlaag.
Aardewerk voor allerlei toepassingen heeft ook meestal een beschermlaag die dikwijls bestaat uit glazuur. Ook
wandtegels hebben een glazuurlaag waardoor ze waterafstotend zijn en makkelijke kunnen worden schoongemaakt.
Metalen beschermlaag
Soms is een harde beschermlaag noodzakelijk zoals bijvoorbeeld bij houten
vloeren. Daar waar veel gelopen wordt moet de bovenlaag slijtvast zijn. Zelfs dan is het nodig de laag om de zoveel jaren te vernieuwen. Een beschermlaag door een metalen laagje is eveneens een harde deklaag die vooral bedoeld is om metaal niet te laten roesten. Maar ook wel om een fraaiere uitstraling te verkrijgen of voor krasbestendigheid.