Rickandie » Specials » Bier

Bier: veel gedronken zwak alcoholische drank

Bier: veel gedronken zwak alcoholische drank Bier is evenals wijn een drank die ontstaat door gisting. Bij het gisten worden suikers omgezet in alcohol. Bij bier is het percentage alcohol wel veel lager dan bij wijn. Een ander groot verschil is dat het vocht van wijn van druiven afkomstig is en het vocht van bier bestaat uit water. De smaak van bier wordt voornamelijk verkregen door mout, plantendelen, kruiden en hop dat tevens dienst doet als conserveermiddel.

Het brouwen van bier

De bereidingswijze kan op verschillende manieren gebeuren en het gevolg daarvan is, in combinatie met de gebruikte ingrediënten, dat er zeer veel soorten bier bestaan. Naast een aantal grote bierbrouwerijen, die massaal produceren voor wereldwijde verkoop, bestaan er zeer veel kleinere brouwerijen met elk hun eigen recepten voor de verschillende biersoorten die ze brouwen. Soms zijn dat zelfs erg kleine en geheel ambachtelijk werkende bedrijfjes.

Ontstaan van alcohol

Om alcohol te verkrijgen wordt gist toegevoegd dat er voor zorgt dat koolzuurgas en ethanol wordt geproduceerd. De meest gebruikte gistsoort voor het brouwen van bier is van het geslacht Saccharomyces. Het bereikte alcoholpercentage is zodanig dat over een zwak alcoholische drank wordt gesproken. De smaak van het bier is naast de gebruikte ingrediënten ook erg afhankelijk van de giststam en de vergistingstemperatuur.

Drie soorten manieren van gisten

Er zijn drie soorten gisting mogelijk namelijk ondergisting, bovengisting en spontane gisting. Bij ondergisting zakt de gist naar de bodem als de gisting plaatsvindt bij een temperatuur van zes tot twaalf graden. Bovengisting gebeurt bij een hogere temperatuur van vijftien tot twintig graden waarbij de gist blijft bovendrijven. Een spontane gisting is een proces waarbij geen gist wordt toegevoegd maar waarbij de in de lucht aanwezige wilde gist voor de gisting zorgt.

Bier als veilige dorstlesser in middeleeuwen

Bier is naast dorstlesser vooral een genotmiddel maar er was ooit een tijd dat bier vooral werd gedronken als dorstlesser omdat het water te vuil was en ziekten kon veroorzaken. Dat was in de middeleeuwen het geval. Overigens was het water dat daarvoor werd gebruikt dikwijls ook vuil maar door de alcohol verdwenen bepaalde bacteriën. Het percentage van de alcohol was veel lager dan het latere bier en werd daarom ook wel door kinderen gedronken als veilige dorstlesser.

Veilig serveren tijdens grote manifestaties

Bier wordt in restaurants en dergelijk getapt uit grote vaten maar verhandeld in flesjes of blikjes. Voor zogenaamde thuistappers zijn kleinere vaatjes verkrijgbaar die in speciale thuistaps geplaatst kunnen worden. Het drinken van bier vinden de meeste consumenten het lekkerst uit een glas. Maar voor grote festiviteiten als concerten en carnaval worden meestal uit veiligheidsoverwegingen plastic bekertjes gebruikt.
Bier en zijn geschiedenis

Bier en zijn geschiedenis

Het lijkt heel aannemelijk dat bier spontaan is uitgevonden. Dit kan gebeurd zijn doordat broodafval met veel vocht in aanraking is gekomen waardoor het op een gegeven moment vanzelf is gaan gisten. I…
Bier in plaats van water in de middeleeuwen

Bier in plaats van water in de middeleeuwen

Geen bierbrouwer die er nu nog aan denkt om water rechtstreeks uit rivieren te gebruiken om bier te maken. Eeuwen geleden was dat heel anders. Bierbrouwers gaven er toen om verschillende redenen een v…
Biertje uit kunststof beker of veiligheidsglas

Biertje uit kunststof beker of veiligheidsglas

Regelmatig verschijnen in de krant berichten over steekpartijen met bierglazen soms zelfs met dodelijke afloop. Mede naar aanleiding daarvan worden wel eens convenanten afgesloten tussen ondernemers,…

Drinkgelag, niet voor alle jongeren

Negatieve publiciteit krijgt altijd zeer veel aandacht. Door al die aandacht worden ideeën en getallen over de werkelijkheid wel eens vergeten. De mededeling: “Alweer slachtoffers door comazuipen”, ge…
Pils een biersoort vernoemd naar de stad Pilsen

Pils een biersoort vernoemd naar de stad Pilsen

Wie gezellig op een terras een pilsje zit te drinken zal zich niet zo gauw afvragen waar die drank vandaan komt en waarnaar het goudgele spul met schuimkop vernoemd is. Maar zoals zoveel dingen heeft…

Thuistap: voor thuisblijvers die van een pilsje houden

Een pilsje op een open terras op een mooie zonnige zomerdag is voor velen een aangename belevenis. Maar ach, een kop koffie smaakt ook heerlijk hoor. Andere jaargetijden is het meestal beter toeven me…
Gepubliceerd door Rickandie op 19-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ambroochizafer, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier
  • http://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/gisting