Bier: veel gedronken zwak alcoholische drank
Bier is evenals wijn een drank die ontstaat door gisting. Bij het gisten worden suikers omgezet in alcohol. Bij bier is het percentage alcohol wel veel lager dan bij wijn. Een ander groot verschil is dat het vocht van wijn van druiven afkomstig is en het vocht van bier bestaat uit water. De smaak van bier wordt voornamelijk verkregen door mout, plantendelen, kruiden en hop dat tevens dienst doet als conserveermiddel.
Het brouwen van bier
De bereidingswijze kan op verschillende manieren gebeuren en het gevolg daarvan is, in combinatie met de gebruikte ingrediënten, dat er zeer veel soorten bier bestaan. Naast een aantal grote bierbrouwerijen, die massaal produceren voor wereldwijde verkoop, bestaan er zeer veel kleinere brouwerijen met elk hun eigen recepten voor de verschillende biersoorten die ze brouwen. Soms zijn dat zelfs erg kleine en geheel
ambachtelijk werkende bedrijfjes.
Ontstaan van alcohol
Om
alcohol te verkrijgen wordt gist toegevoegd dat er voor zorgt dat koolzuurgas en ethanol wordt geproduceerd. De meest gebruikte gistsoort voor het brouwen van bier is van het geslacht Saccharomyces. Het bereikte alcoholpercentage is zodanig dat over een zwak alcoholische drank wordt gesproken. De smaak van het bier is naast de gebruikte ingrediënten ook erg afhankelijk van de giststam en de vergistingstemperatuur.
Drie soorten manieren van gisten
Er zijn drie soorten gisting mogelijk namelijk ondergisting, bovengisting en spontane gisting. Bij ondergisting zakt de gist naar de bodem als de gisting plaatsvindt bij een
temperatuur van zes tot twaalf graden. Bovengisting gebeurt bij een hogere temperatuur van vijftien tot twintig
graden waarbij de gist blijft bovendrijven. Een spontane gisting is een proces waarbij geen gist wordt toegevoegd maar waarbij de in de lucht aanwezige wilde gist voor de gisting zorgt.
Bier als veilige dorstlesser in middeleeuwen
Bier is naast dorstlesser vooral een genotmiddel maar er was ooit een tijd dat bier vooral werd gedronken als dorstlesser omdat het
water te vuil was en ziekten kon veroorzaken. Dat was in de
middeleeuwen het geval. Overigens was het water dat daarvoor werd gebruikt dikwijls ook vuil maar door de alcohol verdwenen bepaalde bacteriën. Het percentage van de alcohol was veel lager dan het latere bier en werd daarom ook wel door kinderen gedronken als veilige dorstlesser.
Veilig serveren tijdens grote manifestaties
Bier wordt in restaurants en dergelijk getapt uit grote vaten maar verhandeld in flesjes of
blikjes. Voor zogenaamde thuistappers zijn kleinere vaatjes verkrijgbaar die in speciale
thuistaps geplaatst kunnen worden. Het drinken van bier vinden de meeste consumenten het lekkerst uit een glas. Maar voor grote festiviteiten als concerten en
carnaval worden meestal uit veiligheidsoverwegingen
plastic bekertjes gebruikt.