Blik al vele jaren gebruikt voor verpakking
Wie kent ze niet, koekblikken uit oma’s tijd? Een witte ondergrond met taferelen in het Delfts blauw zoals een Hollandse molen? Of bontgekleurde blikken met prachtige bloemenmotieven? Er is al menig koekje uit gepresenteerd en tegenwoordig doen ze vaak dienst als siervoorwerp in een glazen vitrine of staan in een speciaal rek van een verzamelaar.
Blik, dun maar sterk genoeg
Voor het vervaardigen van verpakkingsmateriaal wordt zeer vaak blik gebruikt. Blik is dun gewalst plaatstaal. Tegenwoordig wordt blik vooral gebruikt voor conservenblikjes en drankblikjes. Daarbij dient het materiaal van een coating voorzien te zijn omdat het staal anders aangetast zou raken wat smaak af zou geven aan het verpakte product. De dikte van het materiaal is zodanig dat het sterk genoeg is als verpakking maar ook ingedrukt kan worden na gebruik.
Blik en recycling
Blik is al vele tientallen jaren een geliefd materiaal voor allerlei verpakkingen. Lange tijd vooral bekend vanwege de koektrommeltjes maar tegenwoordig heeft blik massaal menige flesverpakking verdrongen waarin voorheen frisdranken verkrijgbaar waren. Op die manier is ook een groot probleem met statiegeld opgelost. Milieubewuste gebruikers zullen er voor zorgen dat het gebruikte blikwerk gescheiden wordt ingezameld om weer gerecycled te worden.
Blikverpakking als verzamelobject
Verzamelaars van blikverpakking zijn vooral dol op koekblikken van vroeger jaren en hebben er menige euro voor over om een bepaald blik aan de verzameling te kunnen toevoegen. Maar ook blikken van andere producten zijn dikwijls zeer gewild. Blikken van de merken Verkade, Brabantia, Droste, Bolletje en Douwe Egberts horen tot de toppers.
Blikmuseum in Koekange
En natuurlijk bestaat er ook een museum waar zelfs ongeveer 2000 blikken van de begintijd tot heden te bewonderen zijn. De blikken vertellen de geschiedenis van de industrialisatie en laten de ontwikkeling van de reclame zien. Het blikmuseum bevindt zich in Koekange en is ondergebracht in Huize Welgelegen.
Het lijkt alsof de naam koekjestrommel meteen aangeeft waarvoor zo’n blikken doos is bedoeld, namelijk om koekjes in te bewaren. Maar een koekjestrommel heeft lang niet altijd de functie die je in eer…
Om frisdranken, waters, bier en sappen aan de man te brengen bestaan er verschillende modellen blikverpakking. De makers van de dranken is er veel aan gelegen om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal to…
Blik, in de woordbetekenis van materiaal, is dun gewalst plaatstaal. Van dat materiaal wordt verpakking gemaakt dat ook de naam blik draagt zoals bijvoorbeeld conservenblik en (meestal door een verkle…
Gepubliceerd door Rickandie op 22-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties