Nuttig, fraai en leveranciers van hout en fruit
Terwijl iedereen wel weet wat een boom is bestaat er eigenlijk geen eenduidige definitie voor. Algemeen wordt er wel van uitgegaan dat een boom slechts één stam bezit met daarboven een kroon die bestaat uit takken en bladeren. De hoogte moet toch wel minstens vier meter zijn hoewel er tegenwoordig veel bomen worden gekweekt die lager blijven. Dat is vooral het geval bij fruitbomen omdat de vruchten dan makkelijker geplukt kunnen worden.
Grootste omtrek en oudste boom
Maar als de natuur zijn gang kan gaan zijn er boomsoorten met exemplaren van wel meer dan honderd meter hoog. De grootste boom in de wereld heeft bij de grond zelfs een omtrek van 31 meter. De leeftijd van een boom kan oplopen tot enkele duizenden jaren zoals in China een notenboom van ongeveer 3.500 jaar oud. Boomsoorten in onze streken, zoals de wilg en populier, worden in het algemeen niet ouder dan honderd jaar. De hoogste boom in Nederland is een douglasspar van bijna vijftig meter hoog die geplant is tussen 1860 en 1870. De dikste boom is een linde met een stamomtrek van bijna acht meter. De oudste Nederlandse boom wordt geschat op een leeftijd tussen 450 en 500 jaar.
Verschillende types
Bomen groeien, afhankelijk van de soort, op allerlei soorten grond en kunnen worden ingedeeld naar type. Die types met enkele van de bekendste bomen per soort zijn:
- Bosboom: es, beuk, den, eik en spar
- Laanboom: beuk, eik, linde en populier
- Straatboom: berk, beuk, eik, esdoorn, kastanje en sierkers
- Parkboom: linde
- Sierboom: magnolia en sierkers
- Herdenkingsboom: linde
- Fruitboom: appel, kers, peer, perzik
Opvang van fijnstof
Voor de mens zijn bomen al eeuwenlang van belang als brandstof, bouwmateriaal en het vervaardigen van
meubelen. Maar daarnaast zijn bomen belangrijk vanwege de zuurstofvoorziening. Zo kan een oude beuk van honderd jaar, als hij een bladoppervlak bezit van ongeveer 1.500 vierkante meter, voorzien in de behoefte aan zuurstof van tien mensen. Ook neemt een boom in de periode dat hij bladeren draagt veel
fijnstof op die na elke regenbui weer verdwijnt waarna opnieuw opgenomen kan worden. Daarnaast hebben bomen uiteraard in de natuur een groot belang zoals voor vogels die er hun nest in kunnen bouwen.
Ook nuttig vanwege fruitopbrengst
Een speciaal belang voor de mens hebben boomsoorten die vruchten opleveren. Bepaalde streken kenmerken zich door massale boomteelt van vaak eenzelfde soort vrucht. Zo staat de streek Vinschau in Noord Italië bekend om zijn appelbomen. Ongeveer tien procent van de EU-productie of 2% van de wereldproductie van appels komt uit die streek. Maar ook dichterbij kennen we streken met veel fruitbomen zoals de Betuwe.
Teelt voor lanen, straten, parken, tuinen en Kerstmis
Daarnaast worden ook veel bomen geteeld om geplant te worden langs lanen en straten, in parken of in particuliere
tuinen. En niet te vergeten als kerstboom hoewel die steeds meer concurrentie krijgt van de kunstboom die geen natuurlijk kleur meer hoeft te hebben en zelfs ook in het blauw wordt geleverd.
Speciale bomen en toepassingen
Een nieuwe trend in de siertuinen is het planten van subtropische bomen die dan wel een speciale verzorging vereisen en zeker in de winter bescherming nodig hebben. Met de opkomst van tuinnabootsingen op dakterrassen vinden kleinere bomen met een geringer wortelstelsel ook hun plek op het
platte dak.