Rickandie » Specials » Platte daken

Maak er een dakterras, daktuin of moestuin van

Veel platte daken hebben alleen de functie om te beschermen wat zich daar onder bevindt. De constructie is ook alleen daar op berekend. Andere platte daken hebben meer mogelijkheden. Daar bevindt zich dan bijvoorbeeld een dakterras op. Maar er zijn meer mogelijkheden onder meer voor degenen die een tuin missen.

Gunstige ligging biedt mogelijkheden

Een plat dak dat ingericht is als dakterras wordt soms gebruikt om een uurtje in de zon te zitten maar in veel gevallen zijn bezitters van een plat dak er echter niet zo vaak op te vinden. Hooguit wordt op zon terras het beddengoed een tijdje op een paar stoelen uitgespreid om eens lekker te luchten. De ligging is niet altijd even gunstig maar waar architecten meer rekening hebben gehouden met minder windvang en goede situering ten opzichte van de zon wordt vaker genoten van een dakterras. Zeker als daarbij de inkijk minimaal is en teveel zon geweerd kan worden.

Helaas niet altijd sterk genoeg

Veel platte daken met alleen een beschermende functie zijn niet berekend om er overheen te lopen. Er kunnen lekkages ontstaan doordat bij het belopen bijvoorbeeld het dakleer scheurt. Voor werkzaamheden zoals schilderwerk is het daarom beter het dak gedeeltelijk af te dekken en bijvoorbeeld een plank onder de poten van een ladder te leggen. Ook is de constructie van een plat dak dikwijls niet sterk genoeg om veel gewicht te kunnen dragen. Bouwtechnische aanpassingen zijn dan zeer kostbaar.

Verfraaien tot daktuin

Voor wie veelvuldig gebruik maakt van een dakterras loont het de moeite om dat te verfraaien tot een soort daktuin met potplanten en zelfs kleine struiken die in een pot voldoende grond hebben om te groeien. Fanatiekere tuinliefhebbers kunnen zich uitleven in een grootsere aanpak en er een heuse tuin van maken.

Minder kans op nachtvorst in voorjaar

Helemaal uitdagend is voor sommigen het aanleggen van een moestuin op het platte dak nadat daar voldoende tuinaarde op is aangebracht. Veel gewassen hebben niet zoveel grond nodig en gedijen prima op grotere hoogten waar ze nauwelijks kans hebben op nachtvorst in het voorjaar waardoor de gewassen op de grond wel kunnen worden aangetast.

Goede watervoorziening

Zelfs is het bij voldoende aarde aanbrengen mogelijk bepaalde boomsoorten te planten en in leven te houden als ook voldoende aandacht wordt besteed aan de watervoorziening en met name de waterafvoer omdat in tegenstelling tot wat bij de aarde het geval is overtollig water niet dieper in de grond kan zakken.

Dakkamers in maten en soorten

Nog een andere mogelijkheid bij een wat groter dakterras is om een dakkamer aan te laten leggen. Dakkamers bestaan nagenoeg geheel uit glas en kunnen in verschillende formaten en indelingen geleverd worden. Zelfs is een dakkamer met keukenblok is mogelijk of met een indeling als studeerruimte of werkruimte.

Platte daken en hun brandgevaar

Platte daken van vóór 1980 zijn vaak uitgevoerd in hout. Dat levert gevaar op voor snel overslaan van brand van het ene huis naar het andere. Zeker is dit het geval als de stenen scheidingswand niet v…

Daktuin en verkoopwaarde van een woning

De functie van een daktuin kan een esthetische zijn. Een daktuin kan ook aangelegd worden als een recreatieve ruimte. Een aangelegde tuin kan tevens, afhankelijk van de manier waarop hij is aangelegd,…

Moestuin op plat dak

Tuinieren zonder grond kan niet dus iemand die jarenlang een moestuin heeft bijgehouden in de hoek van zijn siertuin en plotseling tweehoog komt wonen moet zijn hobby laten schieten. Toch geldt dat ni…
Gepubliceerd door Rickandie op 12-03-2014, laatst gewijzigd op 30-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.