Rickandie » Specials » Computeren

Zoekt en gij zult vinden

Deze titel is weliswaar een bijbeltekst maar zeker ook van toepassing op het gebruik van een computer. Volgens een woordenboek is computeren: op de computer bezig zijn, vooral als ontspanning. Maar in veel gevallen zal het computeren een manier van zoeken zijn.

Computer, woordenboek en encyclopedie

Zoeken op internet heeft inmiddels voor een zeer groot deel de plaats ingenomen van zoeken in woordenboeken en encyclopedieën. Overigens zijn die ook al op internet te vinden waardoor er in menige boekenkast risico bestaat dat er stof op de gedrukte exemplaren komt die voorheen vanzelf verdween door het gebruik.

Een woord in zoekbalk

Op internet zoeken kan op verschillende manieren. Als het om iets gaat dat slechts met één woord aangegeven kan worden is het een simpele kwestie van gewoon dat woord op de zoekbalk typen en daarna op enter drukken of door de opdracht te verzenden met een muisklik op een of ander symbool.

Trefwoorden in zoekbalk

Iets uitgebreider moet tewerk gegaan worden als gezocht wordt naar een bepaald onderwerp dat niet zo makkelijk in één woord te treffen is. De beste methode is dan om enkele trefwoorden te typen die direct met het onderwerp te maken hebben. Ervaren zoekers hebben dan meteen beet en anderen moeten wellicht een tweede poging wagen.

Zoeken naar artikelen

Naast zoeken, waarbij internet het woordenboek of de encyclopedie vervangt, wordt op internet ook vaak gezocht naar beschrijvingen. Zeer veel artikelen over allerlei onderwerpen zijn met enig zoekwerk te vinden. Speciale websites zoals bijvoorbeeld InfoNu.nl (dat al richting 100.000 artikelen gaat) zijn ter beschikking. Talrijke schrijvers publiceren op die websites artikelen. Maar ook veel enkelingen plaatsen hun schrijfwerk op internet door een website of blog bij te houden zoals bijvoorbeeld visiekort.blogspot.nl.

Speciale zoekmogelijkheden

Vaak wordt op internet ook gezocht naar de uitleg van vaktermen op diverse gebieden. Handig zijn daarvoor speciale websites zoals Het Nationale Hypotheekhuis waarop een woordenboek is te vinden met een verklaring van alle woorden die met hypotheek te maken hebben. Ook zijn op trefwoorden gerubriceerde artikelen op internet te vinden zoals zoekwoorden.site-nl.nl.

Computeren als ontspanning

Al die eindeloze zoekmogelijkheden kunnen sowieso een kennisverrijking zijn ook voor velen die eigenlijk niet op zoek zijn naar iets bepaalds maar graag op een computer bezig zijn als ontspanning.
Hypotheekwoordenboek handige hulp

Hypotheekwoordenboek handige hulp

Aan het afsluiten van een hypotheek ligt een ingrijpende beslissing ten grondslag. Het is daarom van groot belang om daarbij geholpen te worden door adviseurs met verstand van zaken. Veel hypotheekadv…
Zoekwoorden als hulpmiddel voor internet

Zoekwoorden als hulpmiddel voor internet

Hoewel de term zoekwoord met als meervoud zoekwoorden volledig in ons spraakgebruik is ingevoerd en ook op schrift veelvuldig wordt gebruik levert een zoektocht naar de betekenis in een woordenboek ni…
Snel zoeken op internet met juiste zoekwoorden

Snel zoeken op internet met juiste zoekwoorden

Zoeken op internet en snel vinden wat gezocht moet worden is niet zo eenvoudig. Het resultaat hangt af van de manier van zoeken met de juiste zoekwoorden. Zoekwoorden zijn kernwoorden van het onderwer…
Zoektips voor beginners op internet

Zoektips voor beginners op internet

Elke beginner zal zich verbazen over de snelheid waarmee ervaren computeraars over het toetsenbord razen en allerlei dingen op het scherm toveren. Menigeen zal misschien verzuchten: ”Dat leer ik nooit…
Gepubliceerd door Rickandie op 12-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.infonu.nl/
  • http://visiekort.blogspot.nl/
  • http://www.huismethypotheek.nl/woordenboek
  • http://zoekwoorden.site-nl.nl/