Christelijke feesten het hele jaar door
Een jaar kent een aantal feestdagen en gedenkdagen die in het algemeen voor de gehele bevolking van toepassing zijn. Tot die dagen behoren bijvoorbeeld Koningsdag, Prinsjesdag en Bevrijdingsherdenking. Maar er bestaat ook een aantal feestdagen en gedenkdagen die met het geloof te maken hebben. Een aantal daarvan wordt ook als algemene dag gevierd (al dan niet met kerkelijke bedoelingen) en een aantal zijn specifiek aan een bepaalde religie gebonden. Voor enkelen van die dagen geldt een algemene vrije dag met uitzondering van beroepen waarbij het werk ook op die feestdagen gewoon door moet gaan.
Kerkelijk jaar met Christelijke feesten
Het kerkelijk jaar wordt ingedeeld in een aantal perioden namelijk:
- Advent
- Kersttijd
- Na Driekoningen
- Passietijd
- Paastijd
- Pinkstertijd
- Na Pinksteren
Elke periode kent een belangrijk feest zoals Kerstmis, Pasen en Pinksteren maar daarnaast wordt ook een aantal andere christelijke feesten en gedenkdagen gevierd. Een aantal daarvan valt steeds op dezelfde datum maar anderen zijn afgeleid van de dag waarop het belangrijkste feest uit de bepaalde periode valt zoals Pasen dat niet elk jaar op dezelfde datum valt.
Oorsprong christelijke feesten
De oorsprong van de christelijke feesten gaat terug naar de bijbel en betreffen de belangrijkste momenten in het leven van Jezus Christus zoals de viering of het gedenken van zijn geboorte met Kerstmis, zijn sterven met Pasen, zijn opstanding met Hemelvaart en zijn geest die over de leerlingen komt met Pinksteren. Maar soms hebben die feesten eigenlijk een soort voorganger in een
wereldlijk feest. Een wereldlijk feest dat vooraf ging aan Pasen is bijvoorbeeld het
lentefeest ter eren van de zon met het ei als symbool van vruchtbaarheid en de paashaas al
symbool van voortplanting. Ook het paasvuur gaat terug naar heidense gebruiken om door middel van vuur de demonen van de winter te verjagen. Een kerstboom slaat terug op de levensboom van de Germanen.
Katholieke kerk met naamdagen
De Katholieke kerk kent naast de grote feesten als Kerstmis, Pasen en Pinksteren nog een aantal andere feesten en herdenkingen die met de geboorte van Jezus Christus te maken hebben zoals Maria Onbevlekt Ontvangen of de geboorte van de Heilige Johannes de Doper en de Heilige Josef. Maar de meeste herdenkingen binnen de katholieke kerk vallen op de zogenaamde naamdagen. Een naamdag is in het algemeen de dag waarop een heilige gestorven is. De heiligenkalender kent voor elke dag van het jaar een
heilige die op die dag wordt herdacht.