Rickandie » Specials » Fietsroutes

Veel fietsplezier dankzij eigen of bestaande fietsroutes

Veel fietsplezier dankzij eigen of bestaande fietsroutes Een fietsroute is eigenlijk een route die per fiets wordt afgelegd van het ene punt naar het andere. Daar valt dus woon-werkverkeer ook onder en de route die je volgt om boodschappen te doen of ergens op bezoek te gaan. Maar meestal wordt onder een fietsroute de route verstaan die je recreatief aflegt zoals bijvoorbeeld de route op een vakantiedag. Een fietsroute hoeft overigens niet ineens te worden afgelegd maar kan ook een meerdaagse route zijn.

Routes met wegwijzerbordjes en fietsknooppunten

Veel fietsroutes kunnen gevolgd worden aan de hand van speciale wegwijzerbordjes. In Nederland zijn de meeste bordjes geplaatst door de ANWB en het Landelijk Fietsplatform. In Vlaanderen is dat het geval door de provinciale diensten. Maar in Nederland en Vlaanderen bestaat ook een Fietsroutenetwerk. Zon netwerk is opgebouwd uit fietsknooppunten.

Vooraf zelf route uitstippelen

Een fietsknooppunt bevindt zich op een kruising van fietspaden. Elk knooppunt heeft een nummer. Aan de hand van die knooppunten kan vooraf zelf een fietsroute worden uitgestippeld. Soms wordt daarbij ook wel gesproken over een fietsknooppuntennetwerk. Het Fietsroutenetwerk is in Belgisch Limburg ontstaan en heeft zich daarna snel over het Nederlandstalig gebied verspreid.

Beschreven fietsroutes

Naast fietsroutes die via bewegwijzering of knooppunten zijn te vinden bestaan er ook routes die geheel beschreven zijn. Die beschrijvingen staan dan bijvoorbeeld in een gids. Zo zijn er beschrijvingen van lange routes naar het buitenland zoals de drieduizend kilometer lange Hanzefietsroute.

Fietsroutes soms erg druk

Heel veel fietsroutes bevinden zich op rustige plekken waar speciale fietspaden zijn aangelegd. In de meeste gevallen zijn dit verharde paden maar helaas lang niet altijd breed genoeg als het op een zomerse dag erg druk is. Met veel e-bikes moet soms erg worden opgepast omdat fietsers een geheel verschillend tempo kunnen hebben en inhalen gevaren met zich meebrengt. Zeker is dat het geval met het tempo van fietsers op een renfiets of moderne speedbike die wel vijfenveertig kilometer per uur kan halen. Wielrijders doen er daarom goed aan om zich aan te passen aan elkaar en de veiligheid hoog in het vaandel te houden.

Bijzondere fietsroutes

Heel bijzondere fietsroutes zijn te vinden in een streek ten zuiden van Luik en Aken (Noord Eifel). Daar bevinden zich oude treinbanen die al jaren niet meer als zodanig worden gebruikt en geschikt zijn gemaakt als fietspaden. Vele kilometers voeren daar door prachtig heuvelland met slechts weinig stijgingspercentages. Voorheen konden de treinen daar immers geen steile hellingen aan. De paden zijn op veel plaatsen beveiligd door afrasteringen om een val van enkele meters van een talud te voorkomen.

Fietsroutes vinden op internet

Om routes te vinden bestaan via internet talrijke mogelijkheden. Enkele websites zijn:
 • https://www.route.nl/
 • http://www.anwb.nl/fietsen/fietsroutes/zoeken
 • http://routeplanner.fietsersbond.nl/
 • http://www.fietsen.123.nl/fietsroutes
 • http://www.fietspad.nl/
Fietspaden: van nauwelijks opvallend tot oude treinroutes

Fietspaden: van nauwelijks opvallend tot oude treinroutes

Fietspaden zijn er in veel soorten. Dat gaat van een strook die nauwelijks opvalt als onderdeel van de rijweg tot volledig aparte paden waar onmogelijk ander verkeer kan komen. Veel fietspaden worden…

Fietsroutenetwerk in Noord-Brabant

Een fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft een nummer waardoor het eenvoudig mogelijk is zelf een fietsroute uit te zetten…

GPS fietsroutes, al tegen duizend

Nederland telt meer dan 18 miljoen fietsen en is een fietsland bij uitstek. Evenals bij autos bestaat er daarom behoefte aan een fietsnavigatiesysteem. Garmin heeft al een aantal jaren zon systeem m…
Gepubliceerd door Rickandie op 10-02-2017, laatst gewijzigd op 13-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietsroute
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietsroutes_in_Vlaanderen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietsroutenetwerk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/LF-route
 • http://www.anwb.nl/fietsen/fietsroutes/zoeken