Veel fietsplezier dankzij eigen of bestaande fietsroutes
Een fietsroute is eigenlijk een route die per fiets wordt afgelegd van het ene punt naar het andere. Daar valt dus woon-werkverkeer ook onder en de route die je volgt om boodschappen te doen of ergens op bezoek te gaan. Maar meestal wordt onder een fietsroute de route verstaan die je recreatief aflegt zoals bijvoorbeeld de route op een vakantiedag. Een fietsroute hoeft overigens niet ineens te worden afgelegd maar kan ook een meerdaagse route zijn.
Routes met wegwijzerbordjes en fietsknooppunten
Veel fietsroutes kunnen gevolgd worden aan de hand van speciale wegwijzerbordjes. In Nederland zijn de meeste bordjes geplaatst door de ANWB en het Landelijk Fietsplatform. In Vlaanderen is dat het geval door de provinciale diensten. Maar in Nederland en Vlaanderen bestaat ook een Fietsroutenetwerk. Zo’n netwerk is opgebouwd uit fietsknooppunten.
Vooraf zelf route uitstippelen
Een fietsknooppunt bevindt zich op een kruising van fietspaden. Elk knooppunt heeft een nummer. Aan de hand van die knooppunten kan vooraf zelf een fietsroute worden uitgestippeld. Soms wordt daarbij ook wel gesproken over een fietsknooppuntennetwerk. Het Fietsroutenetwerk is in Belgisch Limburg ontstaan en heeft zich daarna snel over het Nederlandstalig gebied verspreid.
Beschreven fietsroutes
Naast fietsroutes die via bewegwijzering of knooppunten zijn te vinden bestaan er ook routes die geheel beschreven zijn. Die beschrijvingen staan dan bijvoorbeeld in een gids. Zo zijn er beschrijvingen van lange routes naar het buitenland zoals de drieduizend kilometer lange Hanzefietsroute.
Fietsroutes soms erg druk
Heel veel fietsroutes bevinden zich op rustige plekken waar speciale fietspaden zijn aangelegd. In de meeste gevallen zijn dit verharde paden maar helaas lang niet altijd breed genoeg als het op een zomerse dag erg druk is. Met veel
e-bikes moet soms erg worden opgepast omdat fietsers een geheel verschillend tempo kunnen hebben en
inhalen gevaren met zich meebrengt. Zeker is dat het geval met het tempo van fietsers op een renfiets of moderne
speedbike die wel vijfenveertig kilometer per uur kan halen. Wielrijders doen er daarom goed aan om zich
aan te passen aan elkaar en de
veiligheid hoog in het vaandel te houden.
Bijzondere fietsroutes
Heel bijzondere fietsroutes zijn te vinden in een streek ten zuiden van Luik en Aken (Noord Eifel). Daar bevinden zich oude treinbanen die al jaren niet meer als zodanig worden gebruikt en geschikt zijn gemaakt als
fietspaden. Vele kilometers voeren daar door prachtig heuvelland met slechts weinig stijgingspercentages. Voorheen konden de treinen daar immers geen steile hellingen aan. De paden zijn op veel plaatsen beveiligd door afrasteringen om een val van enkele meters van een talud te voorkomen.
Fietsroutes vinden op internet
Om routes te vinden bestaan via internet talrijke mogelijkheden. Enkele websites zijn:
- https://www.route.nl/
- http://www.anwb.nl/fietsen/fietsroutes/zoeken
- http://routeplanner.fietsersbond.nl/
- http://www.fietsen.123.nl/fietsroutes
- http://www.fietspad.nl/