Rickandie » Specials » Gazon

Jarenlang genieten van een goed aangelegd gazon

Jarenlang genieten van een goed aangelegd gazon Aan het genieten van een gazon gaat natuurlijk een en ander vooraf. Het begint uiteraard met de aanleg. Maar daarna komt het onderhoud en dat vergt de nodige tijd en inspanning. Zeker in de groeitijd zal het gazon toch een keer per week gemaaid moeten worden. In een mooie zomer met teveel droogte moet gesproeid worden. Zeker mag ook niet vergeten worden het gazon regelmatig te bemesten en eventueel onkruid te verwijderen. Het tweede seizoen kan het best begonnen worden met het gras te verticuteren.

Bewerking van de grond

Een gazon wordt in principe voor jaren aangelegd. Wie zorgvuldig te werk gaat bij de aanleg van een gazon zal daar dan ook jaren plezier aan kunnen beleven. Een goede bewerking van de grond dient vooraf te gaan aan het zaaien. Ideaal is vijf centimeter zand met daar bovenop dertig centimeter rijke aarde. En natuurlijk is een goede afwatering van belang. Om sneller resultaat te hebben dan door te zaaien en af te wachten totdat het gras opkomt kunnen graszoden worden gelegd. Op die manier kan binnen een dag een mooi grasveld worden verkregen.

Welke grasmaaier

In de natuur worden graslanden soms bijgehouden door kudden schapen. Zij stampen de bodem aan en bemesten die. Bij een grasveld in de achtertuin is dat helaas anders want daar moet gemaaid worden. Maaien kan met diverse machines. Het kiezen van een maaimachine hangt voor een deel af van de grootte van het grasveld. Wie weinig tijd heeft om in de tuin te werken kiest wellicht voor een robotmaaier.

Graszaad in soorten verkrijgbaar

Bij de keuze van het graszaad moet rekening worden gehouden met mogelijke schaduwpartijen bijvoorbeeld als gevolg van boomgroei. Ook speelt de soort grond een belangrijke rol. Op een zware en vochtige grond zal een fijne grassoort niet goed gedijen en zure en kalkrijke grond verlangt een speciaal mengsel van graszaden. Op te vochtige grond zal zich mos vormen tenzij draineerbuizen zijn aangelegd.

Vorm van het gazon

De vorm van het grasveld zal in veel gevallen rechthoekig of vierkant zijn. Maar die vormen kunnen een beetje saai overkomen. Vloeiende vormen geven een heel andere indruk. Ook komen ovalen en cirkels voor maar die zijn moeilijker te maaien. Grote grasvelden worden soms onderbroken door gedeelten met planten en struiken.

Regelmatig bemesten

Van meet af aan moet voor een goede bemesting worden gezorgd. Door een aangepaste bemesting zal een snelle en gelijkmatige kieming ontstaan en een goede inworteling. Later is regelmatig bemesten noodzakelijk voor een goede groei van het gras.
Een gazon verticuteren

Een gazon verticuteren

Een mooie grasmat is de wens van veel tuinliefhebbers maar die vergt nu eenmaal onderhoud. Naast regelmatig maaien in het groeiseizoen en af en toe bemesten heeft een grasmat ook groot onderhoud nodig…
Gazon onderhouden en genieten van groene en mosvrije grasmat

Gazon onderhouden en genieten van groene en mosvrije grasmat

Elke tuinliefhebber heeft het liefst een groen en mosvrij gazon. Sowieso als speelweide voor de kinderen of om gasten te ontvangen voor de zomerse barbecue maar zeker ook als belangrijk onderdeel van…
Grasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaier

Grasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaier

Tussen het gras maaien met een zeis (dat veel vaardigheid vraagt) en het comfortabel zittend op een machine rondrijden om het gras te maaien zitten enkele eeuwen. Een enkele bergboer wil nog wel eens…
Robotmaaier: zelfstandig werkende grasmaaier

Robotmaaier: zelfstandig werkende grasmaaier

Een grasmaaier is een onmisbaar apparaat voor een tuin met een gazon. Bij groeizaam weer moet het gras immers minimaal één keer per week worden gemaaid. Maar dat karwei wordt niet door iedereen op pri…
Gepubliceerd door Rickandie op 08-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gazon_(grasveld)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maaien