Rickandie » Specials » Hoogtebeleving

Hoogtebeleving met verschillende gewaarwordingen

In het rijtje van angsten en soorten vrees hoort ook hoogtevrees thuis. Maar het beleven van hoogte kan van mens tot mens heel verschillend zijn. Waar de een fluitend aan de rand van het balkon van een flat van meer dan tien verdiepingen hoog van het uitzicht geniet durft een ander de balkondeur zelfs niet op een afstand van minder dan twee meter te benaderen. Naast die beleving bestaan er ook andere hoogtebelevingen die zich vooral in berggebieden voordoen. Ook die zijn trouwens van mens tot mens zeer verschillend en kunnen zowel negatief als positief zijn zoals een heerlijk gevoel van vrij zijn in de ruimte.

Gewaarwording van luchtdrukverschillen en gevolgen

Negatieve verschijnselen kunnen vooral worden veroorzaakt door het verschil van luchtdruk tussen laag en hoog. Als dat verschil te snel wordt overbrugd kan dat vervelende gevolgen hebben. Het risico daarop wordt groter bij het naar zeer grote hoogte klimmen. Hoogteziekte is daarom een bekend verschijnsel bij beklimmers van onder meer de Himalaya. Naast luchtdrukverschil speelt ook de ijle lucht een rol. IJle lucht is lucht met minder zuurstof.

Eerst acclimatiseren in de bergen

Maar niet alleen beklimmers van de hoogste bergen doen er goed aan geleidelijk aan de hoogte te wennen. Voor mensen die in de bergen op vakantie gaan is het eveneens goed om eerst aan de hoogte te wennen en niet meteen de eerste dag al een zware klimtocht te maken. Zelfs is het beter om eerst te acclimatiseren voordat met een kabelbaan een grotere hoogte wordt opgezocht. Maar dat komt er niet altijd van omdat de vakantiedagen liefst allemaal benut worden.

Hoogtemeter en de werking

Om precies bij te kunnen houden op welke hoogte men zich bevindt in de bergen bestaan er hoogtemeters. Zo’n hoogtemeter is dikwijls een combinatie met een polshorloge. De gemeten luchtdruk wordt door de hoogtemeterfunctie omgezet naar meters boven NAP als tevoren de juiste beginstand is ingesteld.

GPS en radarmeting

Andere manieren om de hoogte te meten gebeuren door middel van radar of GPS. Radarmeting wordt gebruikt in de luchtvaart en werkt met radiosignalen. Hoogtemeting met GPS (Global Position System) maakt gebruik van satellieten en radiosignalen.

Simuleren van bepaalde hoogte

In sommige situaties willen mensen verblijven in dezelfde atmosfeer als die in de bergen wordt waargenomen zonder in die bergen te verblijven. Daarom bestaan er om hoogte te simuleren speciale hoogtekamers. In die kamers wordt een hoogte gesimuleerd doordat de zuurstofconcentratie in de lucht wordt verlaagd tot een concentratie die overeenkomt met die van een bepaalde hoogte. Die kamers worden wel gebruikt door sporters om tot betere prestaties te kunnen komen. Andere gebruikers zijn bijvoorbeeld mensen die zich voorbereiden op een skivakantie, bergvakantie of de beklimming van een berg.

Hoogtekamers als alternatief voor grote hoogten

Zo goed als alles wat zich in het lichaam afspeelt werkt onder invloed van zuurstof. De zuurstof wordt in de longen opgenomen en via het bloed naar alle plaatsen getransporteerd waar dat nodig is. Om…

Hoogtemeter voor bergwandelingen

Wie in de bergen loopt kan veel gemak hebben van een hoogtemeter. Een hoogtemeter die voor bergwandelingen wordt gebruikt is eigenlijk een luchtdrukmeter (barometer) waarbij de luchtdruk niet in hecto…

Hoogteziekte bij beklimmen van hoge bergen

Hoogteziekte is de naam voor een aantal ziekteverschijnselen die kunnen optreden bij het naar grote hoogten gaan zonder eerst te acclimatiseren. Beneden een hoogte van 2500 meter is er weinig risico v…

Hoogtevrees maar verstoring bergvakantie niet nodig

Hoogtevrees is een angst die vrijwel iedereen meer of minder heeft. Hoogtevrees wordt ook acrofobie genoemd. Eenzelfde soort vrees is dieptevrees wat bathofobie heet. Een situatie die in verband kan w…
Bergvakantie, luchtdruk en ploppende oren

Bergvakantie, luchtdruk en ploppende oren

Wie ooit op bergvakantie is geweest zal het beslist wel eens hebben meegemaakt dat er ineens een raar gevoel in de oren optreedt. Het doet meestal niet echt pijn maar is wel heel vervelend als je het…
Gepubliceerd door Rickandie op 19-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.