Apparatuur om gerechten te bereiden
Onder koken, in de zin van gerechten bereiden, kan naast koken ook bakken en braden worden verstaan. Onder koken wordt dan verstaan het verhitten van vloeistof en bakken is het verhitten van levensmiddelen of beslag (op het vuur of in een oven) tot ze gaar zijn en met braden wordt bedoeld het op het vuur in olie of boter bereiden van bijvoorbeeld vlees. Voor het uitvoeren van de nodige activiteiten bestaan talrijke apparaten die met het produceren van warmte te maken hebben. Veel van die apparaten werken op elektriciteit en anderen op gas en soms op houtvuur. De temperaturen die worden bereikt bedragen meestal maximaal tweehonderdvijftig graden.
Soorten kookapparaten
De meeste kookapparaten horen tot het zogenaamde witgoed welke naam slaat op de kleur die veel huishoudelijke apparaten hebben. Een overzicht van de kookapparatuur is:
Inbouwapparaten
Meestal maken de grotere apparaten deel uit van de totale
keukenopstelling en zijn daar dan op een bepaalde plaats ingebouwd. Bij de plaatsing daarvan wordt uiteraard rekening gehouden met de vorm van de
keuken. Ook is van belang waar zich ramen bevinden en waar de beste werkplek is voor een bepaald apparaat. Makkelijk is de opstelling met een zogenaamd kookeiland waarbij de werkplek langs alle zijden bereikbaar is. Die opstelling kan overigens alleen in een ruime keuken. In veel gevallen zal er daarom sprake zijn van een opstelling in een L-vorm langs een lange en korte wand van de keuken. Bepalend is ook vaak waar zich de watertoevoer en waterafvoer bevinden en de aansluitingen voor gas en stroom.
Losse apparaten
Naast inbouwapparatuur bestaan er talrijke (meestal kleinere) apparaten die los verkrijgbaar zijn en een plek kunnen krijgen ergens op het werkblad. In veel gevallen zullen de
losse apparaten echter ergens in een opbergkastje staan en pas tevoorschijn worden gehaald op het moment dat ze gebruikt gaan worden. Bij een aantal apparaten zal dat zeker niet regelmatig zijn omdat ze dikwijls alleen voor feestelijke gelegenheden boven tafel komen.
Hulpmiddelen
Bij sommige apparaten zijn soms speciale hulpmiddelen noodzakelijk zoals
bakvormen bij het bakken van
taart en dergelijke. Voor het gebruik in een oven komen uiteraard alleen hittebestendige schalen in aanmerking. Voor de veiligheid is het verstandig om met ovenhandschoenen aan te werken. Een heel praktisch hulpmiddeltje dat bij het koken zeker goed van pas komt is een
kookwekker.
Stroomvoorziening
Bij het plaatsen van elektrische kookapparatuur is niet alleen de plek waar een stroomaansluiting mogelijk is van belang maar ook dat de zwaardere apparaten een eigen stroomvoorziening of eigen groep binnen de stroomvoorziening van een woning hebben. Meerdere zware
elektrische apparaten op één groep zal zeker tot problemen leiden vanwege de hoge stroomafname.