Hulp bij navigeren
Navigeren is meestal dagelijks werk zonder dat daar veel aandacht aan wordt besteed. Velen leggen dagelijks eenzelfde route af ofwel naar het werk ofwel naar een ander doel wat bijna automatisme is geworden. Het navigeren op zich is een route uitzetten van A naar B wat dikwijls maar één keer hoeft te gebeuren en daarna herhaald wordt. Maar er zijn ook veel situaties waarbij dat niet het geval is en waarbij het verplaatsen van de beginplek naar het einddoel niet zo eenvoudig is. Gelukkig zijn daar diverse hulpapparaatjes voor verkrijgbaar.
TomTom als soortnaam
Navigeren in de zin van een route uitstippelen gaat tegenwoordig niet meer zo vaak aan de hand van landkaarten. Zeker bij het autorijden wordt dikwijls een zogenaamde TomTom gebruikt. TomTom is weliswaar een
merknaam maar de naam is zodanig ingeburgerd dat het eigenlijk een soortnaam voor navigatieapparaten van diverse merken is geworden. In veel auto’s is een navigatieapparaat ingebouwd en waar dat niet zo is hebben de meeste automobilisten de beschikking over een los apparaat.
E-bike en navigatie
Maar niet alleen automobilisten maken gebruik van navigatieapparaten. Bijna gelijke tred houdend met de opkomst van de
elektrische fiets is navigatieapparatuur voor fietsers in gebruik geraakt. De
e-bike heeft er voor gezorgd dat velen weer langere fietsroutes maken waarbij het navigeren belangrijk is. Een apparaatje op het stuur is daarbij een welkome voorziening.
Soms aloude kompas als routehulp
Zolang navigeren met begaanbare wegen te maken heeft zijn de navigatieapparaten een uitkomst. Maar dat is lang niet altijd het geval. De weg zoeken door een dicht bebost gebied of in een berggebied is een andere zaak. Daar helpt een TomTom geen meter verder en zal toch echt soms naar het aloude
kompas moeten worden gegrepen om de richting te kunnen bepalen. Ook voor het bepalen van de richting op zee wordt heel andere apparatuur gebruikt.
Complete fietsroutes
Met het populairder worden van het afleggen van grote
fietsroutes zijn er ook steeds meer complete routes verschenen die met behulp van de navigatieapparatuur kunnen worden afgelegd. Maar ook is het mogelijk om van punt naar punt te rijden en telkens zelf het vervolg van de route te bepalen. Fietsen is daardoor voor velen naast een sportieve belevenis ook een (hernieuwde) leuke vrijetijdsbesteding geworden.
Ook navigatie voor wandelaars
Wandelaars weten meestal de weg of lopen routes die door middel van bordjes zijn aangegeven. Toch zijn er ook mogelijkheden om te wandelen aan de hand van navigatieapparatuur. Sommige apparaten kunnen worden ingesteld voor looproutes. Mensen die een minder goed oriënteringsvermogen hebben zullen geruster op pad gaan als ze zo’n apparaat meenemen.