Rickandie » Specials » Oren

Gehoor wezenlijk voor communicatie en muziekgenot

De functie van het oor is om geluidsgolven op te vangen die daarna door de hersenen ervaren worden als geluid. Geluidsgolven hebben vooral te maken met spraak, muziek en helaas ook met lawaai. In het dagelijks leven zijn de oren en daarmee het horen nagenoeg onmisbaar in de communicatie. Naarmate mensen ouder worden of behept zijn met gehoorschade wordt communiceren steeds moeilijker. Gelukkig bestaan er hoorapparaten die in veel gevallen de kwaal tot minder ernstig kunnen terugbrengen. Voor doven bestaat een gebarentaal waarmee zij zich toch kunnen uitdrukken maar alleen naar mensen die de doventaal machtig zijn.

Werking van het oor

Het oor bestaat uit drie hoofdonderdelen namelijk het buitenoor met gehoorgang en oorschelp, het middenoor met aambeeld, buis van Eustachius, hamer, ovaal venster, stijgbeugel en trommelvlies en het binnenoor met gehoorzenuw, labyrint en slakkenhuis. Geluiden worden in eerste instantie opgevangen door de oorschelp en doorgeleid naar het trommelvlies dat dan in trilling wordt gebracht. Die trillingen worden door diverse onderdelen doorgegeven totdat ze uiteindelijk door trilhaartjes worden overgenomen die de trillingen naar de hersenen stuurt.

Voorkom gehoorschade

Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat de trillingen niet goed doorkomen. Een voorbeeld is een oorontsteking waarbij de gehoorgang enigszins verstopt is geraakt en de trillingen niet goed meer bij het trommelvlies kunnen komen. Wat veel voorkomt is dat onderdelen van het oor op een of andere manier beschadigd zijn geraakt waardoor het gehoor achteruit is gegaan. In de meeste gevallen is daar niets aan te doen waardoor het trachten te voorkomen van gehoorschade belangrijk is.

Grenzen menselijk oor

Geluidstrillingen kenmerken zich door een frequentie. Een frequentie is een getal dat aangeeft hoeveel trillingen er per seconde plaatsvinden. Het menselijk oor kan geluid waarnemen met een frequentie ongeveer tussen 20 en 20.000 hertz (trillingen per seconde) waarbij vooral het horen van hoge klanken bij ouderen vermindert en ook bij gehoorbeschadigingen kan dit anders zijn.

Te zacht en te hard

Geluid moet ook een zekere sterkte hebben om door de mens waargenomen te kunnen worden. De sterkte van het geluid wordt aangegeven door decibellen. Alles wat te zacht klinkt om gehoord te kunnen worden valt onder de zogenaamde gehoordrempel. Geluid dat te sterk is kan zelfs pijn veroorzaken. In arbeidsomstandigheden zijn waarden aangegeven waarbij het verplicht is om gehoorbeschermers te gebruiken.

Richting bepalen

Geluidsgolven kunnen, afhankelijk van de richting waar ze vandaan komen, met een minimaal verschil tussen het ene oor en het andere oor worden opgevangen. Door dit verschijnsel kan worden bepaald uit welke richting een geluid komt.

Spreekwoorden en gezegden met oor

In veel spreekwoorden en gezegden komt het woord oor voor zoals bij: “Het ene oor in en het andere oor uit”. Dit gezegde betekent dat iemand totaal niet opneemt wat er gezegd wordt. Zo goed als het tegenovergestelde is het gezegde: “Dat is niet aan dovemans oren gezegd”. Als iets als muziek in de oren klinkt ben je erg blij met wat je hoort. Waar je niet blij mee bent is als je tot over je oren in de schuld zit want dat sta je wel heel erg in het rood.

Oorijzer een sieraad van goud

De naam oorijzer stamt nog uit de tijd dat het kleinood inderdaad van ijzer was gemaakt. Later werden voor oorijzers achtereenvolgens materialen gebruikt als: koper, zilver en goud. De exemplaren die…

Horen als wereldwonder met een cochleair implantaat

Een cochleair implantaat is een elektronisch apparaatje voor doven en zeer slechthorenden. Een cochleair implantaat zet geluid om in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren. Mensen die nog ma…

Hoorwinkels Van Boxtel met advies in vijf stappen

“Van Boxtel Hoorwinkel” is een keten van hoorwinkels die vooral gevestigd zijn in de zuidelijke provincies, met name Noord Brabant, van Nederland. Maar ook in de noordelijke provincies tot Friesland e…
Geluidsoverlast en problemen met gezondheid

Geluidsoverlast en problemen met gezondheid

Geluidsoverlast is een van de meest ernstige hinderingen in de samenleving. Die overlast kan op allerlei manieren plaatsvinden van harde muziek in de tuin van de buren op een zomeravond tot het midden…

Geluid en regelgeving, niet alleen kwestie van decibellen

Geluiden werden eeuwenlang zonder problemen als passend in hun omgeving geaccepteerd. Zelfs bij de opkomst van de industrialisering en het lawaai van machines dat daarmee gepaard ging leek het voor de…
Gehoorschade en lawaaidoofheid bij teveel decibellen

Gehoorschade en lawaaidoofheid bij teveel decibellen

Muziekspelers en telefoons kunnen gehoorschade veroorzaken als ze geluid met teveel decibellen leveren. Maar niet alleen muziekspelers en telefoons zijn potentiële veroorzakers van gehoorschade. Ook i…
Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijn

Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijn

Oorpijn is meestal het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang of in het middenoor en soms aan de rand van de oorschelp. De gehoorgang is het gedeelte van het oor dat in direct contact staat met de…
Gehoorschade leidt tot slecht kunnen verstaan

Gehoorschade leidt tot slecht kunnen verstaan

Gehoorschade wordt door iedereen die ermee te maken heeft als zeer vervelend ervaren. In veel situaties is gehoorschade er de oorzaak van dat je iemand niet of slecht verstaat. Het is heel gênant om d…
Bergvakantie, luchtdruk en ploppende oren

Bergvakantie, luchtdruk en ploppende oren

Wie ooit op bergvakantie is geweest zal het beslist wel eens hebben meegemaakt dat er ineens een raar gevoel in de oren optreedt. Het doet meestal niet echt pijn maar is wel heel vervelend als je het…
Gepubliceerd door Rickandie op 24-04-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Hoorzaken.nl
  • Wikikids.wiki.kennisnet.nl